Τα βλέμματα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup θα είναι σήμερα στραμμένα στην Ιταλία κι όχι στην Ελλάδα.

Ads

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών με προβλήματα, και θα υπάρξει στο τελικό κείμενο μετά τη συνεδρίαση μια δήλωση για κάθε έναν από αυτούς τους προϋπολογισμούς ξεχωριστά, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στην περίπτωση της Ιταλίας, καθώς ο πόλεμος που κήρυξε η Ρώμη στις Βρυξέλλες για το έλλειμμα της συνεχίζεται.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, ένα από τα ζητήματα θα είναι και η πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, η συζήτηση για τη χώρα μας δεν θα είναι διεξοδική, καθώς μεγαλύτερη σημασία για το Eurogroup θα έχει η επόμενη έκθεση της Κομισιόν στις αρχές του 2019. Με βάση αυτήν την έκθεση, θα αποφασιστεί, η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs και SMPs), υπό την αίρεση ότι τηρείται η «μεταρρυθμιστική διάθεση». Για το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως δεν αναμένεται συζήτηση, καθώς η Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών τα σχέδια των οποίων έχουν κριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «συμβατά» με τους κανόνες της ευρωζώνης (σ.σ. γεγονός που σημαίνει ότι ακυρώνεται η μείωση των συντάξεων και θα εφαρμοστεί και το πακέτο των θετικών μέτρων).Πρόκειται για τη συνεδρίαση που θα επιβεβαιώσει και τυπικά πια την μη περικοπή των συντάξεων και το πράσινο φως για το πακέτο θετικών μέτρων. 

Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup θα παραστεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), για να παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.

Ads