Τη Δευτέρα κλείσαμε έναν μήνα lockdown και είχαμε 89 νεκρούς. Πώς εξηγείται αυτό; Κανείς δεν λέει επίσημα και έγκυρα και πάντως όχι ο πρωθυπουργός που προτιμά να μιλά για το εμβόλιο. Αυτό έκανε και στη συνέντευξή του στον Α. Σρόιτερ στον Alpha.

Ads

Σε ρόλο Χαρδαλιά μας έδωσε συμβουλές για το πώς να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημόσια και την προσωπική μας υγεία. Και όσο πιο αναλυτικά μπορούσε τοποθετήθηκε για το εμβόλιο που έρχεται, ξαναδεσμεύτηκε ότι θα το κάνει πρώτος, κάλεσε τον ελληνικό λαό να πειστεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Η είδηση της ημέρας, που είναι ο εφιαλτικός δείκτης θετικότητας πάνω από 20%, δεν τον απασχόλησε. Ούτε φυσικά έδωσε οποιαδήποτε εξήγηση για τον απελπιστικά χαμηλό αριθμό των τεστ (μόλις 6.105 σήμερα που «έδωσαν» 1251 κρούσματα). 

Τρία λάθη παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός τα οποία ο ίδιος παρουσίασε ως αυτοκριτική:

Ads
  • Οτι δεν φόρεσε μάσκα στην Πάρνηθα.
  • Οτι άργησε το lockdown στην Θεσσαλονίκη.
  • Οτι εμφανίστηκε καθησυχαστικός τον Ιούλιο για την εξέλιξη της πανδημίας.

Και οι τρεις παραδοχές του ήταν από λειψές έως προσχηματικές. Και ξεκινάμε από τα σημαντικά:

  1. Δεν ζήτησε συγγνώμη που άνοιξαν τον τουρισμό χωρίς όρους, κόντρα στις εισηγήσεις των ειδικών, και “έπεσαν έξω”, όπως έχει παραδεχτεί δημοσίως ο υπουργός ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και ο βουλευτής Δ. Βαρτζόπουλος. Αντίθετα, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το άνοιγμα του τουρισμού είχε επίπτωση στη δριμύτητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας.
  2. Στην Θεσσαλονίκη δεν άργησαν απλώς. Εχασαν τον έλεγχο στην είσοδο εργατών με πλαστά πιστοποιητικά στα χερσαία σύνορα και αγνόησαν τις προειδοποιήσεις (πχ του ΑΠΘ για το ιικό φορτίου στα λύματα, αυτοδιοικητικών παραγόντων, υγειονομικών, επιστημόνων κα) μέχρι που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.
  3. Στην Πάρνηθα η παραβίαση δεν αφορά μόνο τη μάσκα. Χαρδαλιάς και Πέτσας είχαν ξεκαθαρίσει ανακοινώνοντας το lockdown ότι σωματική άσκηση επιτρέπεται σε κοντινή απόσταση από την κατοικία. Ο πρωθυπουργός δεν παραβίασε μόνο αυτόν τον κανόνα αλλά και συνωστίστηκε με άλλους πέντε για να φωτογραφηθεί, κάτι απαράδεκτο ακόμη και αν φορούσαν μάσκα, που δεν φορούσαν. Και βέβαια μηχανοκίνητα δεν επιτρέπονται στους εθνικούς δρυμούς, επομένως ούτε το motocross.

Αλλά οι πιο αυτάρεσκες αναφορές του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν για το εθνικό σύστημα υγείας που έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής του, σύμφωνα με τις μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών. Ο ίδιος δεν βλέπει κανένα πρόβλημα και μάλιστα είναι ικανοποιημένος από τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα: «Προσθέσαμε και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα όποτε κρίθηκε απαραίτητο. Έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου είδαμε ότι η συνεργασία δεν τελεσφόρησε προχωρήσαμε στη λογική της επίταξης. Υπάρχει ένα εθνικό σύστημα υγείας και οι δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα συστρατεύονται», είπε. 

Ευχαριστημένος δήλωσε και με τις προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, ευχαριστημένος και από τον αριθμό των ΜΕΘ… ευχαριστημένος βασικά για τον εαυτό του. Ευτυχώς που οι «ήρωες» του υγειονομικού προσωπικού είναι εξουθενωμένοι και αποκλείεται να είχαν χρόνο και κουράγιο για να δουν την τηλεοπτική του συνέντευξη.