Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ανακοίνωσαν πως θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Πέρα από τη σημασία της θέσπισης του νόμου, με πολιτικούς όρους, και ειδικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτό σημαίνει σε πρώτη φάση πως το σχέδιο της ΝΔ και της ΔΗΣΥ «ναυαγεί». 

Ads

Τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανακοινώσει την απόφασή τους να μην ψηφίζουν στο εξής κανένα νομοθέτημα – ακόμη κι εάν συμφωνούν με το περιεχόμενό του – εάν δεν το στηρίζουν και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Ο στόχος, να δημιουργηθεί ρήγμα στη κυβέρνηση και «να χαθεί η δεδηλωμένη», φαίνεται πάντως πως δεν επιτυγχάνεται, καθώς οι ΑΝΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες θα ψηφίσουν και την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, ύστερα απόορισμένες τροποποιήσεις.

Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί ίσως αύριο ή και μεθαύριο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής την είχε αποσύρει μετά από αίτημα και των ΑΝΕΛ για επανεξέταση, με αφορμή τις κοινοβουλευτικές αντιδράσεις σύμφωνα με τις οποίες έδινε «πάτημα» για νομιμοποίηση της οργάνωσης «Τουρκική Ένωση Ξάνθης».

Το ζήτημα με τον κυβερνητικό εταίρο φαίνεται ότι λύθηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο υφυπουργός Τέρενς Κουίκ. Μάλιστα οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι ενστάσεις ξεπεράστηκαν με την προσθήκη φράσης που θα αναφέρει:«Τηρούμενων και των διατάξεων του άρθρου 11 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», ώστε κατά τους ΑΝΕΛ να κλείσει κάθε δυνατότητα αμφισβήτησης της ελληνικότητας της Θράκης.

Ads

ΑΝΕΛ: «Η δεδηλωμένη της κυβέρνησης είναι ακλόνητη»

Διαμέσου του βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλου  ανακοίνωσαν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στη βουλή, ότι το κόμμα τους υπερψηφίζει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού».

Ειδικότερα, ο Θ. Παπαχριστόπουλος , επεσήμανε ότι «εμείς ως ΑΝΕΛ ψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Να ξεκαθαρίσουμε όμως δύο πράγματα. Αυτά που θα πω είναι άποψη των ΑΝΕΛ και προσωπική μου και δεν μου την επέβαλλε κανείς. Είμαστε κατά της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Επίσης, λέμε όχι στην δεύτερη αλλαγή φύλου γιατί αυτό μπορεί να σημαίνει υιοθεσία. Ξέρω ότι αυτά είναι ζητήματα που θα μας απασχολήσουν σε άλλη συνεδρίαση, όταν θα συζητήσουμε τα άρθρα, όμως εμείς ως ΑΝΕΛ θέλουμε να τα επισημάνουμε λέγοντας ότι επί της αρχής ψηφίζουμε θετικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΑΝΕΛ θα πουν «ναι» και στην τροποποιημένη από το υπουργείο Δικαιοσύνης ρύθμιση για την «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» για την οποία είχαν αρχικά αντιταχθεί. Αυτές επιβεβαιώνει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος τόνισε πως οι ΑΝΕΛ δεν αποκλείεται να στηρίξουν τη νέα ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» όταν αυτή επανακατατεθεί στην Βουλή και εφόσον ενσωματωθούν οι ισχυρές ενστάσεις του κόμματος.

«Η τροπολογία θα εισαχθεί ξανά και θα λαμβάνει υπόψη τις θέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, και θα προστατεύει ταυτόχρονα τα συμφέροντα της Θράκης, έναντι εκείνων που δεν σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάννης και την εκεί ύπαρξη θρησκευτικής και όχι εθνικής μειονότητας» είπε ο υφυπουργός και βουλευτής των ΑΝΕΛ συμπληρώνοντας ότι «το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τους νομικούς συμβούλους του υπουργού κ. Κοντονή». Προειδοποίησε δε τους «ανησυχούντες της γραφικής αντιπολίτευσης» ότι «η δεδηλωμένη της κυβέρνησης είναι ακλόνητη και η ενδοκυβερνητική συνοχή απόλυτα αρραγής σε σχέση με την κινούμενη άμμο στο εσωτερικό και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ουραγού της, που ψάχνει ηλεκτρονικό αρχηγό».

ΝΔ και ΔΗΣΥ: Και ναι και όχι

Στο Σχέδιο Νόμου με τίτλο «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου», το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει τη θέσπιση για πρώτη φορά ενός ειδικού νομοθετήματος για τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου τρανσέξουαλ και τρανς ατόμων.

ΝΔ και ΔΗΣΥ επανέλαβαν τη θέση τους ότι θα υπερψηφίσουν μόνο υπό την προϋπόθεση να υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. «Αφού διαλέξατε Καμμένο, θα πάτε μέχρι τέλους με Καμμένο», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα, με την προσθήκη ότι η εποχή των «διπλών πλειοψηφιών» λαμβάνει τέλος.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο, σε συνάντηση που είχε το καλοκαίρι με εκπροσώπους της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ είχε δεσμευτεί να στηρίξει την ταυτότητα φύλου, ενώ κατά την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης από την Βουλή η Νέα Δημοκρατία είχε χωριστεί στα τρία. Τότε 27 βουλευτές επέλεξαν την αποχή, 19 υπερψήφισαν και 29 καταψήφισαν.

Και τώρα, στο θέμα της ταυτότητας φύλου έχει ενδιαφέρον το εάν σύσσωμοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ακολουθήσουν την κομματική γραμμή και τι θα πράξουν εκείνοι που βρίσκονται στην πιο προοδευτική τάση.