Για όλους και για όλα μιλά σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Ads

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «η αποσταθεροποίηση του νομίσματος, η αποσύνδεση νομίσματος – ασφάλειας συναλλαγών και κατ’ επέκταση η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης θέτουν ευθέως ζήτημα διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Πολιτεύματος, άρθρο 134, παράγραφος 2, περίπτωση β’ του Ποινικού Κώδικα».

Ερωτηθείς για τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός απαντά ότι «στο ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης του όλου θέματος μετά την απομάκρυνσή του, διαπιστώνω στοιχεία ύβρεως, αχαριστίας και έλλειψης τιμής και στον Πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση».

Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το πολιτικό τους μέλλον, υποστηρίζει ότι  «κοινός παρονομαστής θα έπρεπε να είναι αυτό που ονομάζουμε ηθική της αριστεράς. Η παραίτηση δηλαδή από το κόμμα και από τα αξιώματα και η απευθείας προσφυγή στον λαό (όποτε διεξαχθούν εκλογές), ο οποίος είναι ο μόνος που μπορεί να κρίνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις».
 
Ειδικότερα για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο Γιάννης Πανούσης λέει: «είναι ο Παναγιώτης ένας έντιμος άνθρωπος και σωστός σε αυτά που λέει. Απλώς στο οποιοδήποτε σχέδιό του, που δεν είναι ούτε ευκρινές ούτε κατανοητό, φαίνεται ότι δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις διαστάσεις της παγκοσμιοποίησης, της Ε.Ε. και των εθνικών κινδύνων, και ιδίως της μη νομιμοποίησής τους από τον ελληνικό λαό».
 
Επίσης ο υπουργός προτείνει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, «να φτιάξει πρώτα το κράτος και μετά την Αριστερά. Να μην πηγαίνει αντίστροφα». Αναφέρει επίσης ότι η αριστερά έκανε ιστορικά λάθη όταν ήταν αντιπολίτευση, αλλά τώρα που είναι κυβέρνηση κινδυνεύει να κάνει εγκληματικά λάθη και ήδη κυριαρχεί το σύνδρομο ποιος θα χρεωθεί τη διάσπαση.
 
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κάποιοι να επεξεργάζονται σχέδια αλλαγής πολιτεύματος ή δημοκρατικής εκτροπής, σημειώνει: «υπενθυμίζω ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι στηρίζουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και όχι τη λαϊκή δημοκρατία. Έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, αλλά όχι αλλαγή καθεστώτος». Τέλος αναφέρει σχετικά με τα επεισόδια που έγιναν το τελευταίο διάστημα ότι «μερικοί ταυτίζουν την έννοια του αγωνιστή με τη ρίψη μολότοφ. Ε, δεν θα τους περάσει».
 
 

Ads