Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο θα επισκεφτεί τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό.

Ads

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 18.00. Επίσης τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας θα ενημερώσει και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων εν όψει και των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιηθούν στη Βουλή και θα ξεκινήσουν στις 11.00 με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Πλακιωτάκη.  

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», ο υπουργός  Εργασίας επεσήμανε ότι η διαπραγμάτευση προοιωνίζεται σκληρή, διότι ορισμένοι από του δανειστές έχουν ιδιαίτερη εμμονή με τις μειώσεις. Έτσι, η κυβέρνηση αναζητά ερείσματα στο διπλωματικό επίπεδο, ανέφερε.

Τόνισε ακόμη ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση (μέχρι τα μέσα του Ιανουαρίου) αποτελεί  προϋπόθεση για την πρώτη αξιολόγηση. Δήλωσε δε βέβαιος ότι οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα υπερψηφίσουν «μία δίκαιη και αναγκαία μεταρρύθμιση».

Ads

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει τρεις βασικούς  άξονες:

  • Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει – πριν από την κρίση, ακόμη-  να είναι οικονομικά βιώσιμο. Θεσπίζει ενιαίους  κανόνες για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις, ιδίως τις μικρές, διαιωνίζοντας τα κενά του σημερινού συστήματος.
  • Τρίτον, επιχειρεί  να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Ο κ. Κατρούγκαλος διατύπωσε και πάλι την κυβερνητική θέση ότι  η αποτροπή μειώσεων στις κύριες συντάξεις είναι διακηρυγμένη από τον πρωθυπουργό θεμελιακή δέσμευση της διαπραγματευτικής γραμμής. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις και προτάσεις για την διεύρυνση των πόρων του ασφαλιστικού συστήματος, με σκοπό, όχι μόνο για να καλυφθούν τα ταμειακά ελλείμματα, αλλά και για να ενισχυθούν τα – ανύπαρκτα σήμερα, λόγω και του PSI- αποθεματικά. Ανέφερε  δε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών θα γίνεται με γνώμονα το πραγματικό εισόδημα και όχι αυθαίρετες ασφαλιστικές κλάσεις.

Για την εθνική σύνταξη, είπε ότι θα καταβάλλεται σε όσους έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης στα 67,  ή σε όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σε μικρότερη ηλικία, με χρηματοδότηση από τη φορολογία και όχι από τις εισφορές. Θα είναι  ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος, ώστε να προστατεύει από τον κίνδυνο της φτώχειας. Όπως διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος,  η εθνική σύνταξη δεν θα είναι η κατώτατη σύνταξη. Για την ενοποιήσεις ταμείων είπε ότι «η μεταρρύθμιση προβλέπει την πλήρη οργανωτική και λειτουργική ενοποίηση του συστήματος».

Νεφελούδης: Δεν θα περικοπούν οι κύριες συντάξεις

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, μιλώντας στο Mega, σημείωσε πως «αν δεν λύσουμε το ασφαλιστικό σήμερα, σε ένα χρόνο το αργότερο δεν θα μπορούμε να δίνουμε συντάξεις, σε λίγο χρόνο θα καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα».

Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού έχει τρομακτικές δυσκολίες καθώς υπάρχει ταυτόχρονα 25% ανεργία και 15% τουλάχιστον ανασφάλιστη εργασία. Όπως είπε υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις με το ποσοστά αναπλήρωσης και ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία είναι πολύ προβληματικά.

Επισήμανε ότι δεν συζητείται πλέον η ενσωμάτωση επικουρικών στις κύριες, αλλά η συζήτηση γίνεται μόνο ξεχωριστά για τις κύριες και για τις επικουρικές. Πάντως διαβεβαίωσε ότι δεν θα περικοπουν οι κύριες συντάξεις. Προσδιόρισε ως βασικό σκαλοπάτι του νέου ασφαλιστικού συστήματος την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, η οποία όπως είπε συνδέεται με τη ρήτρα ανάπτυξης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει αργότερα στην αύξησή της.

Σε ότι αφορά το τμήμα της αναπλήρωσης είπε ότι έχει και αναδιανεμητικό ρόλο σημειώνοντας ότι γίνεται προσπάθεια για ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης, και για το οποίο θα γίνεται διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή.