Για τον Πάνο Καμμένο το «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πλέον τον καταλυτικό σταθμό μόνον για την εκλογική τύχη των ΑΝΕΛ, αλλά και γι αυτή καθαυτή την άμεση πολιτική επιβίωση του κόμματός του.

Ads

Τα σημερινά μηνύματα από την σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ, αλλά και τα όσα έγιναν στην Βουλή στην συζήτηση επί της τροπολογίας που κατέθεσε ο υπουργός Αμυνας για τα εξοπλιστικά, αποτυπώνουν ακριβώς αυτήν την εικόνα: Την πολιτική μοναξιά του Πάνου Καμμένου και τον αυτό-εγκλωβισμό στην γραμμή της πλήρους άρνησης στην συμφωνία των Πρεσπών.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναβλήθηκε για την Παρασκευή, επισήμως λόγω της καθυστέρησης της συζήτησης στην Ολομέλεια – μιας συζήτησης, που κατέληξε σε «μπλόκο» από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της τροπολογίας του υπουργού Αμυνας.

Όμως, ήδη κατά την προσέλευση των στελεχών των ΑΝΕΛ για την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχαν καταγραφεί απουσίες με ιδιαίτερο πολιτικό νόημα: Η υπουργός Τουρισμού και βουλευτής Ελενα Κουντουρά δεν προσήλθε λόγω ταξιδιού στο εξωτερικό. Ηταν όμως η Τρίτη συνεχόμενη φορά που η κυρία Κουντουρά δεν δίνει το παρών σε συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος.

Ads

Απών ήταν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επίσης βουλευτής, Βασίλης Κόκκαλης, επικαλούμενος και εκείνος κυβερνητικές υποχρεώσεις εκτός Αθήνας. Μέχρι σήμερα ο Βασίλη Κόκκαλης παρέμενε σιωπηλός και κρατούσε αποστάσεις από την συμφωνία των Πρεσπών, ταυτόχρονα όμως εξέφραζε επιφυλάξεις τόσο ως προς την απόσυρση των υπουργών των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, όσο και ως προς την άρση της εμπιστοσύνης.

Στην συνεδρίαση δεν προσήλθε ούτε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ (που δεν έχει βουλευτική έδρα), ούτε η, επίσης μη βουλευτής, υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη. Ο κ. Κουίκ τελεί σε ανοιχτή «διάσταση» με την ηγεσία των ΑΝΕΛ εδώ και καιρό έχοντας ταχθεί κατηγορηματικά υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ την θέση της διαχώρισε δημοσίως από προχθές και η κυρία Χρυσοβελώνη.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει πως οι μοναδικοί δύο βουλευτές που ακολουθούν πλήρως την γραμμή Καμμένου (επί συνόλου επτά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα) είναι ο Κώστας Κατσίκης και η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Τα δεδομένα για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ έκανε ακόμη πιο δύσκολα η νέα σημερινή τοποθέτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος διαμήνυσε πως εάν διαγραφεί για την υπερψήφιση των Πρεσπών δεν θα παραδώσει την έδρα του.

«Αν ο Πάνος Καμμένος με διαγράψει σήμερα δεν θα παραδώσω την έδρα μου», προσθέτοντας ότι θα παραδώσει την έδρα του «όταν θα εκλείψει η πιθανότητα πτώσης της κυβέρνησης».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «είμαι και θα παραμείνω βουλευτής των ΑΝΕΛ, μέχρι να τελειώσει όλο αυτό». «Δεν αλλάζω κόμμα», είπε,,» εκλέχτηκα από τους ΑΝΕΛ και όταν εκπνεύσει το πλέγμα δράσης της κυβέρνησης φεύγω από βουλευτής».

Στην ερώτηση τι θα κάνει σε περίπτωση που του γίνει πρόταση να είναι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπαχριστόπουλος απάντησε ότι «θα είμαι ελεύθερος πολίτης και θα αποφασίσω, Παρασκήνιο δεν υπάρχει με μένα, μόνο προσκήνιο».

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πάνος Καμμένος έχει διαμηνύσει εκ νέου στον πρωθυπουργό το διπλό αίτημά του – αφενός να κόψει κάθε προοπτική ένταξης βουλευτών των ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και, αφετέρου, να μην διατηρήσει στην κυβέρνηση τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ όταν ο ίδιος αποχωρήσει.

Με δεδομένο πάντως ότι απάντηση επ’ αυτών δεν έχει υπάρξει από την πλευρά του Μαξίμου, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φέρεται να βάζει σε εφαρμογή και Plan B. Συγκεκριμένα, άλλες πληροφορίες τον φέρουν να βρίσκεται σε επαφή με ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να διερευνήσει τα περιθώρια συνεργασιών και νέων συμμαχιών – συμμαχιών απολύτως αναγκαίων προκειμένου να καταφέρει να διατηρήσει υπαρκτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την πολιτική παρουσία των ΑΝΕΛ και μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση.