Τον τίτλο «Ισχυρή Ανάπτυξη – Αυτοδύναμη Ελλάδα» έχει το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και πως η κάλπη των εθνικών είναι άδεια και πρέπει να γεμίσει από την αρχή με πολλά γαλάζια ψηφοδέλτια.

Ads

Όπως είπε «διεκδικούμε ισχυρή εντολή. Δεν το κρύψαμε. Αλλιώς η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Η χώρα θέλει και μπορεί να πάει ενωμένη μπροστά». Κάλεσε του Έλληνες να υπογράψουν με τη ψήφο τους το πρόγραμμα της ΝΔ το οποίο, σημείωσε, δεν είναι συρραφή παροχών. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στους υποψηφίους στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, αναφέροντας πως «όλοι τους είναι δοκιμασμένοι στην πολιτική, στην επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς είναι νέα πρόσωπα που δεν είχαν εμπλακεί ποτέ μέχρι σήμερα στην πολιτική».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο πρόγραμμα του κόμματος είπε πως «είναι η ταυτότητά μας και το διαβατήριο για να μας εμπιστευτεί ο πολίτης». «Η ΝΔ είναι το κόμμα του ιδιωτικού τομέα, είναι το κόμμα της υγιούς επιχειρηματικότητας», είπε και παρουσίασε συνοπτικά τους 16 πυλώνες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην κατάργηση του σημερινού ασφαλιστικού, στο πρόγραμμα της ΝΔ δεν υπάρχει αναφορά στο νέο ασφαλιστικό σύστημα που έχει προτείνει με την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης. Θολό είναι το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μέτρων, καθώς για τα περισσότερα αναφέρθηκε πως θα υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας. Πολλά ερωτήματα προκύπτουν και για την κοστολόγησή τους καθώς για την εφαρμογή τους απαιτείται μεγάλη μείωση των δαπανών του Δημοσίου, η οποία δεν διευκρινίστηκε, αλλά και ισχυρή ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, την οποία η ΝΔ την εκτιμά στο 4%, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι λίγο πάνω από 1%. 

Σχετικά με το χρόνο εφαρμογής, πιο συγκεκριμένος ήταν για τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20%, που όπως είπε θα συμβεί μετά από δύο χρόνια. Αντίθετα άμεσα δήλωσε πως θα εφαρμοστεί ο φόρος στα μερίσματα από το 10% στο 5%. Αναφέρθηκε ακόμη σε απλοποοίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών. «Θα σαρώσουμε ως οδοστρωτήρας τα περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που ταλανίζουν σήμερα την ελληνική επιχειρηματικότητα», δήλωσε και πρόσθεσε «μπορούμε στο τέλος του 2023 να μειώσουμε τους ανέργους λίγο παραπάνω από τους 560.000 καθώς, εκτίμησε, ότι οι νέες δουλειές θα είναι πολλαπλάσιες».

Ads

Για τα εργασιακά επανέλαβε τη θέση πως ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση με την ανάπτυξη της χώρας, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να αυξάνεται με ποσοστό διπλάσιο του αντίστοιχου ποσοστού του ΑΕΠ. Με βάση τους μέσους όρους και τα σημερινά δεδομένα πρόκειται για μια αύξηση περίπου 20 με 25 ευρώ, ενώ ερωτήματα γεννούνται σχετικά με το τι θα συμβεί αν δεν υπάρχει ανάπτυξη. Για τις σχέσεις εργασίας, αναφέρε πως «εργοδότες και εργαζόμενοι θα καταλήγουν σε συναινετικές λύσεις». «Η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η αύξηση της παραγωγικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και η βελτίωση των μισθολογικών και μη παροχών θα βασίζονται πλέον στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς», σημείωσε, παρουσιάζοντας το μοντέλο των επιχειρησιακών συμβάσεων που θα εφαρμόσει

«Θα βελτιώσουμε τη φορολογική συμμόρφωση», ανέφερε και είπε επιπλέον ότι «η ΝΔ την επόμενη ημέρα θα ακυρώσει την καταστροφική πολιτική των υπερπλεονασμάτων που αυτή η κυβέρνηση εφάρμοσε συνειδητά». Επ’αυτού είπε ότι αυτά τα πλεονάσματα τσάκισαν τη μεσαία τάξη την οποία η ΝΔ με την πολιτική της θα στηρίξει και θα εκφράσει πολιτικά. Είπε επίσης ότι θα δώσει κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα «να οικοδομήσει νέο κοινωνικό συμβόλαιο εργασίας του κράτους και των επιχειρήσεων», και υπογράμμισε πως «η επιχείρηση που θα πληρώνει καλούς μισθούς και θα είναι εντάξει στις φορολογικές υποχρεώσεις θα επιβραβεύεται». «Θέλουμε τους εργαζόμενους συμμέτοχους στην επιχειρηματική επιτυχία», πρόσθεσε. 

Χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος εφαρμογής των περισσότερων μέτρων, και προφανώς πάντα υπό την προϋπόθεση της ισχυρής ανάπτυξης και μεγάλης περικοπής δαπανών στο Δημόσιο για τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο, αναφέρθηκε και στη μείωση φόρων. Όπως είπε ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, θα μειωθούν οι εισφορές κύριας σύνταξης εντός της τετραετίας και «θα καταλήξουμε δύο συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11% διατηρώντας τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6% για ειδικές κατηγορίες». Εντός διετίας, είπε, θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ενώ υποσχέθηκε και 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται, χωρίς όμως να διευκρινίζεται, ούτε στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά ούτε και στο πρόγραμμα, τι θα συμβεί με τα σημερινά επιδόματα για τα παιδιά, και επίσης αν πρόκειται για εφάπαξ παροχή γέννας ή για ετήσιο επίδομα. Αναφέρθηκε ακόμη στη διατήρηση και ενίσχυση του Ελλάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και την ενίσχυση κατά 200 εκ του κονδυλίου για το επιδομα ανεργίας. Ερωτήματα προέκυψαν για την τύχη των υπόλοιπων επιδομάτων, καθώς όπως σημείωσε «η καλύτερη πολιτική αντιμετώπισης της φτώχειας δεν είναι τα επιδόματα αλλά οι νέες θέσεις εργασίας».

Για την ασφάλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως είναι δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη, και μίλησε για επαναφορά της ομάδα ΔΕΛΤΑ, για ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και για πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών. Επίση δήλωσε πως θα καταργηθεί ο νόμος Παρασκευόπουλου και θα λειτουργεί φυλακή υψίστης ασφαλείας τύπου Γ, θα εφαρμοστεί αυστηρά ο νόμος για τη φθορά δημόσιας περιουσίας και θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Για το μεταναστευτικό είπε πως θα επαναφέρει τα κλειστά κέντρα προσωρινής υποδοχής και υποστήριξε πως εντός έξι εβδομάδων θα ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, τόσο σε πρώτο, όσο και σε  δεύτερο βαθμό. Σχετικά με το Δημόσιο μίλησε για καθιέρωση «αντικειμενικής και ουσιαστικής αξιολόγησης όλων ώστε να επιβραβεύονται οι καλύτεροι» και επισήμανε πως θα υπάρξει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σε υπηρεσίες. Συνεργασία με τους ιδιώτες προανήγγειλε και για τη Δημόσια Υγεία ενώ αναφέρθηκε και στο «επαγγελματικό μάνατζμεντ» στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας που είχε παρουσιάσει πριν από λίγο καιρό και προβλέπει μεταξύ άλλων την είσοδο των ιδιωτών στα Δημόσια νοσοκομεία και την παροχή υπηρεσιών από ιδιώτες, σε ιδιωτικά κέντρα στα οποία θα μπορούν να εργάζονται και δημόσιοι υπάλληλοι. Επίσης για την ενίσχυση του προσωπικού στα νοσοκομεία είπε πως αυτή θα γίνει κυρίως με ειδικευόμενους νοσηλευτές, ενώ σε βάθος τετραετίας θα γίνουν και προσλήψεις 2.000 νοσηλευτών.