Λίγες μόλις ώρες πριν από τις φοιτητικές εκλογές της 19ης Μαΐου 2010, ο γραμματέας της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ ΑΕΙ, Γεώργιος Παπαδομιχελάκης, απάντησε σε ερωτήματα του neolaia.gr και του tvxs.gr σχετικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τα πανεπιστήμια. Στις ίδιες ερωτήσεις απάντησαν οι εκπρόσωποι και άλλων παρατάξεων. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πιστεύετε πως οι φοιτητικές εκλογές έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία;

Ads

Οι φοιτητικές εκλογές υπάρχουν κυρίως για να εκφράζονται οι φοιτητές. Για να αποφασίζουν πώς θέλουν να διοικείται το πανεπιστήμιό τους. Ωστόσο, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή, είναι και μια μέτρηση πολύ σημαντική. Γιατί εκατοντάδες χιλιάδες νέοι δείχνουν ποια κατεύθυνση θέλουν να ακολουθήσουν. Για μας οι φετινές εκλογές είναι μια σύγκρουση νοοτροπιών: του λαϊκισμού και της μιζέριας, που μας έφερε ως εδώ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που είναι μια επιλογή ευθύνης και κοινής λογικής.

Πώς κρίνετε την πρόβλεψη περί καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές;

Η καθολική ψηφοφορία των φοιτητών είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση. Και ήταν ένα αίτημα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από τα μέσα του 1990. Οι άλλες παρατάξεις είτε απείχαν από το διάλογο για το νόμο-πλαίσιο είτε ακόμη και σήμερα, με τη βία διαλύουν τις διαδικασίες εκλογών. Η καθολική ψηφοφορία είναι ένα σημαντικό μέτρο διαφάνειας. Φεύγουμε από τη λογική της παρέας των εκλεκτόρων και αφήνουμε κάθε φοιτητή να αποφασίσει ελεύθερα. Πολύ πρόσφατα όταν η κ. Διαμαντοπούλου επιχείρησε να μετριάσει την εκπροσώπηση των φοιτητών ήμαστε η μόνη παράταξη που αντιστάθηκε και πέτυχε την υπαναχώρηση της Υπουργού.

Ads

Πολλοί κατηγορούν τις πολιτικές νεολαίες, πως δεν είναι τίποτε παραπάνω από έναν “προθάλαμο” για τους αυριανούς βουλευτές. Ποια η γνώμη σας;

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν είναι πολιτική νεολαία. Είναι μια φοιτητική παράταξη με πλατιά λαϊκή βάση που συσπειρώνει όλες τις φιλελεύθερες δυνάμεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Σε κάθε περίπτωση, η ενασχόληση των νέων με τα κοινά είναι θετική. Πάντως αν δείτε προσεκτικά την υπάρχουσα βουλή θα δείτε πως ένα σχετικά μικρό ποσοστό των μελών της προέρχεται από τις πολιτικές νεολαίες.

Σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις για τα κολέγια, ποια είναι η άποψή σας;

Εάν είχε υιοθετηθεί η άποψή μας για την ύπαρξη μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ, δεν θα είχαμε φτάσει στο πρόβλημα με τα ΚΕΣ. Και δεν θα πλήρωνε ο έλληνας φορολογούμενος τα πρόστιμα από την ευρωπαϊκή ένωση. Άποψή μας είναι πως το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει τη διαφάνεια ούτε τη λειτουργικότητα. Πρέπει να αλλάξει άμεσα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο, ωστόσο, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από το ανταγωνισμό. Αρκεί να κινηθεί σε μια λογική διαφάνειας και εξορθολογισμού.

Είστε υπέρ ή κατά της αξιολόγησης και γιατί;

Είμαστε διαχρονικά υπέρ της αξιολόγησης. Κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής. Οι καθηγητές μας δεν θα σιτίζονται αιωνίως από το κράτος, ανεξαρτήτως προσφοράς. Οι Σχολές δεν υπάρχουν για να γεμίζουν οι καφετέριες και οι γκαρσονιέρες. Ο έλληνας φορολογούμενος επενδύει από το υστέρημά του στην Παιδεία. Η αριστεία και ο ανταγωνισμός είναι εκείνα που λείπουν. Η ισοπέδωση καταδικάζει τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας σε μαρασμό ή στη μετανάστευση. Θέλουμε αξιολόγηση παντού.

Ποιο προβλέπετε πως θα είναι το μέλλον της ΕΦΕΕ;

Η ΕΦΕΕ πρέπει άμεσα να λειτουργήσει. Ζούμε σε περίοδο κρίσης, θέλουμε να ακούγεται η φωνή μας. Στην τελευταία απόπειρα, συμφώνησαν όλες οι παρατάξεις, εκτός από την ΠΑΣΠ- αυτό είναι καταγεγραμμένο. Φοβήθηκαν πως μια νέα ΕΦΕΕ θα έκανε δυναμική αντιπολίτευση. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λέει και φέτος προς τις άλλες παρατάξεις: ελάτε να εκδώσουμε κοινά αποτελέσματα, με όποιους όρους θέλετε.

Πού βάζετε τον πήχη για την παράταξή σας φέτος;

Φέτος θα είναι η 25η χρονιά που η ΔΑΠ θα αναδειχθεί πρώτη. Η διαφορά μας από τους δεύτερους είναι μεγάλη. Κατά συνέπεια, το ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Για να έχουμε την επόμενη των εκλογών, τη δύναμη να επιτύχουμε αυτά που θέλουμε: περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη στήριξη για τους φοιτητές, περισσότερες ευκαιρίες. Πιο πολλά για πιο πολλούς.