Η πρόσφατη απαλλαγή του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και των γιων του από τις κατηγορίες περί απείθειας και βίας κατά υπαλλήλων, κατά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στην οδό Ματρόζου στο Κουκάκι, ανοίγει εκ νέου το ζήτημα των ευθυνών των αστυνομικών που, σύμφωνα με την οικογένεια, μπήκαν χωρίς άδεια στο σπίτι, έδεσαν και έδειραν τον Δημήτρη Ινδαρέ, τους γιους του και έβρισαν χυδαία τη σύζυγό του.

Ads

Από το ρεπορτάζ του tvxs.gr προκύπτει ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά, η Αστυνομία δεν έχει ολοκληρώσει την Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τους τέσσερις αστυνομικούς κι ενώ η αντίστροφη μήνυση της οικογένειας έχει μπει στο αρχείο, συνέπεια του νόμου για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.

Τί απέγινε η ΕΔΕ

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ είπαν στο tvxs.gr ότι ΕΔΕ διατάχθηκε αμέσως μετά το συμβάν, ωστόσο αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Για την μεγάλη αυτή καθυστέρηση, επικαλούνται την ανάγκη ο Συνήγορος του Πολίτη να τους ενημερώσει πως έχει ολοκληρώσει τη δική του έρευνα, αφού έχουν προηγηθεί όπως λένε πολλά αιτήματα της συγκεκριμένης Αρχής για παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών και υλικού.

Ads

Η παραγραφή των ποινικών ευθυνών

Αμέσως μετά τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον Δημήτρη Ινδαρέ και τους δύο γιους του με βάση τις αναφορές των αστυνομικών, η οικογένεια έκανε με τη σειρά της μήνυση προς τους τέσσερις αστυνομικούς. Όμως τυχόν ευθύνες τους δεν εξετάστηκαν ποτέ από τη Δικαιοσύνη.

Αυτό συνέβη επειδή τον Μάιο του 2020, με στόχο την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, η κυβέρνηση πέρασε τον νόμο 4689 σύμφωνα με τον οποίο όσα πλημμελήματα, πλην κάποιων εξαιρέσεων, είχαν τελεστεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 παραγράφονται. Με αυτόν τον νόμο οι καταγγελλόμενες πράξεις αυθαιρεσίας που είχαν υποστεί τα μέλη της οικογένειας Ινδαρέ μπήκαν στο αρχείο.

Η «ντρίμπλα» του δικαστηρίου

Παρά το γεγονός ότι η εισαγγελέας του δικαστηρίου εμφανίστηκε στην πρότασή της σίγουρη για τη μη τέλεση παράνομων πράξεων από τον Δημήτρη Ινδαρέ και τους γιους του, η απόφαση του δικαστηρίου για τον Δημήτρη Ινδαρέ ήταν «αθώοι λόγω αμφιβολιών».

Η εισαγγελέας επικαλέστηκε οπτικό υλικό που προβλήθηκε στο δικαστήριο ενώ τα γεγονότα όπως τα έχει διηγηθεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης και έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφιβολίας για το τί συνέβη εκείνη την ημέρα στο Κουκάκι. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τα βίντεο, σε ηχητικό ντοκουμέντο που είχε παίξει τότε στο OPEN ακούγεται ο Δημήτρης Ινδαρές να λέει στους αστυνομικούς «λύστε με γιατί δεν μπορώ άλλο».

Νομικοί κύκλοι βλέπουν πίσω από αυτή την επιλογή του δικαστηρίου μια «ντρίπλα». Κι αυτό διότι, όπως εξηγούν, εάν η απόφαση μιλούσε για μη τέλεση παράνομων πράξεων, θα έπρεπε αυτόματα να ξεκινήσει εκ νέου άνοιγμα για το αληθές των αναφορών των αστυνομικών που έστειλαν την οικογένεια Ινδαρέ στο εδώλιο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη περιγράφει την πρακτική

Μπορεί η ΕΔΕ για τους τέσσερις αστυνομικούς να μην έχει ολοκληρωθεί, και με ευθύνη του Συνηγόρου του Πολίτη σύμφωνα με την Αστυνομία, όμως στην τελευταία ετήσια έκθεσή του, ο Συνήγορος περιγράψει πρακτικές αστυνομικής αυθαιρεσίας που απαντώνται και στις καταγγελίες της οικογένειας Ινδαρέ.

Διαβάζουμε στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης για το 2021: «Οι πρακτικές του ξεγυμνώματος, ακόμη και σε δημόσιο χώρο, του χλευασμού ή της παρενόχλησης και της μετάθεσης των ευθυνών, μέσω της επίκλησης της εύπλαστης έννοιας της επικινδυνότητας των φερόμενων θυμάτων, που συχνά συνοδεύεται και από κατηγορίες για αντίσταση ή απείθεια, αφενός δρομολογεί μια παράλληλη προσπάθεια ηθικής ουδετεροποίησης της πειθαρχικής ευθύνης των ελεγχόμενων αστυνομικών, και αφετέρου συμβάλλει στον αποχρωματισμό της
θυματοποίησης».