Η σύγκρουση μεταξύ Πάνου Σκουρλέτη και ΚΚΕ είναι μια σύγκρουση με πολιτικό βάθος. Και με πολιτικό μέλλον επίσης, με δεδομένη την υπόγεια ένταση μεταξύ Περισσού και κυβέρνησης αλλά και με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα.
Η αντιπαράθεση πήρε δημόσιο χαρακτήρα μετά την προχθεσινή παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο περιφερειακό συνέδριο που διοργάνωσε η κυβέρνηση στην δυτική Αττική – μια παρέμβαση, στην οποία ο υπουργός Εσωτερικών απέδωσε χαρακτήρα «αντισυγκέντρωσης» εγκαλώντας το ΚΚΕ ότι ακολουθεί «ολισθηρό» δρόμο. Εκανε μάλιστα λόγο για «επικίνδυνο δείγμα γραφής» γιατί «η Αριστερά σ’ αυτόν τον τόπο έχει υποφέρει από την λογική των αντισυγκεντρώσεων», ενώ προχωρώντας κι ένα βήμα παραπέρα ο Πάνος Σκουρλέτης επιφυλάχθηκε να παρουσιάσει στοιχεία στην Βουλή που δείχνουν «εναντίωση του ΚΚΕ σε μέτρα υπέρ του κόσμου της εργασίας».
Η απάντηση από τον Περισσό ήρθε σε αρκούντως αιχμηρούς τόνους και με το ερώτημα «μήπως μετά το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας η κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαγορεύσει και τις συγκεντρώσεις;», ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης έδωσε νέα συνέχεια χθες διαμηνύοντας ότι «χαθήκαμε αν την ιστορία της Αριστεράς μπορεί να τη μονοπωλεί το ΚΚΕ κι η ηγεσία του».
Η συνέντευξη Κουτσούμπα και η «Αυγή»
Πίσω από αυτούς τους σκληρούς, δημόσιους χαρακτηρισμούς όμως προϋπήρχε υπόβαθρο υψηλής έντασης. Η κλιμάκωση των αντιπολιτευτικών τόνων από την πλευρά του ΚΚΕ και τα μηνύματα δυναμικής αφύπνισης του ΠΑΜΕ ήρθαν μαζί με την συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου προκήρυξης των απεργιών – ένα ζήτημα το οποίο αγγίζει τον αξιακό και ταυτοτικό πυρήνα της Αριστεράς.
Η όξυνση όμως συνέπεσε και με παράλληλες κινήσεις που πυροδότησαν την εκατέρωθεν καχυποψία. Μεταξύ αυτών ήταν η συνέντευξη Κουτσούμπα στα «ΝΕΑ» με την οποία ο γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «πολιτικό απατεώνα», αλλά και ένα άρθρο στην «Αυγή» που χρέωνε στο ΚΚΕ συστράτευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και διολίσθηση σε «επικίνδυνο δρόμο για την δημοκρατία».
Στο άρθρο, υπό τον τίτλο «Το ΚΚΕ που γνωρίσαμε δεν υπάρχει πια» αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, το σημερινό ΚΚΕ επιχειρεί -πλέον- με κάθε τρόπο να ανατρέψει την κυβέρνηση και καλοδέχεται τις αντιδημοκρατικές και προβοκατόρικες ενέργειες. Τους κόκκινους επισκόπους δεν τους απασχολεί ποιες δυνάμεις θα τη διαδεχτούν στην εξουσία. Προτιμάει άλλωστε φανερά μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρώντας ότι επιλογές που θα ακολουθήσουν θα προκαλέσουν ταχύτερη ωρίμανση των επαναστατικών διαθέσεων των μαζών… Ολισθηρός και επικίνδυνος για τη δημοκρατία ο δρόμος που έχει επιλέξει».
Ηταν ένα άρθρο που ενόχλησε πολύ τον Περισσό, με στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος να χρεώνουν στην κυβέρνηση πρακτικές «καθεστωτικού κιτρινισμού».
Εξίσου έντονη όμως ήταν η ενόχληση στο κυβερνητικό στρατόπεδο και για την συνέντευξη Κουτσούμπα στα «ΝΕΑ». «Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα -ο οποίος εξελίσσεται σε μεγάλο πολιτικό απατεώνα- υπάρχει η αμείλικτη πραγματικότητα», είπε σ’ αυτήν την συνέντευξη ο Δημήτρης Κουτσούμπας προσθέτοντας: «Με την πρώτη αξιολόγηση έβαλε την ταφόπλακα στην κοινωνική ασφάλιση. Με τη δεύτερη φόρτωσε στο λαό ένα 4ο μνημόνιο. Και με την τρίτη αξιολόγηση, εκτός όλων των άλλων αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζει με το κουαρτέτο, βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα της απεργίας. Το οποίο δεν τόλμησαν να πειράξουν, παρά τη χολή που ξερνούσαν και τη λάσπη που πετούσαν στο εργατικό κίνημα, οι προκάτοχοί της, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ…»
Στην Κουμουνδούρου αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν παρέλειψαν να επισημάνουν την επιλογή του γραμματέα του ΚΚΕ να δώσει συνέντευξη σε μέσο του ομίλου Μαρινάκη, ο οποίος πρωτοστατεί στην στήριξη Μητσοτάκη και, κυρίως, στην προσπάθεια δημιουργίας αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι το ΚΚΕ επιλέγει να συμπράξει με αυτό το μέτωπο επειδή εάν πετύχει η κυβέρνηση Τσίπρα θα πετύχει και το κυβερνητικό εγχείρημα της μεταρρυθμιστικής αριστεράς – μια προοπτική, που θα κατέρριπτε οριστικά όπως λένε το μοντέλο της «μίας, μοναδικής και κομμουνιστικής αριστεράς».
Οι δημοσκοπήσεις
Οι επαγγελματίες των δημοσκοπήσεων, ωστόσο, «διαβάζουν» πίσω από την τακτική του ΚΚΕ και μία σαφή πρόθεση να κατοχυρώσει και να ηγεμονεύσει στον χώρο «αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ». Κατά την ίδια ανάγνωση, εκεί ο Περισσός βλέπει ως πιο δυναμική απειλή την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λιγότερο την ΛΑΕ και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Σημειώνεται ότι στις τελευταίες «Τάσεις» της MRB το ποσοστό του ΚΚΕ ήταν 6,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε 2,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 1,5% και η Λαϊκή Ενότητα 1%.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >