Επειδή ο Κώστας Γαβράς είναι σημαντική προσωπικότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής Αριστεράς, η συνέντευξή του την Κυριακή στο Documento προκάλεσε μεγάλη αίσθηση γενικά και ειδικά ως προς την αναφορά του στην προοπτική εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ads

Ο Γ. Βαρουφάκης, που έχει συνεργαστεί μαζί του για την ταινία «Ενήλικες στην αίθουσα» η οποία στηρίζεται στο βιωματικό βιβλίο του, ήταν αναμενόμενο να ενοχληθεί από τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν. Πόσο μάλλον όταν αυτό συνέβη σε μια συγκυρία σοβαρής κρίσης για το κόμμα του που έχει χάσει το ένα τρίτο της κοινοβουλευτικής του δύναμης (τρεις από τους εννιά βουλευτές και οι τρεις γυναίκες).

Υπενθυμίζεται πως ο Κώστας Γαβράς, μιλώντας στον Αντώνη Μποσκοΐτη, σε ερώτηση για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την εκτίμησή του για πιθανή νέα επικράτησή του στις εκλογές, απάντησε: «Το μόνο σχόλιο που μπορώ να κάνω, σήμερα η μόνη λύση στην Ελλάδα για να αλλάξουν ίσως τα πράγματα είναι ο Τσίπρας. Δεν έχετε άλλον. Έχετε κάποιον άλλον; Βλέπετε κάποιον άλλον; Δεν βλέπω κανέναν άλλον».

Εκ των υστέρων, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Κ. Γαβράς αναγκάστηκε να κάνει διευκρινιστική δήλωση για να εξηγήσει ότι δεν στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα αλλά το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη. Συγκεκριμένα, δήλωσε:

Ads

«Μαθαívω óτι µoυ αποδίδεται πολιτική συστράτευση µε τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Πάvτα απέφευγα vα πω στους ψηφοφόρους ποιον vα ψηφίσoυv, στηv Ελλάδα ή αλλού. Αv έτσι ερµηvεύτηκαv τα λόγια µoυ, τα μετανιώνω. Δεv ήταv αυτή η πρóθεσή µoυ. Ίσως εκφράστηκα κακώς, ασαφώς, αvεπαρκώς. Ή τα λóγια µoυ παρερµηvεύτηκαv. Εvvooύσα óτι o κ. Τσίπρας µπoρεí vα vικήσει τov κ. Μητσoτάκη στις εκλογές. Για µέvα, o Τσίπρας θα παραμείνει αυτός που πρóδωσε τov ελληνικό λαό µετά τo Δηµoψήφισμα, µε τη βoήθεια της Δεξιάς».

Και συνέχισε: «Στο σημερινό πλαίσιο, βλέπω μόνο ένα σύγχρονο, ριζοσπαστικό, συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα κοινωνικά προβλήματα της Ελλάδας. Και πολύ πιο πέρα, σ’ έvαv κóσµo πoυ oδηγείται σε πολλαπλές καταστροφές. Αυτό είναι το πολιτικό πρόγραμμα του Γιάνη Βαρουφάκη. Η παρούσα δήλωση δεν αποτελεί κάλεσμα σε ψήφο, αλλά κάλεσμα για ενημέρωση. Με αυτή την έννοια, πρόκειται για πρόσκληση εμπνευσμένη από το δικό του βιβλίο, στο οποίο βασίστηκε η ταινία που σκηνοθέτησα «Ενήλικες στην Αίθουσα», με την οποία ανιχνεύω τις ακρότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποταγή των Ελλήνων πολιτικών».

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, για προφανείς λόγους, έδωσαν μεγάλη έκταση στην ανασκευή του Κ. Γαβρά προβάλλοντάς την ως «άδειασμα στον Αλ. Τσίπρα». ΄Ετσι, ο Γ. Βαρουφάκης κέρδισε θετική δημοσιότητα μετά από καιρό. Η εφημερίδα Documento και ο δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης έδωσαν τη δική τους απάντηση, μέσα σε όλον αυτό το θόρυβο, δημοσιεύοντας το ηχητικό απόσπασμα της απάντησης του Κ. Γαβρά στην ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες εκλογές.

Ο Αντώνης Μποσκοΐτης ανέφερε: «Με όλο μου το σεβασμό στον κύριο Κώστα Γαβρά, όπως και με όλο μου το σεβασμό στους κυρίους Βαρουφάκη και Τσίπρα, μαθαίνω ότι ο κ. Γαβράς ένιωσε την ανάγκη να κάνει διευκρινιστική δήλωση αναφορικά με τη συνέντευξη που μου παραχώρησε στα Χανιά για την εφημερίδα Documento και για το free press FAQ. Καλώς έπραξε αν θεωρεί πως ενδεχομένως δεν τα είπε όπως θα ήθελε. Πάντως δεν υπάρχει περίπτωση εγώ να τον παρερμήνευσα. Για του λόγου το αληθές, λοιπόν, παραθέτω το ηχητικό απόσπασμα από την, προ ημερών, δημόσια συζήτηση μας. Άλλωστε παρεμφερείς δηλώσεις ο κ. Γαβράς έκανε και στη συνάδελφό Αλεξάνδρα Χρηστακάκη για το ραδιόφωνο που δημοσιεύθηκαν στην ΑΥΓΗ της περασμένης Κυριακής».