Σε πλήρη σύγχυση και αμηχανία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της Βενεζουέλας, μετά την αναγκαστική επαναπροσέγγιση της Δύσης με την κυβέρνηση του Καράκας, την οποία… δεν αναγνωρίζει, λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ads

Υπενθυμίζεται, ότι από τους πρώτους που έσπευσαν να αναγνωρίσουν ως «πρόεδρο» της Βενεζουέλας τον εκλεκτό των ΗΠΑ, ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γουαϊδό, ήταν ο Κ. Μητσοτάκης.

Αυτή ακριβώς η σύγχυση και αμηχανία εκφράστηκε στον τρόπο που απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στην απλή ερώτηση δημοσιογράφου «ποιος είναι για την ελληνική κυβέρνηση πρόεδρος στη Βενεζουέλα;».

Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος ρώτησε:

«Την περασμένη εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από Ρωσία, στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν οι συζητήσεις με το Καράκας, με την Κυβέρνηση Μαδούρο. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η ίδια όσον αφορά τη Βενεζουέλα; Ποιος είναι πρόεδρος για την ελληνική Κυβέρνηση στη Βενεζουέλα;»

Ads

Η γενική και αόριστη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ότι «η ελληνική Κυβέρνηση είναι πλήρως ταυτισμένη με τους εταίρους της στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ζητημάτων και διεθνών σχέσεων».