Ύστερά από το σάλο που προκλήθηκε με τις «οπαδικές» δηλώσεις του, ο Κώστας Ζουράρις υπέβαλε την παραίτησή του και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ο οποίος και την έκανε δεκτή.

Ads

Ο Κ. Ζουράρις ρωτήθηκε για την συνάντηση αυτή, η οποία δεν αφορούσε μόνον την παραίτηση, αλλά και το Μακεδονικό και ήταν αυτή μια ευκαιρία να ανιχνεύσουμε κάποιες από τις σκέψεις του ίδιου του πρωθυπουργού, για το περίπλοκο αυτό ζήτημα.

Κύριε Ζουράρι, εκτός από το ζήτημα της παραίτησής σας τί άλλο συζητήσατε με τον κ Τσίπρα;

Ήταν μια συζήτηση προσωπική, σχεδόν εφ΄όλης της ύλης, αλλά κυρίως είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις απόψεις μου για το σκοπιανό.

Ads

Οι οποίες ποιες είναι ακριβώς;

Εγώ, όπως και στο παρελθόν έχω δηλώσει, δεν συμφωνώ επ’ ουδενί με την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας. Παραμένω στην άποψη του Οδυσσέα Ελύτη και της Μελίνας Μερκούρη: η ψυχή μας είναι το όνομά μας. Και αυτές είναι βαριές κουβέντες, από τις οποίες δεν μπορώ να κάνω σπιθαμή πίσω.

Και ο πρωθυπουργός τί σας είπε;

Κοιτάξτε. Ο Τσίπρας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος πάνω στο ζήτημα. Είναι πατριώτης. Κατά τη γνώμη μου θα φέρει μια καλή συμφωνία.

Τί σας είπε όμως;

Μου είπε πως ίσως τώρα υπάρχει μια καλή ευκαιρία να λύσουμε αυτό το ζήτημα, τώρα που οι Σκοπιανοί επείγονται. Του είπα πως εμείς δεν έχουμε λόγο να επειγόμαστε, πως το πρόβλημα είναι κυρίως δικό τους.

Τί σας απάντησε;

Πως συμφωνεί. Αλλά πρόσθεσε πως εάν σήμερα διεθνώς οι περισσότεροι τους αναγνωρίζουν ως «Μακεδονία», θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να προασπίζει τα δικά μας εθνικά συμφέροντα.

Κι εσείς τί απαντήσατε;

Πως και όλα τα κράτη της γης να τους αναγνωρίσουν εάν η Ελλάδα δεν τους αναγνωρίσει, τίποτα δεν μπορούν να κάνουν. Μόνον εμείς τους δίνουμε τη νομιμότητα. Είναι όπως στη Σύνοδο της Φεράρας για την ένωση των εκκλησιών. Όλοι οι βυζαντινοί υπέγραψαν πλην ενός, του Μητροπολίτη Εφέσσου Μάρκου Ευγενικού. Μόλις οι παπικοί του μετέφεραν το χαρμόσυνο νέο, με την σημείωση πως ο μόνον Μάρκος Ευγενικός δεν υπέγραψε, ο Πάπας είπε την ιστορική φράση: «Ουδέν εποιήσαμεν». Και πράγματι. Η συμφωνία κατέπεσε στην πράξη.

Οπότε; Τί θα κάνει η κυβέρνηση; Δημοψήφισμα;

Εγώ του το πρότεινα. Πλην όμως αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αντιδρούν έντονα και οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι. Θα είναι μια ευθεία σύγκρουση μαζί τους. Είναι δύσκολο να το κάνει.

Γιατί αντιδρούν οι δανειστές μας;

Όλοι οι δυτικοί είναι αντιδημοκράτες. Δεν θέλουν πραγματικά να εκφράζεται ο λαός. Έχουν πικρή πείρα από τα δημοψηφίσματα, όπως το γαλλικό του 2005, τo brexit κλπ.

Τί άλλο του είπατε σχετικά με το θέμα;

Του είπα πως εάν η κυβέρνηση δεν φέρει μια καλή συμφωνία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει το 80% τον ψηφοφόρων του στη Μακεδονία. Θα είναι καταστροφή.

Και ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την εκτίμηση αυτή;

Αναγνώρισε πως υπάρχει πρόβλημα. Μου είπε πάντως πως θα φέρει συμφωνία στη Βουλή, υπό την προϋπόθεση πως θα είναι αποδεκτή από την Ελλάδα. Ειδάλλως δεν θα προχωρήσει.

Τί σημαίνει δεν θα προχωρήσει;

Θα φέρει την τελική πρόταση με αρνητική εισήγηση στη Βουλή. Και η Βουλή θα την απορρίψει πανηγυρικά.

Δηλαδή κάτι σαν αυτό που προτείνει ο Πάνος Καμένος ήδη;

Εγώ δεν έχω τη γνώμη πως υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για σύνθετη ονομασία με «Μακεδονία» μέσα.

Ίσως όμως μια ονομασία «μιας λέξης»…

Και πάλι, δεν θα πρέπει να περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Εγώ του το ξεκαθάρισα πως δεν θα απέχω σε κάθε περίπτωση. Θα καταψηφίσω.

Εάν όμως οι ΑΝΕΛ απέχουν; Αυτό διευκολύνει την έγκρισή της νομίζω.

Ναι. Αλλά δεν ξέρουμε ποια στάση θα κρατήσουν τελικώς οι ΑΝΕΛ. Εάν δηλαδή θα απέχουν ή εάν θα καταψηφίσουν.

Ποια είναι λοιπόν, αυτή τη στιγμή, η θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια ονομασία που θα είναι μια λέξη. Πάρτε για παράδειγμα τη «Σρι Λανκα». Δεν λέει κανένας «Λανκα». Ούτε «Σρι». Οπότε κάτι τέτοιο επιδιώκουμε. Ή, εάν καταλήξει σε μια σύνθετη ονομασία, με τον όρο Μακεδονία μέσα, να μην συγχέεται κατά κανένα τρόπο με την ελληνική Μακεδονία, ούτε να δημιουργεί αλυτρωτικές βλέψεις.

Δηλαδή μου λέτε πως ο πρωθυπουργός, εάν δεν συμφωνήσουν τα Σκόπια πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο, δεν θα προχωρήσει σε συμφωνία και πιθανώς θα ζητήσει γι’αυτό και την έγκριση της Βουλής;

Ακριβώς.

Άρα η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι προς το παρόν συμπαγής…

Απολύτως. Η Αριστερά πρέπει να κυβερνήσει μέχρι την λήξη της θητείας της παρούσας Βουλής.

Διάβασα σε διάφορα sites μερικούς αρθρογράφους να λένε πως δεν ήσαστε καν πανεπιστημιακός στο Παρίσι και πως ψευδώς τα διαδίδετε όλα αυτά.

Τότε να τους πείτε να έρθουν σπίτι μου να τους δείξω τις αποδείξεις των συντάξεων που παίρνω από το γαλλικό πανεπιστήμιο. Δίδαξα αρκετά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Βενσέν στο Παρίσι και έχω καλή αίσθηση του χιούμορ, ώστε να αντιλαμβάνομαι αυτές τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου.