Με τη μέθοδο της δεξαμενοποίησης (pooling), εναντίον της οποίας τάχθηκαν δημόσια οι βιοπαθολόγοι,  γίνονται τα τεστ κοροναϊου στα ιδιωτικά εργαστήρια, όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, την Τρίτη, τόσο στη Βουλή, όσο και κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ads

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι με τη μέθοδο αυτή «έχουμε μειωμένο κόστος ανά δείγμα, που φτάνει τα 10 ευρώ. Επομένως, ούτε 50, ούτε 60, ούτε 70 ευρώ, τα οποία ακούστηκαν, είναι οι τιμές που πληρώνει το δημόσιο για κάθε τεστ».

Ωστόσο, σε επιστολή της, προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής (ΕΕΙΒΕΙ), τονίζει ότι η μέθοδος είναι μη επιστημονικά αποδεκτή, μπορεί να αποβεί επισφαλής στην ανίχνευση θετικού δείγματος και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου.

«Η ανάμειξη δειγμάτων έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της ευαισθησίας της κάθε εφαρμοζόμενης μεθόδου με άμεσο αντίκτυπο στην ακρίβεια του αποτελέσματος» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή, ενώ σε άλλο σημείο τονίζουν: «Η εφαρμογή pooling δεν έχει καμία επιστημονική εφαρμογή σε περίπτωση ελέγχου μιας πανδημίας, αντίθετα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου».

Ads

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, η συνολική δυναμικότητα της χώρας για τεστ, «διαμορφώνεται από το άθροισμα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», ενώ ειδικά για τα τεστ που δόθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια και αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής ο υφυπουργός είπε και αυτά «διενεργούνται με μειωμένο κόστος ανά δείγμα».

«Στα ιδιωτικά εργαστήρια, είπε, «το κόστος ανά δείγμα είναι ενιαίο και πολύ μικρότερο από το κόστος που πληρώναμε στην αρχή της πανδημίας. Όσα εργαστήρια είναι συμβεβλημένα με το εθνικό σύστημα υγείας είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τη μέθοδο της δεξαμενοποίησης, που σημαίνει, ότι έχουμε μειωμένο κόστος ανά δείγμα».