Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Ρωσία για τροφοδοσία με αντιαεροπορικά όπλα και ρουκέτες των μαχητών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ),

Ads

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Star και άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τη οτιοανατολική επαρχία του Ντιγιάρμπακιρ το Σαββατοκύριακο, κατηγόρησε τη Μόσχα για μεταφορά όπλων στο PKK μέσω Ιράκ και Συρίας.

«Αυτή τη στιγμή, τρομοκράτες (σημ: με αυτόν τον όρο αποκαλεί η τουρκική ηγεσία τους Κούρδους αυτονομιστές) χρησιμοποιούν αντιαεροπορικά όπλα και πυραύλους που προμηθεύονται από τη Ρωσία. Εξοπλίζονται με όπλα που μεταφέρονται σε αυτούς μέσω Συρίας και Ιράκ», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν και έχει επικρίνει και στο παρελθόν τη Ρωσία για υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές στη Συρία είναι η πρώτη φορά που την κατηγορεί ότι προμηθεύει όπλα το PKK.

Ads

Σημειώνεται πως η Άγκυρά αναγνωρίζει ως «τρομοκράτες» και τους Κούρδους της Συρίας (YPG – PYD), οι οποίοι ωστόσο έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πλευρά της η Ρωσία κατηγορεί την Τουρκία πως εμποδίζει τις κουρδικές δυνάμεις στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους και χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας για την πάταξη των κουρδικών οργανώσεων στη Συρία και την Τουρκία.