Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ότι “δεν υπάρχει σκέψη για εκλογές” είναι και δεν είναι ακριβής. Οπωσδήποτε δεν υπάρχει απόφαση για κάλπες σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις, μετέχει σε σχετικές συζητήσεις και εξετάζει όλες τις παραμέτρους χωρίς να έχει κάνει ακόμη την επιλογή του.

Ads

Συνομιλητές του εξηγούν ότι για τον Α. Τσίπρα προέχει να έρθει το συντομότερο στη Βουλή η συμφωνία με τους πιστωτές και να εγκριθεί από όσο το δυνατόν πιο διευρυμένη πλειοψηφία. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει σημασία αν θα είναι γύρω στις 30+, όπως συνέβη στις δύο προηγούμενες ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα, ή αν θα πρόκειται για μεγαλύτερης έκτασης διαφοροποίηση. Αν συμβεί το δεύτερο, είναι σχεδόν απίθανο να μην ανοίξει αμέσως ο δρόμος των εκλογών, αφού τότε το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση θα είναι οξύ και η εσωκομματική πληγή θα αιμορραγεί διαρκώς, δεδομένου ότι θα έρχονται προς ψήφιση κάθε λίγες μέρες εφαρμοστικοί νόμοι.

Ζήτημα αριθμών

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα επιδράσει καταλυτικά στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων, ενώ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί σε ποιο πλαίσιο θα εξελιχθεί η προσεχής δοκιμασία για τη συνοχή της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Ειδικότερα:

-Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να θέσει θέμα ψήφου εμπιστοσύνης και έτσι να τεθεί θέμα απώλειας δεδηλωμένης εφόσον χαθεί το 151 (βέβαιο με τα σημερινά δεδομένα). Ετσι, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, αναγκαστικά, θα παραιτηθούν και θα προκηρυχθούν εκλογές για τον Σεπτέμβριο, στη συντομότερη δυνατή προθεσμία.

-Δεν έχει ακόμη ριφθεί ο κύβος σχετικά με το εσωκομματικό ζήτημα. Οι βουλευτές που θα καταψηφίσουν, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές, μπορεί να μην ανεξαρτητοποιηθούν ούτε να παραδώσουν την έδρα τους. Ομως υπάρχει και η πιθανότητα ο Π. Λαφαζάνης με την Αριστερή Πλατφόρμα να επιλέξουν τη στιγμή για να κατέβουν από το τρένο προκειμένου να μη φτάσουν μέχρι το συνέδριο που προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο.

-Ο πρωθυπουργός έχει δεχτεί εισήγηση να διαγράψει τους διαφωνούντες, παρόλο που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απελευθερωθούν οι πολιτικές εξελίξεις. Το αν θα το κάνει ή όχι είναι συνάρτηση της γενικής πολιτικής εικόνας που θα σχηματιστεί τη νύχτα της ψηφοφορίας. Πόσοι και ποιοι θα καταψηφίσουν, αν θα υπάρχουν διαρροές και σε άλλα κόμματα, ποιο θα είναι το μήνυμα που συνολικά θα εκπέμψει το κοινοβούλιο.

Διεργασίες παρασκηνίου

ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ θα στηρίξουν τη συμφωνία με τους πιστωτές και αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές τους θα υπερψηφίσουν, όπως έκαναν και με τα δυο πακέτα προαπαιτούμενων που προηγήθηκαν. Ομως, στο παρασκήνιο εκφράζονται γκρίνιες από βουλευτές που ανησυχούν ότι θα γίνουν εκλογές το φθινόπωρο και ότι οι ίδιοι θα πληρώνουν το πολιτικό κόστος για την ψήφιση αντιδημοφιλών μέτρων. Ειδικά στο εσωτερικό της ΝΔ εκφράζεται δυσφορία από βουλευτές επαρχίας για την κατάργηση φορολογικών προνομίων των αγροτών και κάποιοι αφήνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ακολουθήσουν τη “γραμμή” παρόλο που αυτό θα φέρει, εκτός απροόπτου, τη διαγραφή τους.

Στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το τι θα βγάλει η κάλπη στην κρίσιμη ψηφοφορία, από τη στιγμή που ακόμη δεν είναι γνωστό το περιεχόμενο της συμφωνίας, τα μπάνια του λαού εμποδίζουν την προσπάθεια των βουλευτών να “πιάσουν κλίμα”, ενώ η προοπτική εκλογών το φθινόπωρο τους μπερδεύει και τους δυσκολεύει. Ακόμη και για την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ -που δεν έσπασε στις προηγούμενες ψηφοφορίες όταν καταγράφτηκαν πολλές διαρροές στον ΣΥΡΙΖΑ- δεν μπορεί κανείς να στοιχηματίσει αφού στο κόμμα του Π. Καμμένου δεν θέλουν εκλογές αλλά βλέπουν ότι πιθανότατα δεν θα τις αποφύγουν.