Με αφορμή το δημοσίευμα του TVXS σχετικά με την ανταλλαγή απόψεων τις τελευταίες μέρες στις σελίδες της «Εφημερίδας των Συντακτών», σχετικά με το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη, «Πριν σβήσουν τα φώτα», ο Γιώργος Πετρόπουλος έστειλε την παρακάτω απάντηση:

Ads

Ε, όχι κι έτσι

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με έκπληξη διάβασα το δημοσίευμά σας που φέρει τον τίτλο «Ο Ανδρουλάκης διχάζει και την ‘‘ΕΦΣΥΝ’’». Στηρίζεται σε δικό μου κείμενο για το βιβλίο του κ. Ανδρουλάκη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας στις 27-12-2022 και στις απαντήσεις των κ.κ. Διονύση Μαυρογένη και Θανάση Γιαλκέτση που δημοσιευτήκαν στις 2 και 3-1-2023 αντίστοιχα.

Ads

Στην περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, σας πληροφορώ ότι στην ΕΦΣΥΝ έχουμε όλοι το δικαίωμα να αρθρογραφούμε και να δημοσιοποιούμε την άποψή μας για οποιοδήποτε ζήτημα θεωρούμε σκόπιμο. Με την άποψή μας δεν δεσμεύουμε ούτε την εφημερίδα ούτε τους υπόλοιπους συναδέλφους μας. Γι’ αυτό άλλωστε και την υπογράφουμε.

Επίσης, στην ΕΦΣΥΝ, απολύτως κατοχυρωμένο είναι το δικαίωμα των αναγνωστών μας, αλλά και οποιουδήποτε Έλληνα πολίτη, να απαντήσει σε κείμενα που δημοσιεύουμε. Οι απαντήσεις βλέπουν κι αυτές το φως της δημοσιότητας στις σελίδες της ΕΦΣΥΝ (έντυπης και ηλεκτρονικής).

Αυτό ακριβώς συνέβηκε και στην προκειμένη περίπτωση. Κι έχει συμβεί άπειρες φορές στο παρελθόν για διάφορα θέματα. Από που επομένως προκύπτει διχασμός της ΕΦΣΥΝ; Πότε διχαστήκαμε και δεν το πήραμε χαμπάρι; Μήπως για να μην έχουμε διχαστεί- όπως ισχυρίζεστε- θα έπρεπε να μην δημοσιευτεί το δικό μου κείμενο ή τα κείμενα των κ.κ. Μαυρογένη και Γιαλκέτση; Ειλικρινά αδυνατώ να κατανοήσω τον τίτλο του δημοσιεύματός σας και φυσικά δεν θέλω να σας αποδώσω σκοπιμότητες και προθέσεις. Ελπίζω να επανορθώσετε.

Μια δεύτερη παρατηρήσεις έχει να κάνει με τούτο. Στο δημοσίευμά σας ορθώς- πέραν των αποσπασμάτων από το δικό μου κείμενο- δημοσιεύετε εκτενή αποσπάσματα από τα κείμενα των κ. κ. Μαυρογένη και Γιαλκέτση. Με την μόνη διαφορά ότι εγώ σε αυτά τα κείμενα απάντησα. Κι έθεσα συγκεκριμένα ζητήματα. Αγνοήσατε εντελώς αυτές τις απαντήσεις. Θεωρείτε ότι οι αναγνώστες σας δεν αξίζει να γνωρίζουν τις απαντήσεις μου; Συγκεκριμένα, έχω προσκαλέσει- προκαλέσει τον κ. Ανδρουλάκη- αντί να μου απαντάει δι’ αντιπροσώπων- να μου απαντήσει ευθέως εφόσον θεωρεί ότι το κείμενό μου τον θίγει. Τον ρωτώ επίσης συγκεκριμένα πράγματα. Ελπίζω να απαντήσει. Ελπίζω να το κάνει. Είναι ορθότερο, προτιμότερο και αναμφίβολα το μοναδικά σωστό που μπορεί να κάνει. Στις συζητήσεις γύρω από βιβλία αυτοβιογραφικού τύπου η μόνη δημοκρατία που ενδείκνυται είναι η άμεση. Όχι η αντιπροσωπευτική. Για να μπορούμε να συνεννοηθούμε και να βγει και κάποιο συμπέρασμα.

Συναδελφικά,

Γιώργος Πετρόπουλος

Τη απάντησή μου στον κ. Μαυρογένη θα την βρείτε εδώ.

Την απάντησή μου στον κ. Γιαλκέτση θα την βρείτε εδώ.