O Kυριάκος Μητοστάκης περνά σήμερα την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου κομίζοντας νέο πολιτικό ύφος μεν, «μη συναίνεση» δε, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δίνουν μάχη επιβίωσης στα τρικυμιώδη νερά μιας συνθλιβόμενης κεντροαριστεράς, και ο Αλέξης Τσίπρας επωφελείται του νέου δικομματισμού εξαναγκάζοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε να πάρουν θέση για το ασφαλιστικό, είτε να εκτεθούν πολιτικά.

Ads

Η επιχείρηση ανάδειξης της «εθνικής ευθύνης ή ανευθυνότητας», κατά κυβερνητικές πηγές, της αντιπολίτευσης μπαίνει στην πρώτη γραμμή της τακτικής του Μαξίμου στο εσωτερικό μέτωπο μάχης για το ασφαλιστικό – μιας τακτικής, που αποτυπώνεται στην απόφαση να ζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Στόχος της κυβέρνησης με την κίνηση αυτή είναι να αναγκαστούν οι πολιτικοί αρχηγοί να πράξουν ό,τι δεν έπραξαν στο συμβούλιο κορυφής του Προεδρικού Μεγάρου τον περασμένο μήνα: Να τοποθετηθούν επί του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό και είτε να παράσχουν α λα καρτ έστω συναίνεση, είτε να παρουσιάσουν την δική τους εναλλακτική πρόταση.

Σ’ αυτόν τον σχεδιασμό της κυβερνητικής γραμμής λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αναταράξεις που έχει προκαλέσει στα μικρότερα κόμματα, και δη στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι, η εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και το – θεωρητικά τουλάχιστον – προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης που διαμορφώνουν για τον ΣΥΡΙΖΑ οι καθαρές νεοφιλελεύθερες θέσεις του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

Ο ίδιος σχεδιασμός πέραν του μαστιγίου περιλαμβάνει και το «καρότο», το οποίο δεν είναι άλλο από την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που έχει μπει πια επίσημα στην ατζέντα της διακομματικής πολιτικής συζήτησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο που προκρίνει η κυβέρνηση προβλέπει διατήρηση μεν του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή, με παράλληλη όμως σημαντική μείωση του μπόνους των εδρών για το πρώτο κόμμα – πιθανότατα στις 20 με 25 από τις 50 έδρες, ή και ακόμη πιο χαμηλά. Δεδομένο θεωρείται και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ενώ υπό συζήτηση τελεί, κατά κυβερνητικούς παράγοντες και η μείωση του αριθμού των βουλευτών από τους 300 στους 200.

Ο αναλογικότερος εκλογικός νόμος, όπως εκτιμάται στο κυβερνητικό επιτελείο, μπορεί να αποτελέσει ικανό πολιτικό δέλεαρ για το ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι που αναζητούν εναγωνίως διέξοδο επιβίωσης σε ένα σκληρά πολωμένο πολιτικό τοπίο. Η όποια περαιτέρω πρόοδος της σχετικής συζήτησης, ωστόσο, φαίνεται στενά συνδεδεμένη και με το πώς θα τοποθετηθούν τα μικρότερα κόμματα απέναντι στο νέο δίπολο προοδευτισμού και νεοφιλελευθερισμού και ποιο στρατόπεδο θα επιλέξουν…