Το προσκλητήριο για τη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου που θα έχει κυβερνητική προοπτική επανέλαβε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Έκανε λόγο για συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αλλά και τις δυνάμεις που διαφωνούν με το λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αργότερα σε ερωτήσεις που του τέθηκαν ο Φώτης Κουβέλης διευκρίνισε ότι με τη σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατή μια συνεργασία μαζί του σε κυβερνητικό επίπεδο. Συνόψισε τέλος το πολιτικό σχέδιο του κόμματος του ως ένα σχέδιο που θα φέρει μια νέα πολιτική διέξοδο για τη χώρα εντός του ευρώ.
Ads
«Η Ελλάδα χρειάζεται την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και τις μέγιστες δυνατές συνθέσεις για την έξοδο από την κρίση. Για αυτό εμείς είμαστε παρόντες, προτείνουμε και διεκδικούμε λύσεις, ανεξαρτήτως αν συμμετέχουμε ή όχι στην κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε: «Στοχεύουμε στη συγκρότηση με ταχείς ρυθμούς του προοδευτικού τρίτου πόλου. Ενός πόλου που θα συσπειρώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και το λαϊκισμό της μονομερούς καταγγελίας του μνημονίου από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τις δυνάμεις που επιδιώκουν να συγκροτήσουν και να υπηρετήσουν μια νέα πολιτική διέξοδο για τη χώρα. Μια νέα πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή».
«Με την συνολική μας στάση επιδιώκουμε μια αλλαγή παραδείγματος. Είμαστε η πολιτική δύναμη που προωθεί τη σύνθεση και τις ευρύτερες συνεργασίες σε σημαντικούς πάντοτε στόχους. Αντιστεκόμαστε στις επικοινωνιακού τύπου συγκρούσεις και στην τεχνητή οξεία πόλωση. Στην καταστροφική λογική «ή αυτοί ή εμείς». Αυτή η λογική μπορεί να εξυπηρετεί το στόχο της αναστήλωσης ενός κακέκτυπου δικομματισμού, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Προσφέρει όμως κακές υπηρεσίες στον τόπο» πρόσθεσε.
«Μας ρωτούν: Είναι ο προοδευτικός τρίτος πόλος η κυβερνητική σας πρόταση; Μπορεί να αποκτήσει πλειοψηφία; Απαντούμε: Αυτός είναι ο στόχος. Μπορεί και πρέπει να γίνει μια ελκυστική πρόταση εξουσίας η οποία θα καθορίσει τη νέα πορεία της χώρας. Όμως δεν θα μείνει εκτός λύσεων έως ότου να γίνει πλειοψηφία. Όσο πιο ενισχυμένος θα γίνεται ο τρίτος πόλος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητα παρέμβασής του σε υποθέσεις που αφορούν τη χώρα και την κοινωνία σήμερα» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
«Μας ρωτούν: Θα είναι ανοικτή η ΔΗΜΑΡ και ο πόλος- που επιδιώκετε να υπάρξει -για στήριξη ή συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας; Απαντούμε: Η ΔΗΜΑΡ δεν είναι παρακολουθηματική δύναμη κανενός. Μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας μελλοντικής κυβερνητικής λύσης μόνο σε προγραμματική βάση που θα έχει δεδομένη την ευρωπαϊκή πορεία, την προώθηση μεταρρυθμίσεων και όχι απορρυθμίσεων, τη σταθερή διεκδίκηση αλλαγών στο πρόγραμμα προσαρμογής, την απόδοση προτεραιότητας στην ανάταξη της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όχι σε συνεργασία με αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ
«Με τη σημερινή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δυνατή μια συνεργασία μαζί του σε κυβερνητικό επίπεδο» δήλωσε κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει τι επιλέγει: «Τη μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, τη στάση πληρωμών;» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση αν θα συμμετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς τον κ. Σαμαρά πρωθυπουργό, απάντησε ότι το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η ουσία της πολιτικής που ακολουθείται. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, σημείωσε ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει κυβέρνηση.
Ο κ. Κουβέλης δήλωσε «υπερήφανος» για τη στάση της ΔΗΜΑΡ -και για τη συμμετοχή και την αποχώρηση από την κυβέρνηση συνεργασίας. Σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, τόνισε πως ο κόσμος θα αρχίσει να συνειδητοποιεί την ορθότητα των επιλογών του κόμματος του.
Για τη συνάντηση που είχε με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Καστανίδη, είπε ότι δεν συζήτησε για ενδεχόμενη συνεργασία του με τη ΔΗΜΑΡ.
Σχέδιο εξόδου από την κρίση
«Αναδεικνύουμε μια διαφορετική πρόταση εξόδου από την κρίση, που θα διασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας με όρους δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής. Ένα σχέδιο που: θα προωθεί εξυγιαντικές, εκσυγχρονιστικές και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία και θα επιμερίζει δίκαια τα βάρη. Θα εξαλείφει τις παθογένειες και όχι τα κοινωνικά δικαιώματα. Θα συνδέει την προσαρμογή με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Θα αναζωογονεί την πραγματική οικονομία» σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης.
«Αυτό το διαφορετικό σχέδιο προϋποθέτει μια διαρκή και επίμονη διεκδίκηση έναντι των εταίρων για αλλαγή πολιτικών, αλλά ταυτόχρονα και την προώθηση ενός εθνικού προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης. Να το πούμε απλά. Το πρόγραμμα προσαρμογής δεν θα ευοδωθεί πρώτα και μετά θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις αλλαγής του. Αν δεν αλλάξει τώρα, στη φάση υλοποίησης, δεν θα πετύχει τους στόχους. Η λιτότητα καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και όσο περισσότερο διαρκεί τόσο γίνεται πιο δύσκολη η ανάκαμψη» συμπλήρωσε ο Φώτης Κουβέλης.
«Εμείς λέμε: άμεσα ουσιαστικές αλλαγές – τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο πρόγραμμα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και τόνισε: «πρέπει να υπάρξει μια νέα και διαφορετική συμφωνία με θετικές αλλαγές στην οικονομία και τις συνθήκες ζωής των πολιτών. Η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος δεν μπορεί να είναι αυτή που θα καθορίσει την ουσία και το περιεχόμενο. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης».
Οι προτάσεις που παρουσίασε ο Φώτης Κουβέλης
Πρέπει:
- Να αποκλεισθεί η λήψη νέων επιβαρυντικών μέτρων.
- Να συνδεθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής με δίκαιο επιμερισμό των βαρών και αναπτυξιακές παρεμβάσεις.
- Να επανατοποθετηθεί το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση αποδέχτηκε τις ανορθολογικές απαιτήσεις της τρόικα , με αποτέλεσμα να δεσμευτεί σε ένα πλαίσιο άκριτων απολύσεων και χωρίς σχέδιο μετακινήσεων. Άμεσα οφείλει να αλλάξει δρόμο. Να ζητήσει παράταση για το στόχο της κινητικότητας και να αποσυνδέσει την κινητικότητα από τις απολύσεις.
v Σε σχέση με τις λεγόμενες προαπαιτούμενες δράσεις:
– Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρέπει να αποκλειστεί για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Όποια τροποποίηση γίνει θα πρέπει να αφορά μόνο την καταπολέμηση του φαινομένου κάποιοι να έχουν και να μη πληρώνουν. Στόχος πρέπει να είναι η διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των “κόκκινων δανείων” με προστασία της πρώτης κατοικίας και νέες δυνατοτήτες ρύθμισης.
– Οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών απέτυχαν καθώς οι οφειλέτες θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν. Απαιτούνται νέου τύπου ρυθμίσεις. Ειδικά στην περίπτωση του ΟΑΕΕ απειλείται η βιωσιμότητα του Οργανισμού. Καταθέσαμε ήδη Πρόταση-Νόμου με στόχο την διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων του Οργανισμού στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους, και την αποποινικοποίηση των οφειλών στον ΟΑΕΕ.
Η κατάργηση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης πρέπει να ισχύσει άμεσα για την προσεχή περίοδο. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η θέσπιση του μέτρου είχε σοβαρή αρνητική επίπτωση και στα δημόσια έσοδα και στις συνθήκες ζωής των πολιτών.
Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τα μνημόνια της εσωτερικής υποτίμησης. Πρέπει να ανακοπεί η λιτότητα και η ύφεση. Το ενδεχόμενο χρηματοδοτικό κενό πρέπει να καλυφθεί χωρίς νέα επιβαρυντικά μέτρα, αλλά με διαρθρωτικές αλλαγές. Με την προώθηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Η χώρα πρέπει να σπάσει το σπιράλ ύφεσης. Χρειάζεται αναδιάταξη των προτεραιοτήτων της οικονομικής πολιτικής προς όφελος της ανάπτυξης.
Απαιτείται:
Ø Ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με αιχμή ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης που δεν θα στηρίζεται στη φτηνή εργασία και την υψηλή ανεργία. Εξωστρεφές, με στροφή σε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες ή σε αντίστοιχα που θα αντικαθιστούν τις εισαγωγές. Με παραγωγικότητα. Με προσανατολισμό στην καινοτομία. Με σεβασμό στο ρόλο των εργαζομένων και διάχυση των ωφελειών σε όλους τους συντελεστές. Με υπέρβαση της αντιεπιχειρηματικής κουλτούρας που επικράτησε κατά τη μεταπολίτευση και ένα νέο σημείο ισορροπίας ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους. Με νέους κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί από όλους. Με σεβασμό στο περιβάλλον. Με ένα κράτος με θεσμική αξιοπιστία και σύγχρονες διοικητικές λειτουργίες.
Ø Ένα ισχυρό πρόγραμμα αναπτυξιακών παρεμβάσεων που να στοχεύει στην ανάκαμψη, με διάχυση των ωφελειών σε όλους τους συντελεστές. Ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που θα είναι συνδεδεμένο με την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, την ποιότητα και θα επικεντρώνεται σε τομείς που η χώρα έχει ή μπορεί να αποκτήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με άμεση ανάπτυξη ειδικών μηχανισμών χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα κινητοποιήσει δυνάμεις και του ιδιωτικού τομέα, θα προκαλέσει πολλαπλασιαστικά οφέλη και θα δημιουργήσει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας. Η χρηματοδότηση του μπορεί να γίνει από ευρωπαϊκούς πόρους με εμπροσθοβαρή τρόπο και με την ουσιαστική συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ø Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων:
Ø Ενίσχυση του ύψους του. Το ΠΔΕ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μηχανισμός εξοικονόμησης δαπανών για τις περιπτώσεις όπου τα έσοδα «πέφτουν έξω».
Ø Υλοποίηση του συνόλου του ΠΔΕ που έχει προϋπολογιστεί και δημιουργία ειδικού μηχανισμού παρακολούθησης με στόχο την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση των μηχανισμών υλοποίησης του προγράμματος.
Ø Εξαίρεση των δαπανών του ΠΔΕ από τον υπολογισμό του ελλείμματος βάσει του οποίου διαμορφώνεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ø Αναζήτηση επιπλέον ευρωπαϊκών πόρων και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων.
Ø Παραγωγική αναδιάταξη των δημοσίων επενδύσεων. Η ενίσχυση του ΠΔΕ και η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ πρέπει να συνδεθούν με ξεκάθαρες επιλογές για τους τομείς της οικονομίας που θα τονωθούν.
Ø Η διασφάλιση ενός διχτύου κοινωνικής προστασίας, με καθιέρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τη λήψη μέτρων υποστήριξης των ανέργων. Οι άνεργοι πρέπει να υποστηριχθούν με επέκταση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, προσβασιμότητα σε υπηρεσίες υγείας και συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, απασχόλησης και κατάρτισης. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν πρόκειται να λυθεί αυτόματα μέσω των μηχανισμών της αγοράς.
Ø Οι μεγάλες παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα. Η μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα συνιστά πισωγύρισμα. Το φορολογικό σύστημα παραμένει άδικο και αντιαναπτυξιακό. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται δυσανάλογα, η φοροδιαφυγή διατηρείται στα ίδια υψηλά επίπεδα με το παρελθόν. Άμεσα απαιτείται:
· Η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων –ανεξαρτήτως πηγής- βάσει μιας ενιαίας και προοδευτικής φορολογικής κλίμακας.
· Επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των φοροαπαλλαγών και διατήρηση εκείνων που έχουν σαφή αναπτυξιακό ή κοινωνικό στόχο.
· Φορολογική διαφοροποίηση της αντιμετώπισης των πολιτών ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, η οποία δεν εξαρτάται μόνο από τα εισοδήματά τους αλλά και από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν (π.χ. νοικοκυριά με τέκνα).
· Μείωση των έμμεσων φόρων και των φόρων που δεν σχετίζονται με το εισόδημα διότι πλήττουν δυσανάλογα τους ασθενέστερους.
· Το πρόβλημα της αναδιάρθρωσης του χρέους αποκτά κορυφαία σημασία για τη χώρα. Πρέπει να υπάρξει η διεκδίκηση για την αναδιάρθρωση και μείωσή του. Η αναδιάρθρωση είναι αναγκαίο να περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και χρονική μετακύληση των ομολόγων, αλλά και περικοπή τμήματός του. Κρίσιμο ζήτημα είναι η αναδρομική υπαγωγή των 50 δις € που έχουν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και η ισόποση ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Η έκβαση της προσπάθειας της χώρας βεβαίως θα κριθεί όχι μόνο στις διεκδικήσεις έναντι των δανειστών – εταίρων, αλλά και στην ικανότητα προώθησης μεταρρυθμίσεων.
Υποστηρίζουμε τις εξυγιαντικές και ορθολογικές μεταρρυθμίσεις με σεβασμό στους θεσμούς, το κράτος δικαίου και τις βασικές κοινωνικές ανάγκες.
Ο στόχος της εξόδου από την κρίση συνδυάζεται άρρηκτα με τη διαμόρφωση μιας νέας θεσμικής πραγματικότητας. Αλλάζοντας το πολιτικό σύστημα σπάζουμε τον κρίκο της κακοδαιμονίας και απελευθερώνουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >