Mπορεί ο Λευτέρης Αυγενάκης να έσπευσε να μπει στο ίδιο φωτογραφικό κάδρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Κρήτη, αλλά το «άδειασμα» του πρωθυπουργού σε βάρος τού μέχρι πρότινος στενού του συνεργάτη έχει ήδη συντελεστεί.

Ads

Ως γνωστόν, ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει μπει στον πάγο και τις επαφές με UEFA και FIFA έχει αναλάβει στη θέση του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Και όσο κι αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επαναλαμβάνει ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα απώλειας εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του κ. Αυγενάκη από τον πρωθυπουργό», στελέχη της Ν.Δ. βλέπουν ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού εξωθείται από το μέγαρο Μαξίμου σε παραίτηση.

Εμφανής στόχος του πρωθυπουργού είναι να εμφανιστεί ο Λ. Αυγενάκης ως αποκλειστικά υπεύθυνος για τους χειρισμούς του στα του ποδοσφαίρου, προκειμένου να περιοριστεί το διαφαινόμενο για την κυβέρνηση πολιτικό κόστος. Αλλά, βέβαια, ο κ. Αυγενάκης είναι επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη για τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού και μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι δεν προοριζόταν αρχικά για αυτήν, αλλά ήταν εκείνος που επελέγη την τελευταία στιγμή για να αναλάβει την ηλεκτρική καρέκλα. Επίσης, οι όποιες σχέσεις του κ. Αυγενάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν πάντα τόσο γνωστές, όσο οι σχέσεις του ολιγάρχη με την οικογένεια Μητσοτάκη, στην οποία ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει βρεθεί πολύ κοντά, σε διαφορετικές περιόδους.

Τώρα, ο πρωθυπουργός «αδειάζει» ένα πρόσωπο του στενού του κύκλου, το οποίο είχε ο ίδιος στηρίξει για την κρίσιμη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Και που από τη θέση αυτή ο κ. Αυγενάκης έπαιξε ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ., προκειμένου ο Κυρ. Μητσοτάκης να γίνει πρωθυπουργός. Αλλά δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη να αξιοποιεί στελέχη σε κρίσιμα πόστα κι έπειτα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να τα «αδειάζει». Για την ακρίβεια, αν κάτι είναι σύνηθες κατά τα χρόνια της αρχηγίας του κ. Μητσοτάκη στη Ν.Δ., είναι το γεγονός ότι δεν επιδεικνύει ιδιαίτερη δυσκολία στο να εναλλάσσει τους στενούς του συνεργάτες. Κάποιοι παρατηρούν ότι ο πρωθυπουργός μπορεί ανά περιόδους να «ερωτεύεται πολιτικά» συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά ο «πολιτικός έρωτας» αυτός να ξεθυμαίνει και τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται στη συνέχεια μακριά από το στενό του περιβάλλον και την ηγετική ομάδα. Πάμε να δούμε μερικές τέτοιες περιπτώσεις.

Ads

Μιχάλης Μπεκίρης 

Ο πρώην βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ., πρώην υφυπουργός Μεταφορών και κουμπάρος του Κυρ. Μητσοτάκη, αμέσως μετά την εκλογή του τελευταίου στην προεδρία της Ν.Δ., τον Ιανουάριο του 2016, ανέλαβε τον κομβικό ρόλο του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. Απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή τον Απρίλιο του 2018 και μπορεί ο ίδιος να δήλωσε ότι παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους, αλλά τα ερωτήματα για το παρασκήνιο της αποχώρησής του παρέμειναν, ενώ πληροφορίες μιλούν για απόφαση Μητσοτάκη.

Τη θέση του Μ. Μπεκίρη ανέλαβε τότε ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Αργότερα, όταν πια η Ν.Δ. είχε κερδίσει τις εκλογές (10.7.2019), ο πρωθυπουργός αποφάσισε να επαναφέρει τον κ. Μπεκίρη, αλλά τοποθετώντας τον στη θέση του διευθυντή του γραφείου του στη Βουλή. Διευθυντή στο πρωθυπουργικό γραφείο στο μέγαρο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, στον οποίο, όπως περιγράφεται, έχει παραχωρήσει υπερεξουσίες.

Μακάριος Λαζαρίδης 

Η στενή σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μακάριο Λαζαρίδη ξεκίνησε πριν από 35 χρόνια, ενώ για πάνω από μια δεκαετία ο τελευταίος υπήρξε στενός συνεργάτης του σημερινού πρωθυπουργού σε θέματα Τύπου και Επικοινωνίας. Τον Ιανουάριο του 2016, μετά τη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη στην εσωκομματική εκλογή αρχηγού, ο κ. Λαζαρίδης τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του κόμματος και, τον Οκτώβριο του 2017, ορίστηκε σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ., ενώ την προηγούμενη θέση του ανέλαβε ο σημερινός πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας. Μετεκλογικά, όμως, ο Μ. Λαζαρίδης έχει βρεθεί μακριά από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού, είναι πλέον βουλευτής Καβάλας, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην τον αξιοποιήσει στο κυβερνητικό σχήμα. 

Μαρία Σπυράκη 

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., η οποία είχε υποστηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη στην εσωκομματική εκλογή αρχηγού, επελέγη για να σηκώσει το βάρος του ρόλου της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάρτιο του 2019.

Τελικά, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τη στείλει εκ νέου στην Ευρωβουλή, έχοντας αποφασίσει να την αφήσει εκτός του κυβερνητικού σχήματος που θα όριζε κερδίζοντας τις εθνικές εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο, η κ. Σπυράκη έπρεπε να παραιτηθεί και από εκπρόσωπος της Ν.Δ., καθώς η υποψηφιότητά της με σταυρό δημιουργούσε ασυμβίβαστο με τη θέση αυτή, λόγω του περιορισμού των εμφανίσεων στα ΜΜΕ.

Σοφία Ζαχαράκη 

Η άλλοτε αναπληρώτρια εκπρόσωπος ανέλαβε, τον Μάρτιο του 2019, τα καθήκοντα που είχε ώς τότε η Μαρία Σπυράκη. Και είναι η εκπρόσωπος Τύπου που ως πρόσωπο του κόμματος στα ΜΜΕ συνδέθηκε με τη νίκη της Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην τη συμπεριλάβει, όπως θα ανέμενε κανείς, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, το οποίο και δεν δημιουργεί ασυμβίβαστο με τον περιορισμό εμφανίσεων στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να μην εκλεγεί βουλευτής, ενώ μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός αποφάσισε να την τοποθετήσει, όχι στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αλλά σε αυτήν της υφυπουργού Παιδείας.

Υ.Γ. Διαφορετική είναι η περίπτωση του άλλοτε στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκου Γεωργιάδη, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε να απομακρύνει από το περιβάλλον του, μετά τη δημοσιότητα που πήρε η εμπλοκή του με σοβαρή ποινική υπόθεση.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών