Πρώτο θέμα και πάλι η Ελλάδα στα διεθνή ΜΜΕ, αυτή τη φορά λόγω της αποχώρησης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της συμφωνίας του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Ads

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτείται, χωρίς να είναι σαφές πότε» μετέδωσε ζωντανά από την Αθήνα το BBC διακόπτοντας το πρόγραμμά του. Την επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών μετέδωσε άμεσα και το αμερικανικό δίκτυο CNN.

«Ο πολιορκημένος πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συμφώνησε να παραιτηθεί και ο διάδοχος του θα καθοριστεί στη διάρκεια συνομιλιών τη Δευτέρα» γράφει στην ιστοσελίδα του το BBC, επισημαίνοντας ότι για τη θέση του πρωθυπουργού ακούγονται δύο ονόματα, αυτά των κ. Λουκά Παπαδήμου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει, επίσης, ότι στη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με στελέχη της αντιπολίτευσης, αργά το βράδυ της Κυριακής, συμφωνήθηκε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

image

Ads

«Ο Παπανδρέου εκτός, συμφωνήθηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας» γράφει ο βρετανικός Guardian, αναφέροντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς πολέμησαν όλο το Σαββατοκύριακο για την επίτευξη της συμφωνίας πριν το άνοιγμα των χρηματαγορών τη Δευτέρα.

image

Η συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, της οποίας δεν θα ηγηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, είναι η πρώτη είδηση στους New York Times, και ακολουθεί δημοσίευμα σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δίνουν μάχη απέναντι στην κρίση.

Πρώτο θέμα και στον Al Jazeera: «Οι Έλληνες συμφωνούν σε κυβέρνηση χωρίς τον Παπανδρέου».

image

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης συμφωνούν σε νέα κυβέρνηση συνεργασίας», «ο Παπανδρέου δεν θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης, οι συνομιλίες συνεχίζονται τη Δευτέρα» ανέφεραν σε έκτακτα τηλεγραφήματα, Reuters και Associated Press. Πρώτη είδηση η επίτευξη της συμφωνίας για κυβέρνηση συνεργασίας και στο Sky News.

«Η Ελλάδα σφραγίζει συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» μεταδίδει αναλυτικά το Reuters, επισημαίνοντας πως η ΕΕ παρενέβη ώστε να πιέσει τα πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά οι αντιρρήσεις που συνόδευσαν τις διαπραγματεύσεις είναι ανησυχητικές ως προς τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Μεταξύ άλλων το πρακτορείο επισημαίνει ότι αναλυτες αμφισβητούν το κατά πόσον ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει να περάσει όλα τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται για να συνεχίσει να λαμβάνει η χώρα οικονομική βοήθεια. Σημειώνει ως πιθανότερο πρωθυπουργό του κυβερνητικού σχήματος, τον Λουκά Παπαδήμο.

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η Ελλάδα θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να διασφαλίσει το πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα σχηματίζει κυβέρνηση συνεργασίας, ο Γ.Παπανδρέου και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθούν εκ νέου για να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός» γράφουν στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής τους σελίδας οι Financial Times.

«Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τις μεταρρυθμίσεις, μετά εκλογές. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός δεν θα οδηγήσει τη νέα κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη να διαχειριστεί την κρίση. Στη θέση του ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος» αναφέρει η ιταλική Repubblica.

«Συμφωνία στην Ελλάδα για τη νέα κυβέρνηση. Θα είναι σχήμα εθνικής ενότητας» μεταδίδει η Corriere della Sera, αναφέροντας ότι το όνομα του νέου πρωθυπουργού θα αποφασιστεί τη Δευτέρα. Στο ίδιο μήκος κύμματος και η εφημερίδα La Stampa, η οποία επίσης αναφέρεται στον Λουκά Παπαδήμο.

Οι Financial Times με τη σειρά τους γράφουν: « Η Ελλάδα στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας», «Ο Παπανδρέου και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα συναντηθούν ξανά για να συζητήσουν την διαδοχή» . «Η G20 ζητά περισσότερες συνομιλίες για τη κρίση στην ευρωζώνη-Στόχος θα μπορούσε να είναι να χτιστεί ένα τοίχος γύρω από την Ελλάδα».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde κινείται στο ίδιο κλίμα γράφοντας: «Στην Ελλάδα, μία κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον Παπανδρέου», «Μετά από μία ‘τρελή’ εβδομάδα το τελευταίο βήμα του Παπανδρέου» και «Αντώνης Σαμαράς: άξονας ενός παιχνιδιού όλο και πιο επικίνδυνου στην Ελλάδα».

Η Liberation με τη σειρά της αναφέρει: «Πρόωρες εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα», «Η Ελλάδα προχωράει σε μία νέα κυβέρνηση» και «Μια συμμαχία εσχάτως για να αποφευχθεί η βύθιση» και «Ο νέος πρωθυπουργός, που δεν θα είναι ο Παπανδρέου, θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα».

«Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την Ελλάδα» και «Ελλάδα: Η Εκκλησία κηρύττει εθνική ενότητα» , είναι οι τίτλοι που επιλέγει η Le Figaro.

Ο γερμανικός και αυστριακός Τύπος

Με ανακούφιση υποδέχονται τα γερμανικά ΜΜΕ, στα πρώτα δημοσιεύματα τους, την συμφωνία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στην Ελλάδα. «Συμφωνία στην Ελλάδα για μεταβατική κυβέρνηση», «Παραιτείται ο Παπανδρέου», «Κυβέρνηση χωρίς Παπανδρέου» είναι μερικοί από τους τίτλους.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραιτείται» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο αναφέρει ότι κρίση χρέους οδήγησε σε νέα κυβέρνηση, έχοντας παρακολουθήσει όλη την ημέρα στενά το «πόκερ της ελληνικής ελίτ για την εξουσία».
 
image

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει ότι ο Σαμαράς μετρίασε την εκ βάθρων αντιπολιτευτική του στάση έναντι των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, εξαιτίας –μεταξύ άλλων- των πιέσεων που άσκησαν οι Μέρκελ και Σαρκοζί, που απείλησαν με αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η ίδια εφημερίδα σημειώνει ως επικρατέστερο για τη διαδοχή του κ. Παπανδρέου τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο.

«Ο Παπανδρέου είχε πει την ημέρα της ψηφοφορίας στην βουλή ότι δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα του. Τώρα πράγματι παραιτείται από το αξίωμά του» αναφέρει η Zeit-online.  «Ένα πράγμα θα πρέπει να παραδεχθούμε για τον Γιώργο Παπανδρέου. Η υπευθυνότητά του για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από εκείνη του αντιπάλου του, Αντώνη Σαμαρά» εκτιμά η αυστριακή Kurier. «Επί δύο χρόνια ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ασκούσε αντιπολίτευση εκ βάθρων. Δεν ήταν διατεθειμένος να συμμεριστεί τα μέτρα εξυγίανσης και τις μεταρρυθμίσεις. Εκείνος και οι βουλευτές του συμπεριφέρθηκαν ως κλασικοί λαϊκιστές και έπαιξαν επιπόλαια με την επιβίωση της χώρας» σημειώνει η εφημερίδα.

«Μια νέα μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να εγγυηθεί μια αυστηρή πολιτική περικοπών. Ο Σαμαράς θέλει να στηρίξει αυτή την πολιτική, υπολογίζει όμως να γίνουν γρήγορα πρόωρες εκλογές. Δεν θα είχε γλιτώσει τον λαό του από πολλά εάν είχε επιδείξει ενωρίτερα διάθεση για συναίνεση;» τονίζει η Kurier και καταλήγει: «Η τελευταία πράξη του Παπανδρέου δείχνει μεγαλείο. Δεν είναι κολλημένος στην εξουσία».

«Εάν η μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων, η οποία έχει κλονιστεί και να καθησυχάσει τις ταραγμένες αγορές θα πρέπει να καταθέσει τώρα προς κύρωση στο κοινοβούλιο τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής» σημειώνει η Stuttgarter Zeitung. «Για πολύ καιρό οι έλληνες πολιτικοί είχαν πιστέψει ότι οι εταίροι τους δεν θα άφηναν τη χώρα τους να καταρρεύσει, προκειμένου να μην υποστεί πλήγμα το ευρώ. Αυτή τη φορά μπορεί να πλανώνται. Όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν ξεγράψει την Ελλάδα» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς