Ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας  Σίγκμουντουρ Γκούνλαουγκσον έχασε τα λόγια του κατά τη διάρκεια συνέντευξης όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο σχετικά με την offshore στην οποία συμμετείχε μαζί με την γυναίκα του, επί σειρά ετών και η οποία κατείχε ομόλογα τριών ισλανδικών τραπεζών που κατέρρευσαν στην κρίση του 2008.

Ads

Τα στοιχεία αποκαλύφθηκαν από το “Έγγραφα του Παναμά” προκαλώντας μείζον πολιτικό ζήτημα στην Ισλανδία, καθώς βασικός λόγος της πολιτικής ανάδειξης του Σίγκμουντουρ Γκούνλαουγκσον στάθηκε η ηγετική του πορεία στο InDefence, το κίνημα που δημιουργήθηκε μέσα από τη διαμαρτυρία του κόσμου για το τραπεζικό σκάνδαλο που κλόνισε συθέμελα την Ισλανδία στην αρχή της οικονομικής κρίσης.

Η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του ωστόσο ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας. Όμως μπροστά στον δημοσιογράφο του euronews έχασε τα λόγια του. Μάλιστα όταν αρνήθηκε την πώληση του μεριδίου του προς 1 δολάριο, ο δημοσιογράφος του έδειξε το επίμαχο έγγραφο, που έφερε την υπογραφή του. Το αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσει εμφανώς εκνευρισμένος.