Πριν από μία ενδομάδα, στην Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία κατήγγειλε την κυβέρνηση για «ανευθυνότητα και επιπολαιότητα» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό δήλωνε: «Υποτιμήσατε το περιστατικό της σύλληψης των δύο αξιωματικών όπως και τον προκλητικό εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού… Η συνεχιζόμενη κράτησή τους είναι απαράδεκτη και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις». Κι αμέσως μετά εγκαλούσε τον Αλέξη Τσίπρα γιατί «δεν παίρνει τηλέφωνο τον Ερντογάν» για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.

Ads

Προχθές, από αμερικανικού εδάφους και μιλώντας στο think tank Center Strategic and International Studies (CSIS), ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στην ίδια υπόθεση, την χαρακτήρισε απλώς ως ένα… «μικρό συμβάν» που «δεν πρέπει να εξελιχθεί σε σημαντικό διπλωματικό επεισόδιο».

Στην ίδια εκδήλωση, πάντοτε επί αμερικανικού εδάφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτήθηκε και για το Μακεδονικό. Και η απάντηση που έδωσε ήταν ότι η «η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια είναι ανοικτή προς ένα συμβιβασμό».  Για να ταχθεί αμέσως μετά υπέρ μιας «λύσης-πακέτο»  που θα συμπεριλάβει αλλαγές στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ. Και να επισημάνει ακόμη ότι  τα «ζητήματα ταυτότητας» και «αλυτρωτισμού» των γειτόνων μας παραμένουν ανοιχτά και «αυτά τα θέματα είναι μερικές φορές πιο σημαντικά και από το θέμα του ονόματος».

Θα μπορούσε να είναι και μια… αναδιατύπωση της επίσημης θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, εάν κάποιος βεβαίως δεν είχε ακούσει και πάλι τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 24 Ιανουαρίου, στην «περίφημη» πλέον ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ να λέει για το Μακεδονικό:
«Η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί σε κάποια άλλη συγκυρία και αφού η άλλη πλευρά έχει αποδείξει ότι επιζητά πραγματική λύση που θα οδηγεί στην αρμονική συμβίωση των δύο λαών. Εκτός αν κάποιοι είναι αποφασισμένοι να απεμπολήσουν τα εθνικά συμφέροντα για να κρατήσουν τις καρέκλες..  Δεν θα δεχθώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δεν θα δεχθώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα».

Ads

Κατόπιν τούτων, μάλλον είναι εύλογα τα ερωτήματα που έθεσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει στα εξής:
«Θεωρεί το συμβάν με τους δύο αξιωματικούς σύνηθες και μικρό ή εκτιμά ότι πρόκειται για μείζον διπλωματικό επεισόδιο;
Είναι υπέρ μιας λύσης σύνθετης ονομασίας που θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία; Ναι ή όχι, εδώ δε χωρούν υπεκφυγές.
Θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης τη συγκυρία κατάλληλη για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση ή θεωρεί ότι το ζήτημα πρέπει να μετατεθεί σε άγνωστο χρόνο;
Και τέλος, έπραξε ορθά η κυβέρνηση που επέλεξε να επιταχύνει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης  για την εξεύρεση λύσης σε αυτή τη χρονική συγκυρία;».

Μια πρώτη απάντηση θα μπορούσε να είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται κατ΄ ανάγκη ο… Ιανός του φιλελευθερισμού: Εντός συνόρων εναγκαλίζεται με τον εθνικισμό συρόμενος από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, και επί αμερικανικού εδάφους θυμάται του προφίλ του κεντροδεξιού και σύγχρονου μεταρρυθμιστή…