Μεγάλες ελλείψεις σε λαχανικά θα παρουσιαστεί στην ελληνική αγορά από το τέλος Απριλίου, ενώ αντίστοιχη εικόνα θα παρουσιαστεί και στην αγορά των φρούτων από τις αρχές του ερχόμενου Μαΐου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, η  αιτία είναι τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να έρθουν στη χώρα μας εργάτες από την Αλβανία και την Βουλγαρία, οι οποίοι προσφέρουν τεράστια βοήθεια στη συγκομιδή.

Ads

Όπως αναφέρουν στο Έθνος εκπρόσωποι των παραγωγών, η απουσία των εργατικών χεριών θα έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να γίνει το σύνολο της συγκομιδής και άρα να μην μπορεί να προμηθευτεί επαρκώς η αγορά.

Πολύ λιγότερες αναμένεται να είναι οι ελλείψεις σε άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως όσπρια, δημητριακά, σιτηρά κτλ., αφού σε αυτές τις παραγωγές δεν απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια, μια και οι μονάδες είναι περισσότερο μηχανικές.

«Και εμείς θα αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα, ωστόσο, θα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τα φρούτα και τα λαχανικά, αφού οι δικές μας παραγωγές είναι περισσότερο μηχανικές και δε χρειαζόμαστε τόσα πολλά εργατικά χέρια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο χωράφι, να σπέρνουμε και να δουλεύουμε, για να παράγουμε», λέει στο Έθνος ο Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και παραγωγός οσπρίων και ρυζιού.

Ads

Από τις αρχές του ερχόμενου Μαΐου θα αρχίσουν να φαίνονται οι ελλείψεις σε φρούτα στην ελληνική αγορά, γεγονός που θα συνεχιστεί για όλο το διάστημα που θα ισχύουν τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιριστικών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας. «Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών. Σε ένα μήνα ξεκινάει η διαδικασία αραίωσης των ροδάκινων στα δέντρα, προκειμένου να είναι κατάλληλα, όσα μείνουν στα δέντρα. Θα ακολουθήσει η συγκομιδή των κερασιών και αμέσως μετά αυτή των βερίκοκων. Μέχρι πέρυσι είχαμε για τη συγκομιδή 7.000 εργατικά χέρια, κυρίως από την Αλβανία και κάποιους από τη Βουλγαρία. Ο Ράμα πλέον έκλεισε τα σύνορα της Αλβανίας και πλέον δεν μπορούν να έρθουν καθόλου εργάτες. Εφόσον δε θα μπορεί να γίνει επαρκώς η συγκομιδή, από τις αρχές Μαΐου θα είναι τεράστιες οι ελλείψεις στην αγορά σε φρούτα, αρχής γενομένης από τα κεράσια», τονίζει στο Έθνος ο κ. Γιαννακάκης.

Γρηγορότερα θα φανούν οι ελλείψεις στην αγορά σε λαχανικά, κάτι που ο παραγωγός και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργος Παπαβασίλης, το τοποθετεί από το τέλος του Απριλίου. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε λαχανικά, ωστόσο, από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τις καλλιέργειες. Τα εργατικά χέρια έχουν μειωθεί πάρα πολύ και πιστεύω ότι από το τέλος Απριλίου θα αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις σε κάποιες κατηγορίες λαχανικών», σημειώνει ο κ. Παπαβασίλης.