Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να απαντήσει την Παρασκευή στην “Ωρα του Πρωθυπουργού” στη Βουλή σε επίκαιρες ερωτήσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά και του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκη που ζητούν εξηγήσεις για τη λειτουργία του ΕΟΔΥ, για τα προβλήματα στα δημόσια νοσοκομεία και συνολικά για τον προβληματικό τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.

Ads

Η προθυμία του, που προβάλλεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως σεβασμός του πρωθυπουργού στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, συνδέεται με την πρόθεσή του να ενισχύσει πολιτικά τα κόμματα που, δυνητικά, μπορούν να πάρουν κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η τακτική του είναι να δίνει τη δυνατότητα στους αρχηγούς της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς να αντιπαρατεθούν ευθέως μαζί του για να ενισχυθεί το ηγετικό τους προφίλ. Και, παράλληλα, να αποφεύγει την αναμέτρηση μέσα στη Βουλή με τον Αλέξη Τσίπρα γιατί αυτό επιτρέπει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμφανιστεί ως ο βασικός πολιτικός αντίπαλος του πρωθυπουργού και να συσπειρώσει το ακροατήριό του.

Για το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξακολουθεί να είναι ο πλέον επικίνδυνος για την εξουσία τους παίκτης στο πολιτικό παιχνίδι. Γι αυτό και προσπαθούν να τον μειώσουν σε προσωπικό επίπεδο όπως φάνηκε από όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα στον ΣΚΑΪ, στο προστατευμένο περιβάλλον της ραδιοφωνικής εκπομπής του Αρη Πορτοσάλτε. Απαντώντας για την ποδηλατάδα του πρωθυπουργού στο Τατόι o Στέλιος Πέτσας επικαλέστηκε την ανθρώπινη πλευρά του Κυρ. Μητσοτάκη, αντιπαραβάλλοντάς την με τις “διακοπές σε κότερο με πούρο” του Αλέξη Τσίπρα.

Ads

Αν αναλογιστεί κανείς τι θα γινόταν εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στη θέση του Κυρ. Μητσοτάκη που πόζαρε με άλλους πέντε χωρίς μάσκα πολύ μακριά από το σπίτι του, κάτι που δεν επιτρέπεται για τους κοινούς θνητούς, μπορεί και να τρομάξει από τη διαφορά στην ένταση της κατακραυγής.

Οπως επιβεβαιώνεται με κάθε ευκαιρία, η κεντρική πολιτική επένδυση του πρωθυπουργού είναι σταθερά το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα που προσπαθεί να το συντηρήσει με κάθε τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό, βέβαιο θεωρείται ότι την Παρασκευή στη Βουλή θα επιχειρήσει να “ανεβάσει”  την Φ. Γεννηματά και τον Γ. Βαρουφάκη για να “κατεβάσει” τον Αλέξη Τσίπρα και στο μεταξύ θα αποφεύγει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που τον εκθέτουν δείχνοντας τους “προηγούμενους”.

Γιατί τόσο πάθος;

Στο βάθος υπάρχει εκλογικός σχεδιασμός. Είναι γνωστό ότι περιμένουν το εμβόλιο και ονειρεύονται κάλπες το φθινόπωρο του 2021. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αν ελεγχθεί η πανδημία μπορεί να φέρουν τις εκλογές νωρίτερα, ακόμη και στις αρχές του καλοκαιριού αν η εικόνα που θα διαμορφωθεί την άνοιξη για τον τουρισμό δεν εμπνέει αισιοδοξία.