Αθώα δικαστική υπάλληλος για κατάθεση πλαστού πτυχίου νομικής στα Χανιά, ένοχη καθαρίστρια που παραποίησε απολυτήριο Δημοτικού στον Βόλο… Δύο αδιαμφισβήτητα διαφορετικές αλλά με κοινά στοιχεία υποθέσεις εκτυλίχθηκαν τους περασμένους μήνες στις δικαστικές αίθουσες της χώρας μας, είχαν, ωστόσο, εντελώς διαφορετική έκβαση.

Ads

Στην πρώτη περίπτωση, η υπάλληλος αθωώθηκε και επέστρεψε στη θέση της ενώ στη δεύτερη ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης έπεσε βαρύς, με την κατηγορούμενη να κρίνεται ένοχη και να οδηγείται στη φυλακή για να εκτίσει 10ετή ποινή.

Στο μυαλό των απλών πολιτών, οι αποφάσεις αυτές μοιάζουν να στερούνται κάθε λογικής: ιδιαίτερα στην περίπτωση της καθαρίστριας από τον Βόλο που ανεβαίνει πλέον τον δικό της Γολγοθά στις φυλακές Θηβών.

Το έγκλημά της; Παραποίησε πιστοποιητικό Δημοτικού για να φαίνεται ότι ολοκλήρωσε την ΣΤ’ τάξη ενώ στην πραγματικότητα είχε φοιτήσει μόνο μέχρι την Ε’ για να προσληφθεί ως καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου.

Ads

Η γυναίκα αυτή, που εργάστηκε για 18 χρόνια ολόκληρα χρόνια και με ευσυνειδησία στον παιδικό σταθμό, κατέθεσε τα χαρτιά της το 1996 και, όντας σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια, παραποίησε το έγγραφο που είχε λάβει από το σχολείο της για να φανεί πως είχε ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

«Έκτοτε έως και το 2014 παρείχε ανελλιπώς τις υπηρεσίες της ως καθαρίστρια και μάλιστα πάρα πολύ καλά» λέει στο CNN Greece o συνήγορος της καθαρίστριας, Γιώργος Σινέλης.

Στη συνέχεια, όπως εξηγεί ο κ. Σινέλης, ασκήθηκε εναντίον της γυναίκας κακουργηματική δίωξη για απάτη και πλαστογραφία, σε συνδυασμό με τον νόμο 1608/50.

«Είναι ένας νόμος που θα έπρεπε προ πολλού να έχει καταργηθεί και προβλέπει την ποινή της ισοβίου καθείρξεως για οικονομικά αδικήματα κάτι που δεν προβλέπεται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα» εξηγεί ο κ. Σινέλης.

Η καθαρίστρια καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 15 χρόνια κάθειρξη, καθώς κρίθηκε ένοχη τόσο για το αδίκημα της απάτης όσο και για αυτό της πλαστογραφίας. Κατά τη δίκη της σε δεύτερο βαθμό, το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας την απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας αλλά έκρινε ότι το Δημόσιο εξαπατήθηκε και προκλήθηκε «μεγάλη ζημιά», καθώς κατέβαλλε στη γυναίκα μεικτές αποδοχές δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Έτσι, η καθαρίστρια καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση.

Ο συνήγορος της γυναίκας έχει πλέον κινήσει τη διαδικασία κατάθεσης αιτήματος αναίρεσης της απόφασης: «Για να μπορέσει και η καθαρίστρια αυτή να εξέλθει της φυλακής και να κάνει Χριστούγεννα με τους οικείους της».

«Είχε ανάγκη αυτή τη δουλειά γιατί ο άνδρας της ήταν τοξικομανής, είχε δύο παιδιά και με αυτά τα χρήματα συντηρούσε την οικογένειά της και κυρίως τα παιδιά της» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σινέλης, και συνεχίζει: «Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εδώ πρόκειται για μια καθαρίστρια. Δεν είναι κάποιος γιατρός που κατέθεσε ένα πλαστό πτυχίο ή κάποιος μηχανικός. Υπήρχε το τυπικό στοιχείο της Ε’ δημοτικού. Είτε Ε΄ είχε τελειώσει είτε ΣΤ’, η παροχή της υπηρεσίας ήταν η ίδια. Δεν άλλαζε σε κάτι, δεν είχε καμία διαφοροποίηση».

Η 53χρονη καθαρίστρια θα παραμείνει στις φυλακές Θηβών μέχρι να υπάρξει κάποια εξέλιξη στην υπόθεσή της.

«Είναι σε τραγική κατάσταση. Δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα και ξαφνικά βρέθηκε στη φυλακή» αναφέρει ο δικηγόρος της.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η 53χρονη γυναίκα, όπως αποκαλύφθηκε στις δικαστικές αίθουσες, κατέθεσε το παραποιημένο πιστοποιητικό σε διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πρόσληψη τακτικού προσωπικού για θέση καθαρίστριας ενός κρατικού παιδικού σταθμού στον Βόλο.

Η αρμόδια επιτροπή αλλά και το ΔΣ του σταθμού προχώρησαν στη συνέχεια στον διορισμό της γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας της, η 53χρονη είπε στο Δικαστήριο ότι ήταν σε απελπιστική κατάσταση εκείνη την εποχή.

«Δεν γνώριζα πως αυτό που έκανα ήταν τόσο επιβαρυντικό. Εγώ το έκανα, το παραδέχομαι, όμως δεν μπορώ να το πάρω πίσω» είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ζήτησε από το Δικαστήριο μια δεύτερη ευκαιρία…

Στο πλευρό της καθαρίστριας οι συνάδελφοί της

Ο Γολγοθάς της 53χρονης γυναίκας έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στον Βόλο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο πλευρό της καθαρίστριας στέκονται, μεταξύ άλλων, και οι συνάδελφοί της, οι οποίοι μέσω ανακοίνωσής τους ζητούν την άμεση αποφυλάκισή της από τις φυλακές Θήβας.

Το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών νομού Μαγνησίας χαρακτηρίζει άδικη την απόφαση του δικαστηρίου και υπογραμμίζει ότι η γυναίκα δεν έκλεψε το δημόσιο αλλά προσέφερε εργασία και πληρωνόταν για αυτή.

Η καταδίκη της γυναίκας έχει προκαλέσει μεγάλο «θόρυβο» και στα κοινωνικά δίκτυα, με χρήστες ανά την Ελλάδα να δηλώνουν προβληματισμένοι και θυμωμένοι, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στο δράμα της 53χρονης.

image

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του Σωματείου:

«Η αστική δικαιοσύνη, αφού εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της σε μια φτωχή εργαζόμενη, καταδίκασε μια γυναίκα που αγωνιζόταν να ζήσει την οικογένειά της σε 10 χρόνια φυλακή! Διορίστηκε το 1996 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ δηλώνοντας ότι είναι τελειόφοιτη της ΣΤ΄ δημοτικού για να μπορέσει να βρει δουλειά να ζήσει τα παιδιά της και να βοηθήσει τον σύζυγό της που είχε 67% αναπηρία.

Επί μια 20ετία προσέφερε συνειδητά τις υπηρεσίες σε παιδικό σταθμό του Δήμου Βόλου, προσέφερε εργασία και πληρωνόταν γι’ αυτή. Δεν έκλεψε! Δεν καταχράστηκε τα δημόσια χρήματα! Τα δούλεψε! Για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις οικογενειακές της ανάγκες. Αυτή τη στιγμή, ύστερα από την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, εκτίει την άδικη ποινή που της έχει επιβληθεί στις Φυλακές Θήβας.

Ζητάμε να αποφυλακιστεί άμεσα η συνάδελφός μας γιατί δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Γιατί δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού.

Όπου η αστική δικαιοσύνη έχει «ερμητικά κλειστά τα μάτια» μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν».

Οι αριθμοί

Η έρευνα για πλαστά ή παραποιημένα πτυχία και πιστοποιητικά στο Δημόσιο, που ξεκίνησε το 2015, έφερε στο «φως» δεκάδες υποθέσεις παράνομων διορισμών στο Δημόσιο. Φυσικά, και όπως διαφαίνεται μέσω της συγκεκριμένης υπόθεσης, δεν είναι όλες οι ίδιες. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων έχουν αποκαλυφθεί γιατροί με πτυχία «μαϊμού» ή ανύπαρκτα μεταπτυχιακά, αστυνομικοί με παραποιημένα ή και πλαστά απολυτήρια λυκείου αλλά και 158 υποθέσεις πλαστών απολυτηρίων δημοτικού.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη Βουλή οι περισσότερες ανακλήσεις διορισμών καταγράφηκαν στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Από τους 156 υπαλλήλους που τέθηκαν εκτός Δημοσίου το 2015, οι 65 εργάζονταν σε ΟΤΑ, οι 28 στο υπουργείο Υγείας και οι 25 στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Το 2016 απολύθηκαν 115 δημόσιοι υπάλληλοι λόγω πλαστών πιστοποιητικών – και πάλι στην πλειονότητα τους από τους ΟΤΑ και το υπουργείο Εσωτερικών.

Την επόμενη χρονιά, 62 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν για τον ίδιο λόγο ενώ φέτος, έως και τον Οκτώβριο, την πόρτα της εξόδου πέρασαν 36 δημόσιοι υπάλληλοι, οκτώ εκ των οποίων εργάζονταν στο υπουργείο Παιδείας με πλαστά πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018, εντοπίστηκαν συνολικά 1.737 πλαστοί τίτλοι οδηγώντας σε ισάριθμες οριστικές απολύσεις.

Οι πλαστογραφημένοι τίτλοι είναι στην πλειονότητά τους πτυχία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (849), πτυχία πανεπιστημίου (461) αλλά και απολυτήρια δημοτικού (158).

Η πλειονότητα των υπαλλήλων εργαζόταν σε φορείς του υπουργείου Υγείας (449), σε Δήμους (144) και ΔΕΚΟ (135).

Υπό διερεύνηση με «σοβαρές ενδείξεις πλαστότητας» βρίσκονται ακόμα 2.002 υποθέσεις.

Πηγή: cnn.gr