Στην τελική ευθεία σήμερα το νέο δανειακό πακέτο που θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup. Με τους αξιωματούχους της ευρωζώνης αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση του σημερινού Eurogroup, φαίνεται πως πολιτικά η συμφωνία έχει κλειδώσει, ωστόσο, τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, που όπως σημειώνεται μένει να καταλήξουν αφορούν, εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα. Ο δεσμευμένος λογαριασμός εξυπηρέτησης του χρέους, οι μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας της Ελλάδας αλλά και ο ρόλος της ΕΚΤ στην απομείωση του χρέους είναι ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Σε κλίμα συμφωνίας παραπέμπουν οι δηλώσεις των αξιωματούχων. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, επισημαίνει ο υπ. Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος.

Ads

 

Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει ήδη μεταβεί από το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναλάβει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για το νέο δανειακό πακέτο των 130δις αλλά κι αυτές για το PSI. Η αναχώρησή του δεν ανακοινώθηκε επισήμως από το πρωθυπουργικό γραφείο και δεν ήταν προγραμματισμένη αλλά κρίθηκε αναγκαία δεδομένων των ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά. Ο Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να έχει επαφές με θεσμικούς παράγοντες στις Βρυξέλλες.
 
Κλίμα συμφωνίας καλλιεργούν οι δηλώσεις
 
Πάντως οι ενδοιασμοί που υπήρχαν από ορισμένες χώρες, οι οποίες είχαν αντιπροτείνει η απόφαση να είναι τμηματική και όχι πλήρης, ώστε να διαπιστωθεί η αποφασιστικότητα της Ελλάδας στην υλοποίηση του προγράμματος, φαίνεται πως πλέον δεν υπάρχουν στο «τραπέζι» των συζητήσεων.
 
Τα τελευταία 24ωρα, Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, προανήγγειλαν δημόσια την επίτευξη πλήρους συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup. Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χαρακτήρισε «σοφή» μια συνολική συμφωνία, ενώ «γραμμή πλεύσης» άλλαξε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μετά από σειρά δηλώσεων περί υπέρ τμηματικής βοήθειας, σε χθεσινή συνέντευξή του στην Der Tagesspiegel προανήγγειλε, θέτοντας πάντα όρους, συνολική απόφαση του Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας, υποστήριξε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι «όλο και περισσότερο αισιόδοξη» για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup. Υπογράμμισε πάντως ότι μένει να διευθετηθούν τις επόμενες ώρες «ορισμένα σημεία». «Όλα βρίσκονται στο τραπέζι» σημείωσε και επεσήμανε ότι υπάρχει συναίνεση για τη δημιουργία ενός λογαριασμού εξυπηρέτησης του χρέους, με τη μορφή του, ωστόσο, «να αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγματεύσεων».

Ads

«Υπάρχουν όλα τα στοιχεία […] με τους τραπεζίτες, τους ιδιώτες πιστωτές, τους πιστωτές του δημόσιου, τα κράτη και τις κεντρικές τράπεζες» υποστήριξε από την πλευρά του, σε σημερινές του δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Γάλλος υπ. Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν. Επιπλέον, υποστήριξε ότι ο λογαριασμός θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα. «Έχουμε όλα τα στοιχεία για μία συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1. «Αυτό θα υποστηρίξω ως υπουργός Οικονομικών απόψε» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο επικείμενο Eurogroup. Επισήμανε πάντως ότι τα χρήματα της βοήθειας θα κατευθύνονται σε ένα λογαριασμό ειδικού σκοπού, ώστε να διασφαλιστεί η αποπληρωμή των «Κινέζων, Κορεατών, Ιαπώνων, Αμερικανών» και άλλων επενδυτών που εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup, η Κ. Λαγκάρντ επισήμανε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το έργο της, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα κάνει και αυτό από την πλευρά του τη δουλειά που του αναλογεί.
 
Την ίδια ώρα, το Reuters, που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση επί των διαπραγματεύσεων, επισημαίνει ότι ο πρώτος στόχος είναι να πεισθούν η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο και στο επίπεδο του 123% έως 125% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το πρακτορείο τίθενται μάλιστα επί τάπητος όλα τα ενδεχόμενα, όπως η μείωση του επιτοκίου των παλαιού δανείου των 110 δις ευρώ, η συμμετοχή του δημόσιου τομέα, η μείωση του επιτοκίου των νέων ομολόγων, ακόμη και ελαφρώς μεγαλύτερο «κούρεμα» για τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Βενιζέλος: Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις

«Η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, βασική παράμετρος του οποίου είναι το PSI», τόνισε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, λίγες ώρες πριν αρχίσει η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Ουσιαστικά ο υπ. Οικονομικών υποστηρίζει ότι αφού η κυβέρνηση εκπλήρωσε τις αναγκαίες προϋποθέσεις, τώρα πλέον η ευθύνη ανήκει σε αυτές, ώστε να εγκρίνουν το νέο δάνειο. Επισήμανε δε, ότι «είναι συνεπώς προφανές ότι αναμένουμε σήμερα να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία, ούτε την ευρωζώνη.

Δεσμευμένος λογαριασμός και μηχανισμοί ελέγχου
 
Επί πλέον, ο δεσμευμένος λογαριασμός στην Ελλάδα, ο οποίος θα καλύπτει την εξυπηρέτηση του χρέους, είναι μεταξύ των θεμάτων που θέλει να «κλείσει» το σημερινό Eurogroup. Ο όρος που τίθεται από την τρόικα στο πλαίσιο της νέας στήριξης είναι ότι η εξυπηρέτηση του χρέους θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια, πέρα και από τις πρωτογενείς δαπάνες. To Associated Press, μεταδίδει ότι υπάρχουν ισχυρές πιέσεις προς την Ελλάδα που αφορούν την πρόβλεψη να τροφοδοτείται ο λογαριασμός και με έσοδα του κράτους, δηλαδή να μην περιέχει μόνο τα ποσά που διαθέτουν οι εταίροι, αλλά και χρήματα από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών.
 
Παραμένει φυσικά το ζήτημα των μηχανισμών ελέγχου της χώρας, με τις δηλώσεις της Αυστριακής υπ. Οικονομικών να είναι χαρακτηριστικές. Συγκεκριμένα η Μαρία Φέκτερ, επισήμανε ότι «θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου.
 
Ο ρόλος της ΕΚΤ
 
Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις, μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, για την αναζήτηση πρόσθετων πόρων, που θα οδηγήσουν σε μια εκτίμηση για τη διακύμανση του ελληνικού χρέους το 2020 στο 124%-125% του ΑΕΠ.
 
Αρχικά, οι εναλλακτικές προτάσεις ήταν αρκετές και περιλάμβαναν: 1) μεγαλύτερο «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών, 2) περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει λάβει η χώρα μας στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος 3) εμπλοκή των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά.
 
Η πρώτη εναλλακτική φαίνεται ότι απομακρύνεται ενώ η δεύτερη συζητείται μεν, αλλά δεν είναι αρκετή να καλύψει την «τρύπα», που υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 10 δις ευρώ. Έτσι πόντους κερδίζει η επιλογή της ΕΚΤ που έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 45-50 δις ευρώ, στο 70%-80% της τιμής έκδοσης.