Το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, τον τόπο που αποτέλεσε το κέντρο των αιματηρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το περασμένο καλοκαίρι, επισκέφθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.  Φύτεψε μάλιστα κι ένα δέντρο θέλοντας, όπως είπε, να συμβολίσει τη δύναμη των πολιτών ανά τον κόσμο να υψώνουν τη φωνή του για το μέλλον τους.

Ads

 
«Θεωρώ ότι είναι μία συμβολική κίνηση για τους πολίτες όλου του κόσμου που έχουν μία φωνή για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον, να αποφασίσουν οι ίδιοι για την τύχη τους. Είναι μία ηθική αρχή που ξεπερνά κάθε έθνος» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
 
Σύμφωνα με τη Hurriyet, εμφανίστηκε στο πάρκο Γκεζί νωρίς το πρωί της Τρίτης μαζί με τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Ουμούτ Οράν. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι εργάζεται για μια πιο στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ως φίλος της γείτονος χώρας.
 
«Ήμουν πάντα σύμφωνος με την ιδέα ότι μαζί μπορούμε να οραματιστούμε έναν διαφορετικό κόσμο. Μαζί μπορούμε να οραματιστούμε έναν καλύτερο κόσμο. Έχουμε όλοι το δικαίωμα να εκφράζουμε τις ιδέες μας και συλλογικά μπορούμε να φτιάξουμε έναν διαφορετικό κόσμο» τόνισε μεταξύ άλλων.
 
Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με την υιοθέτηση ψηφισμάτων και ανακοινώσεων σε βασικά ζητήματα. Σε σχέδιο διακήρυξης για το Γκεζί που αναμένεται να περάσει κατά το συνέδριο, η Σοσιαλιστική Διεθνής εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή της στα πέντε αιτήματα της Αλληλεγγύης Ταξίμ, της ομάδας που είχε ηγετικό ρόλο κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
 
«Το πάρκο Γκεζί πρέπει να μείνει πάρκο», «Οι υπεύθυνοι για τη βία ενάντια στους ειρηνικούς διαδηλωτές πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», «δακρυγόνα και άλλα χημικά να απαγορευθούν», «οι πολίτες που συνελήφθησαν να αντιμετωπίσουν δίκαιη δίκη και να αφεθούν ελεύθεροι», «Η ελευθέρια των συναθροίσεων και το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστές χωρίς επέμβαση των Αρχών» είναι τα πέντε αιτήματα της Αλληλεγγύης Ταξίμ.