Ενώπιον της ανοιχτής σύγκρουσης Καραμανλή – Σημίτη για το Ελσίνκι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταδικασμένος να παίξει άμυνα μέχρις εσχάτων. Όχι επειδή τα ελληνοτουρκικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να γίνονται εργαλείο εσωκομματικών και πολιτικών παιγνίων, αλλά ακριβώς επειδή αυτή η κυβέρνηση πολιτεύτηκε (και κυρίως αντιπολιτεύτηκε) εργαλειοποιώντας τα εθνικά θέματα. Και για δυό λόγους ακόμη:

Ads

Αφενός, διότι η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά στην πραγματικότητα προτιμά το δόγμα Καραμανλή – τον δρόμο της αδράνειας – αλλά τύποις, και υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα, ακολουθεί τη γραμμή Σημίτη – τον δρόμο της Χάγης. Και αφετέρου, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελεί σε διπλή εσωκομματική ομηρία, από τον άτυπο πλέον άξονα καραμανλικών και σαμαρικών που απειλούν με κοινό βέτο οποιοδήποτε προωθητικό βήμα στα εθνικά μέτωπα.

Εάν εδώ προστεθεί και η πλειάδα προσώπων της «σχολής» και επιρροής Σημίτη που πλαισιώνουν το κυβερνητικό και πρωθυπουργικό επιτελείο, τα πράγματα είναι δύσκολα για το Μαξίμου. Και μπορούν να γίνουν ακόμη δυσκολότερα.

Πόσο μάλλον που η κυβέρνηση δείχνει αιφνιδιασμένη από το ηχηρό μήνυμα Καραμανλή. Περιέργως, διότι από το Σάββατο που βγήκε το άρθρο Σημίτη στα «ΝΕΑ», εντός ΝΔ υπήρχαν διάχυτες οι πληροφορίες για επικείμενη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού. Το Μαξίμου όμως δεν πήρε θέση για το άρθρο, η ΝΔ δεν υπερασπίστηκε ούτε με μια διαρροή την πολιτική Καραμανλή, και η δήλωση από τον  Παναγή Κυριακού ήρθε πέντε μέρες μετά μαζί με το καθαρό μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Ads

«Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν τη θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο», διαμήνυσε ο Κώστας Καραμανλής και η προειδοποίηση προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής.
 
Το Μαξίμου όμως παρέμεινε και χθες σε γραμμή πολιτικού… κυανόκρανου:   «Δεν έχω κανένα σχόλιο», ήταν η απάντηση που έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη όταν ρωτήθηκε για τη σύγκρουση Σημίτη – Καραμανλή, και περιορίστηκε να επαναλάβει την θέση της κυβέρνησης για τα ελληνοτουρκικά: «Η θέση της χώρας είναι ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο».

Η παγερή ουδετερότητα δεν άρεσε καθόλου στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ. Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος βγήκε πρώτος και πήρε θέση κατηγορώντας τον Κώστα Σημίτη για ανατροπή «μιας εθνικής πολιτικής 25 χρόνων», ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε ότι «η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έχει συνέπεια και συνέχεια» και πως «ειδικά στα εθνικά θέματα κάθε απόπειρα να διαρραγεί αυτή η ενότητα είναι άσκηση στη ματαιότητα», και οι πληροφορίες δείχνουν πως έπεται συνέχεια.

Ταυτοχρόνως, αντίστοιχα μηνύματα έρχονται και από την πλευρά Σαμαρά. Βουλευτές προσκείμενοι στον πρώην πρωθυπουργό δεν κρύβουν από χθες την ικανοποίησή τους για την παρέμβαση Καραμανλή, ενώ ενδεικτικό είναι και άρθρο του antinews.gr – που είθισται να απηχεί και τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά -,  υπό τον τίτλο «Μέτωπο Καραμανλή-Σαμαρά κατά του εθνομηδενισμού»:

«Για όσους δεν το αντιλήφθηκαν», γράφει μεταξύ άλλων, «Καραμανλής-Σαμαράς δημιουργούν μέτωπο κατά του εθνομηδενισμού. Καθιστώντας σαφές στον Μητσοτάκη ότι όσο ζουν Ελσίνκι 2 δεν πρόκειται να περάσει που να χτυπιέται χάμω».

«Από τη στιγμή που ενώθηκαν Καραμανλής-Σαμαράς»,  προσθέτει, «κυριολεκτικά οι μέρες (οι πολιτικές εννοείται) των σημιτικών και μητσοτακικών μειοδοτών είναι μετρημένες.
Το κατάφερε κι αυτό ο Μητσοτάκης. Να ενώσει Καραμανλή και Σαμαρά, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν μιλιόντουσαν.

Και το ερώτημα που προκύπτει έπειτα από τους μύδρους που εξαπέλυσαν οι πατριωτικές δυνάμεις, είναι το εξής: Θα τολμήσει ο Μητσοτάκης να φέρει τα σκοπιανά μνημόνια προς κύρωση;
Εφόσον τα φέρει, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, να μην ξεχάσει να αφήσει τα κλειδιά κάτω από το χαλάκι στην είσοδο του Μαξίμου».

Με βάση τις πληροφορίες, η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι πως όχι, τα «σκοπιανά μνημόνια» δεν πρόκειται να έρθουν άμεσα προς κύρωση στην Βουλή. Παραπέμπονται στο απώτερο, και άγνωστο, μέλλον μαζί με τα πολιτικά φαντάσματα της «μακεδονομαχίας» που στοιχειώνουν πια την κυβέρνηση και την ΝΔ…