Το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου γίνεται το νέο χρονικό ορόσημο της τρίτης αξιολόγησης μετά την – επιτυχή και ομαλή – πρώτη κάθοδο των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.
Ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης την περασμένη εβδομαδα επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές προσδοκίες για “νέο κλίμα” μεταξύ Αθήνας και δανειστών καθώς και τις δεσμεύσεις Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ δεν θα εγείρει νεες αξιώσεις και δεν θα προκαλέσει καθυστερήσεις.
«Ολοι αναγνωρίζουν το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας και κανείς δεν έχει την διάθεση να δημιουργήσει τεχνητά εμπόδια στην πορεία της χώρας για την έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018», ήταν και η χαρακτηριστική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στην Αυγή μετα την αναχώρηση του κουαρτέτου απο την Αθήνα.
Ο Δημητρης Τζανακόπουλος επανέλαβε, δε, ότι στόχος είναι η ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης έτσι ώστε να υπαρξει “άνεση χρόνου για να συζητήσουμε με τους δανειστές τους όρους της εξόδου από το Μνημόνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2018».
Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός μένουν ακόμα να ξεπεραστούν σημαντικά εμπόδια – εμπόδια, που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπερβεί έως την επόμενη έλευση του κουαρτέτου στα τέλη Νοεμβρίου και οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.
Τα σημαντικότερα εξ αυτών είναι η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και η επίδραση που αυτή θα εχει στις δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2018 , καθώς και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος το 2017.
Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό μέρισμα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις του Hilton την περασμένη εβδομαδα οι δανειστές αποδέχθηκαν ότι το πλεόνασμα του 2017 θα φθάσει περι το 2,8% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου για 1,75%. Τούτο σημαίνει ότι θα υπάρξει υπεραπόδοση κοντά στο 1,8 δις ευρώ η οποία επιτρέπει την διανομή αξιοσημείωτος μερίσματος στις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.
Οι δανειστές όμως φέρονται να επιμένουν να διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος του υπέρπλεονάσματος για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και αντιδρούν σε οποιαδήποτε κίνηση ανάλογη με την περσινή καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος σε όλους τους συνταξιούχους. Το θεμα θα απασχολήσει τις τηλεδιασκέψεις που θα γίνουν μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και δανειστών το επόμενο διάστημα και οι τελικές αποφάσεις θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό και απο τα νεωτέρα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Στο δημοσιονομικό μέτωπο του 2018 η μεγάλη ανησυχία προκύπτει απο την υστέρηση η οποία καταγράφεται στα έσοδα απο άμεσους φόρους και που απο τις αρχές του χρόνου έως τον Σεπτέμβριο έφθασε στα 951 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι στιγμής η υστέρηση αυτή υπερκαλύπτεται απο το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ, ωστόσο εαν η τάση διατηρηθεί εγείρονται ερωτήματα για την επίτευξη του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι στις συζητήσεις του Hilton επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση του ΔΝΤ ότι δεν θα ζητήσει νέα μέτρα εαν το πλεόνασμα φθάσει στο 2,2% όπως προβλέπει το Ταμείο. Όμως, και η ευρωπαϊκή πλευρά των θεσμών φαινεται να μιλά σ’ αυτή τη φάση για δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,4% με 0,5%, χωρίς πάντως και εκείνη να θέτει ζήτημα νέων μέτρων οπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
Το πως θα καλυφθεί αυτή η απόσταση θα είναι ένα απο τα βασικά ζητήματα των διαβουλεύσεων του επόμενου μήνα ενώ στο ίδιο διάστημα θα πρεπει να προχωρήσουν και άλλα κρίσιμα και δύσκολα προαπαιτούμενα όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >