Οι λεπτές ισορροπίες που επικρατούν μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών επιβεβαιώνονται συνεχώς, με τα μεταξύ τους επεισόδια να διαδέχονται το ένα το άλλο και να βγαίνουν πλέον στη δημοσιότητα. Οι διαρροές από την Πειραιώς δυσχεραίνουν το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς οι ατυχείς χειρισμοί του επικοινωνιακού επιτελείου δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιχειρούν να επιλύσουν.

Ads

Η αντικατάσταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση τάραξε εκ νέου τα νερά στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκαλώντας παράλληλα κλίμα εσωστρέφειας. Η δικαιολογία «περί φόρτου εργασίας» του πρώην προέδρου του κόμματος δεν έπεισε κανέναν, ενώ διόγκωσε το ζήτημα και «φούντωσε» τις συζητήσεις στο παρασκήνιο.

Το παρασκήνιο

Ωστόσο, πίσω από τις «γαλάζιες» επικοινωνιακές αστοχίες επικρατεί έντονο παρασκήνιο σχετικά με την αλλαγή του πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε ένα κορυφαίο ζήτημα, με το οποίο έχει, μάλιστα, ασχοληθεί για περισσότερο από δέκα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», εκτός από το γεγονός ότι διαφωνεί με αρκετά από τα αναθεωρητέα άρθρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, σημαντική αιτία είναι και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει στην Επιτροπή τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Ads

Δεν είναι όμως μόνο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που φέρεται να διαφώνησε με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του κόμματος. Αρκετοί βουλευτές δεν έκρυψαν την έκπληξή τους όταν είδαν να απουσιάζουν από την επίμαχη Επιτροπή στελέχη με πείρα και γνώσεις σε τέτοιου είδους κορυφαία ζητήματα, όπως ο Νίκος Δένδιας, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Θόδωρος Φορτσάκης, ενώ θετική χαρακτηρίζουν την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τασούλα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος γνώριζε εκ των προτέρων τις ενστάσεις τόσο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσο και μέρους της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να ισορροπήσει την κατάσταση και να κατευνάσει τις αντιδράσεις αποφάσισε τη συμμετοχή και των δύο αντιπροέδρων στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς και προσώπων της απόλυτης εμπιστοσύνης του, τα οποία όμως δεν διαθέτουν την ανάλογη πείρα.

Οι σχέσεις μεταξύ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του Αδωνι Γεωργιάδη δεν ήταν ποτέ ιδιαιτέρως καλές. Αποτελεί, άλλωστε, κοινό μυστικό η διαφωνία του πρώην προέδρου της ΝΔ για την τοποθέτηση του Αδωνι Γεωργιάδη στην αντιπροεδρία του κόμματος, καθώς και για τις ακραίες τοποθετήσεις του, οι οποίες με τον θεσμικό ρόλο που διαθέτει ο Αδωνις Γεωργιάδης στιγματίζουν ολόκληρη την κεντροδεξιά παράταξη. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί να έχει επιλέξει τον δρόμο της σιωπής, να αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις και να έχει αποδεχτεί ό,τι του έχει ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ακόμα κι αν διαφωνεί, αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως λένε βουλευτές που τον γνωρίζουν καλά, ότι θα δεχτεί να συμμετάσχει σε επιτροπές στις οποίες οι θέσεις του κόμματος συγκρούονται με τις δικές του αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ είχε ταχθεί υπέρ μιας «μικρής» Συνταγματικής Αναθεώρησης προκειμένου να υπάρξουν πιο εύκολες συναινέσεις και να μην χαθεί μια ακόμα σημαντική ευκαιρία για τη χώρα. Ενα από τα κύρια ζητήματα με τα οποία διαφωνεί με την επίσημη θέση του κόμματος είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από το 2007 έχει υποστηρίξει ότι στην περίπτωση που οι τρεις ψηφοφορίες για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα αποβούν άκαρπες, τότε θα πρέπει να εκλέγεται από τον λαό ο ένας μεταξύ των δύο πρώτων που θα αναδείξουν οι ψηφοφορίες στο Κοινοβούλιο. «Με την επιλογή αυτή ενισχύεται η κατευθυντήρια γραμμή προς τα κόμματα να συναινέσουν στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ταυτόχρονα θα έχει πλήρη σεβασμό στο Κοινοβούλιο και τα κόμματα», είχε αναφέρει σε άρθρο του από το καλοκαίρι του 2016 ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

Επίσης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φέρεται να διαφωνεί και με την πρόταση της ΝΔ να αντικαθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δικαστικός, καθώς εκτιμά ότι αυτό πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τον πρόεδρο της Βουλής, όπως ισχύει σήμερα. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έχει αρθρογραφήσει στο πρόσφατο παρελθόν για την αναγκαιότητα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, εκτιμά ότι ορισμένα άρθρα, όπως αυτά που αφορούν στην εκπαίδευση, θα μπορούσαν να άλλαζαν πιο συχνά με τη σύμφωνη γνώμη των 3/5 της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον δρόμο του κ.Μεϊμαράκη, προτίθεται να ακολουθήσει και ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Πηγή: Νέα Σελίδα