Το εναλλακτικό σχέδιο της Δημοκρατικής Αριστεράς για τον προοδευτικό πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού έχει σαφές μέτωπο όχι μόνο με τον αριστερό λαϊκισμό, αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, σημειώνει ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Τα Νέα.

Ads

 
Ο Φώτης Κουβέλης αναφερόμενος στην «πρωτοβουλία των 58», την οποία η ΔΗΜΑΡ απέρριψε, σημείωσε πως δεν μπορεί κανείς «να προσπερνάει κρίσιμα ζητήματα όπως η κατάσταση της κοινωνίας και η ουσιαστική κριτική στην ασκούμενη πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία αναπαράγει την κρίση». «Η ασκούμενη πολιτική διαμορφώνει αρνητικούς συσχετισμούς και σχέσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας», τονίζει και συμπληρώνει, αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, πως δεν υφίστανται οι πολιτικές προϋποθέσεις για συνεργασίες και συμπράξεις για τις ευρωεκλογές.
 
Αντίθετα ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως «η συμπαράταξη με το κόμμα του κ. Λοβέρδου είναι μία εξελισσόμενη υπόθεση και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα πάρει συγκεκριμένη μορφή». Σημειώνεται πως στις 7 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η πρώτη κοινή εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ και της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» στη Θεσσαλονίκη. Θέμα της εκδήλωσης είναι η αγροτική ανάπτυξη και ομιλητές είναι στελέχη και από τα δύο κόμματα. Μάλιστα πολλοί εκτιμούν πως η κοινή εκδήλωση αποτελεί ένα είδος επισημοποίησης της συμπόρευσης των δύο κομμάτων. 
 
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε πως σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη για λήψη νέων μέτρων είναι πιθανή η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σημειώνοντας μάλιστα ότι «πίσω από την περιποιημένη έκφραση “διαρθρωτικά μέτρα”» βλέπει νέα οριζόντια μέτρα. Επιπλέον ζητά πολιτική διαπραγμάτευση με την τρόικα  και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επιλέξει «τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία».
 
Σχετικά με τη θεωρία των δύο άκρων ο Φώτης Κουβέλης τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη και επικίνδυνη». «Η βία είναι μια και είναι πάντα κακή. Στη δημοκρατία δικαιολογημένη βία δεν υπάρχει», δήλωσε επαναλαμβάνοντας τη θέση της ΔΗΜΑΡ. Καταλήγοντας απορρίπτει τα σενάρια που τον θέλουν να στοχεύει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι έχει «πολύ τακτοποιημένη» την πολιτική του συνείδηση.