Παντελή έλλειψη ασφάλισης, απλήρωτες υπερωρίες, αμοιβές-ψίχουλα καταγγέλλουν εργαζόμενοι σε παιδότοπους και παιδικά θεματικά πάρκα, οι οποίοι ενώ έχουν προσληφθεί για να προσέχουν τα παιδιά και να παίζουν μαζί τους, στην πορεία ανακαλύπτουν ότι στα καθήκοντά τους περιλαμβάνονται αγγαρείες όπως καθάρισμα και σερβίρισμα.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η συνήθης αμοιβή για να εργαστεί κάποιος νέος σε έναν παιδότοπο είναι 4 ευρώ την ώρα. Αυτό περιλαμβάνει τη συνεχή παρουσία για τουλάχιστον 5-6 ώρες την ημέρα στους χώρους που παίζουν τα παιδιά και τη διαρκή προσοχή τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως απαιτείται και το καθάρισμα, το σερβίρισμα και άλλες αγγαρείες, που φυσικά δεν πληρώνονται επιπλέον.

Μιλώντας στην εφημερίδα, 20χρονη φοιτήτρια της Φιλοσοφικής, η οποία δουλεύει από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε έναν από τους εκατοντάδες κλειστούς παιδότοπους της Αττικής, εξηγεί: «Πηγαίνω στις 5.30 και η δουλειά μου κανονικά θα τελείωνε στις 10. Μετά τη φύλαξη και το παιχνίδι όμως πρέπει να καθαρίσω, να σφουγγαρίσω, να μαζέψω και να βάλω πλυντήριο πιάτων. Όλη αυτή η διαδικασία κρατάει μιάμιση ώρα επιπλέον, την οποία δεν πληρώνομαι. Όταν έχουμε πάρτι, μαζεύω μέχρι τις 2 τα ξημερώματα».

«Η επιχείρηση τις περισσότερες ημέρες δουλεύει μόνο με μένα. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το να έχω τον νου μου στα παιδιά, πρέπει να φτιάχνω και να σερβίρω τους καφέδες στους γονείς και να κλείνω το μαγαζί, αφήνοντάς το έτοιμο για την επόμενη μέρα, για να μην προσλάβει κι άλλο προσωπικό το αφεντικό μου και ξοδευτεί. Όλα αυτά για 4 ευρώ την ώρα “μαύρα” και εννοείται χωρίς ένσημα και ασφάλιση» συνεχίζει η φοιτήτρια.

Ads

Σε περίπτωση αιφνιδιαστικού ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες από τον εργοδότη, όπως καταγγέλλει η νεαρή κοπέλα. «Από την πρώτη στιγμή μού είπε ότι αν δω κάποιον περίεργα ντυμένο που θα αρχίσει να με ρωτάει αν δουλεύω εδώ κ.λπ., θα πω ότι είμαι συγγενής ή φίλη του ιδιοκτήτη. Σε όποιον παιδότοπο έχω ρωτήσει τους συναδέλφους, πουθενά δεν υπάρχει ασφάλιση και ένσημα».

Παρά το γεγονός ότι οι φοιτητές που εργάζονται στους παιδότοπους λαμβάνουν τον πενιχρό μισθό των 300 ευρώ το μήνα, ακόμη και τα φιλοδωρήματα που αφήνουν οι γονείς για το σερβίρισμα ή επειδή ψυχαγώγησαν τα παιδιά τους, πηγαίνουν στους εργοδότες. «Όταν τυχαίνει και είναι στο μαγαζί, μαζεύει τα τραπέζια και βάζει στην ταμειακή τα tips που μου έχουν αφήσει. Πολλοί γονείς που έχουν καταλάβει τι περνάμε, έρχονται και μου βάζουν ένα πεντάευρω στο χέρι πριν φύγουν και μ’ ευχαριστούν που έπαιξα με το παιδί τους» επισημαίνει στην «Ελευθεροτυπία» η φοιτήτρια.

Η εφημερίδα απευθύνθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες που έχουν στην ιδιοκτησία τους υπαίθριους παιδότοπους, τη «Volta Fun Park». «Ουδέποτε είχαμε κάποιο συμβάν με το ΙΚΑ και πάντα είμαστε τυπικοί στις υποχρεώσεις μας απέναντι στο Δημόσιο. Έχουμε 83 άτομα προσωπικό σε 8 καταστήματα και ποτέ δεν είχαμε προβλήματα. Δεν θα το ρισκάραμε. Φανταστείτε να χτυπήσει κάποιο παιδί και να καλέσουν οι γονείς την Αστυνομία. Ο εργαζόμενος που προσέχει τα παιδιά θα είναι υποχρεωμένος να επιδείξει τα χαρτιά του. Δεν διακινδυνεύουμε να εκτεθούμε» ήταν η απάντηση του υπεύθυνου.

Σχετικά με τις πενιχρές αμοιβές των υπαλλήλων, ήταν αφοπλιστικός: «Τα λεφτά -λυπάμαι- αλλά αυτά είναι. Βάσει αυτής της συμφωνίας έχουν προσληφθεί για να προσέχουν τους χώρους και τα παιδιά. Δεν τους είπαμε άλλα και μετά τα μειώσαμε».