Αφορμή νέας αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έγινε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην δολοφονία του Γρηγόρης Λαμπράκη, με όρους τύπου «ποιος νοιάζεται σήμερα» και η αιχμή του προς το Μαξίμου ότι οι αναφορές στα «τρίκυκλα» γίνονται από έναν «απελπισμένο πρωθυπουργό». Οι αναφορές αυτές είχαν την άμεση απάντηση της κυβέρνησης.

Ads

Σε συνέντευξή του στον Σκάι, ο αρχηγός της ΝΔ, αφού είπε ότι δεν στηρίζει τον Γιάννη Μπουτάρη διότι δεν έχει πετύχει σαν δήμαρχος, υποστήριξε, πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει προσπάθειες να εμφανιστεί ως κεντροαριστερός, να προσομοιάσει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είναι όμως, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της ΝΔ, μία προσπάθεια καταδικασμένη στην αποτυχία, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό μπούσουλα και τον ενδιαφέρει μόνο να παραμείνει στην εξουσία.

«Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει τους πολίτες του μεσαίου χώρου… Με τον κ. Τσίπρα είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σεβασμό στον βασικό πυρήνα αξιών της δημοκρατίας», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια προχώρησε σε μια δήλωση που προκάλεσε πολλες αντιδράσεις και συζητήσεις, ενώ εμφανής ήταν και η αμηχανία στο πάνελ του Σκάι.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη στην ανακοίνωσή του για την επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «δεν κατάλαβε τι εννοούσε και έπρεπε να ανατρέξει στην ιστορία για να θυμηθεί τι ήθελε να πει η ανακοίνωση με το “τρίκυκλο”». Και αφού διερωτήθηκε: «Τι τον νοιάζει τον 17χρονο για τον Λαμπράκη; Τι τον ενδιαφέρει τι έγινε το 1963», συνέχισε: «Οι παραπομπές στο παρελθόν και στο 1963 σε Γκοτζαμάνηδες και τρίκυκλα, γίνονται από έναν απελπισμένο πρωθυπουργό που ανασύρει στερεότυπα άλλων εποχών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ads

Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε σημειώνοντας ότι «το αντικοινωνικό μένος του κ. Μητσοτάκη, που απαιτεί νέο μνημόνιο για να ξεδιπλωθεί το ξέραμε. Αυτό που δεν ξέραμε, όμως είναι ότι αγνοεί ποιος δολοφόνησε τον Γ. Λαμπράκη. Και επειδή η άγνοιά του είναι ανατριχιαστική, ας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη του καλύτερου βιογραφικού της χώρας: Ο Γ. Λαμπράκης, βουλευτής της ΕΔΑ, δολοφονήθηκε το 1963 από το παρακράτος της δεξιάς. Δολοφόνοι του ήταν οι Εμμανουηλίδης και Γκοτζαμάνης».

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ , Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. είναι ύβρις κατά της Ιστορίας και της ίδιας της Δημοκρατίας και ότι ο Κ. Μητσοτάκης υποκρίνεται συνειδητά και δεν είναι ανιστόρητος.

Αναλόγως, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος σημείωσε: «Τι τον νοιάζει τον 17χρονο που θα ψηφίσει για πρώτη φορά σήμερα τι έγινε το 1963, αναρωτήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης. Σωστά. Ειδικά μάλιστα όταν συγκεκριμένος 17χρονος που επιτέθηκε στον Μπουτάρη και συνελήφθη, δήλωσε απολογούμενος ότι είδε κόσμο που τον έβριζε και επιτέθηκε κι αυτός!!».

Παραθέτοντας φωτογραφίες από τη δολοφονική επίθεση στον βουλευτή της ΕΔΑ από ακροδεξιούς παρακρατικούς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης έγραψε στο facebook: «Ένας δεκαεφτάχρονος σημερινός θέλεις να μη μάθει για το Γκοτζαμάνη και τη δολοφονία του Λαμπράκη από το παρακράτος της ΕΡΕ το 1963… Σε καταλαβαίνω, αν μάθει αυτό, θα μάθει και για την αποστασία του πατέρα σου από την Ένωση Κέντρου προς την ΕΡΕ το 1965».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκης σχολιάστηκαν πολύ και από τα κοινωνικά δίκτυα.

Οικονομία… και Ρουβίκωνας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για δεσμεύσεις που ισοδυναμούν με τέταρτο μνημόνιο, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για μείωση των φορολογικών συντελεστών και για μείωση του δημοσίου με εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική ανοχής στη βία.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Ρουβίκωνα λέγοντας ότι «είναι πρόβλημα ανοχής σε μία ομάδα που υποθάλπει την οργανωμένη βία. Ο Ρουβίκωνας προέρχεται από τη μήτρα της άκρας αριστεράς, τους ηγέτες του τους γνωρίζουμε, είναι μία οργάνωση που έχει κάνει βίαια χτυπήματα. Αν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί». Έφερε το παράδειγμα της Τήνου όπου τα μέλη του συνελήφθησαν μετά από ενέργεια του δημάρχου. «Υπήρξε η πολιτική βούληση και κινήθηκε η δικαιοσύνη. Αντίθετα στη Βουλή ο πρόεδρος τους έδωσε και τα περιπολικά για να αποχωρήσουν», υποστήριξε.

Διαβάστε επίσης«Τι τον νοιάζει τον 17χρονο»… ο «βόας»

Σημείωσε ότι θα εξετάσει ακόμη και το νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπισή του και τον συνέδεσε με την βία άλλων ομάδων όπως στα Εξάρχεια όπου όπως είπε εκπαιδεύεται μία νέα γενιά που μπορεί να οδηγήσει στην τρομοκρατία. «Η βία δεν έχει ιδεολογικό περιεχόμενο», πρόσθεσε, και πρέπει όλα τα περιστατικά όπως κι εκείνο του κ. Μπουτάρη να καταδικαστούν. Για την απειλή εναντίον του είπε ότι δεν φοβάται και «δεν μπορεί κανείς να με απειλήσει εμένα ή την παράταξη που ηγούμαι».

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, είπε ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμος, ωστόσο σε κάθε περίπτωση απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ ή να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ. Σημείωσε ότι θα απευθυνθεί σε εκείνες τις δυνάμεις που μπορεί να συνεργαστεί.

Επανέλαβε ότι εάν κερδίσει θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο με ένα νέο σύστημα που θα συνδυάζει κυβερνησιμότητα και αναλογικότητα. Σημείωσε ότι συμφωνεί με το σπάσιμο της Β’ Αθηνών υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Για τις εκλογές είπε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, όσο νωρίτερα φύγει η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τη χώρα. Αν είχαν γίνει οι εκλογές το 2016 δεν θα είχε φθάσει η χώρα στο σημείο που είναι τώρα. Θα είχαμε ολοκληρώσει το μνημόνιο χωρίς τις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής εποχής και τέταρτο μνημόνιο».