Λίγες μόλις ώρες πριν από τις φοιτητικές εκλογές της 19ης Μαΐου 2010, ο εκπρόσωπος της ΕΑΑΚ, Φώτης Θάνος, απάντησε σε ερωτήματα του tvxs.gr και του neolaia.gr σχετικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τα πανεπιστήμια. Στις ίδιες ερωτήσεις απάντησαν οι εκπρόσωποι και άλλων παρατάξεων. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Ads

Πιστεύετε πως οι φοιτητικές εκλογές έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία;

Οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν μια μαζική διαδικασία που αφορά ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας (που δυστυχώς κατά κύριο λόγο είναι απομακρυσμένη από τις συλλογικές διαδικασίες), αυτό της σπουδάζουσας. Έχουν πολιτικό αντίκτυπο καθώς αποτελούν ένα παλμογράφο (όπως βέβαια και το σύνολο των διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος) για τα ρεύματα που αποτυπώνονται στη νεολαία και τις τάσεις αποστοίχισης ή μη από την κυρίαρχη πολιτική. Ιδιαίτερα φέτος, είναι η πρώτη εκλογική διαδικασία μετά την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ, μετά την κλιμάκωση των επιπτώσεων της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ στην καθημερινότητα νεολαίας και εργαζομένων, άρα μπορούν και πρέπει να στείλουν μήνυμα καταδίκης.

Πώς κρίνετε την πρόβλεψη περί καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές;

Ads

Πρέπει να δούμε την ουσία του μέτρου της καθολικής ψηφοφορίας πέρα από την δημοκρατική επίφαση που μπορεί να έχει. Η πραγματική στόχευση του μέτρου είναι να αναβαθμίσει την θέση (και δη τον αντιδραστικό, αδιαφανή ρόλο) του Πρύτανη και των πρυτανικών συμβουλίων. Εμείς στο δίλημμα: εξουσία των πρυτάνεων ή των Γενικών Συνελεύσεων, συντασσόμαστε με τις συλλογικές διαδικασίες. Άρα λοιπόν η καθολική ψηφοφορία δεν είναι μια ρύθμιση εκδημοκρατισμού των πανεπιστημίων όπως παρουσιάζεται αλλά περισσότερο μια κίνηση συγκέντρωσης εξουσιών στον Πρύτανη.

Πολλοί κατηγορούν τις πολιτικές νεολαίες, πως δεν είναι τίποτε παραπάνω από έναν “προθάλαμο” για τους αυριανούς βουλευτές. Ποια η γνώμη σας;

Στην έννοια της πολιτικής δίνουμε διαφορετική χροιά απ’ ό,τι δίνουν οι παρατάξεις του δικομματισμού (ΠΑΣΠ και ΔΑΠ) και πολλές φορές και της επίσημης αριστεράς (ΑΡΕΝ και ΠΚΣ). Για εμάς η πολιτική πρόταση της ΕΑΑΚ είναι πρόταση για μια άλλη πολιτική στα πανεπιστήμια με αντικαπιταλιστικά ιδανικά και αξίες. Πράγμα που αποτυπώνεται από τον τρόπο που λειτουργούμε έως και την στράτευση των αγωνιστών της ΕΑΑΚ σε άλλα μορφώματα και εγχειρήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, άρα τέτοιες απόψεις δεν μας αφορούν.

Σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις για τα κολέγια, ποια είναι η άποψή σας;

Είναι προφανής η κίνηση της κυβέρνησης μέσω του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων αλλά και των αλλαγών στο εργασιακό καθεστώς των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων για απαξίωση των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και των πτυχίων των δημοσίων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα κολέγια και η αναγνώριση τους αποτελούν ένα ακόμα μοχλό προώθησης αυτής της κατεύθυνσης.

Είστε υπέρ ή κατά της αξιολόγησης και γιατί;

Η έννοια της αξιολόγησης όπως νοηματοδοτείται από την κυβέρνηση, τους αρμόδιους Υπουργούς και την Ε.Ε. είναι η ιεράρχηση σχολών (ή και φοιτητών πολλές φορές) βάσει των κριτηρίων και των αρχών της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Αξιώματα εχθρικά προς τα συμφέροντα των φοιτητών, προς τα εργασιακά και επαγγελματικά τους δικαιώματα. Είμαστε πολέμιοι της αξιολόγησης προβάλλοντας στην αντίπερα όχθη τον μαζικό φοιτητικό και εργατικό έλεγχο (μέσα από συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες) των παρεχομένων υπηρεσιών, του περιεχομένου των σπουδών κλπ.

Ποιο προβλέπετε πως θα είναι το μέλλον της ΕΦΕΕ;

Η ΕΦΕΕ έχει ίσως μείνει στην μνήμη πολλών αγωνιστών του φοιτητικού κινήματος ως ένα όργανο που προωθεί μάχιμα τα αιτήματα των φοιτητών. Στην πραγματικότητα όμως το όργανο αυτό ακολούθησε πιστά μια πορεία προς τη γραφειοκρατικοποίηση, την απομάκρυνση από τις Γενικές Συνελεύσεις και την ετυμηγορία του μαζικού κινήματος. Το πραγματικό ερώτημα στο σήμερα είναι με ποιο τρόπο μαζικά και δημοκρατικά το φοιτητικό κίνημα θα συγκροτεί μορφές συντονισμού και εκπροσώπησης από τα κάτω, βασισμένες στη δημοκρατία των Συνελεύσεων. Μια τέτοια πρόταση εκπροσωπεί και η ΕΑΑΚ και στη βάση αυτή βλέπει και την αναβάθμιση της οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος.

Πού βάζετε τον πήχη για την παράταξή σας φέτος;

Αναγνωρίζουμε ότι φέτος η πολιτική περίοδος είναι ιδιαίτερα απαιτητική για τις δυνάμεις της Αριστεράς και το κίνημα. Πρέπει απέναντι στη χούντα ΕΕ-ΔΝΤ και τους εντολοδόχους τους εδώ, δηλαδή την κυβέρνηση και τη ΝΔ, να αντιτάξουμε αγώνες διαρκείας και κλιμάκωσης. Σε αυτό το φόντο, πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταγράψουμε ανοδικές τάσεις στο ποσοστό μας (9%), στέλνοντας έτσι μήνυμα για τις μάχες του αύριο.