«Ο ψεκασμός ατόμων μέσω πυλών ή θαλάμων δεν συνιστά αποδεκτή μέθοδο απολύμανσης, καθώς ενέχει κινδύνους για την υγεία και δεν αποτρέπει τη διάδοση μεταδοτικών ιών όπως ο Covid-19», προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει εγκρίνει απολυμαντικά προϊόντα για τέτοιου είδους χρήση.

Ads

Ο ΕΟΦ προσθέτει πως η ανακοίνωσή του εκδόθηκε «μετά τις ερωτήσεις και αναφορές που έγιναν σχετικά με την εγκατάσταση πυλών ή θαλάμων ψεκασμού ατόμων πριν από την είσοδό τους σε συγκεκριμένο χώρο».

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, η παραπάνω αναφορά σχετίζεται με την τοποθέτηση μιας τέτοιας πύλης στην είσοδο του υπουργείου Δικαιοσύνης και την πρόθεση του υπουργού Κωνσταντίνου Τσιάρα να εγκαταστήσει αντίστοιχες πύλες στις εισόδους των δέκα μεγαλύτερων δικαστηρίων της χώρας. Η απόφαση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και δικηγορικών συλλόγων που ζητούσαν επιστημονικές μελέτες που να διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Έτσι, η ανακοίνωση του ΕΟΦ όχι μόνο αδειάζει το υπουργείο που ισχυρίζεται ότι οι συγκεκριμένες πύλες είναι ακίνδυνες και κατάλληλες, αλλά, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το γεγονός ότι ο υπουργός, σε πρόσφατη συνάντησή του με την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, «έθεσε στη διάθεση των θεσμικών οργάνων του Σώματος έγγραφα του ΕΟΦ σχετικά με την υγειονομική καταλληλότητα και προσφορότητα των εν λόγω μηχανημάτων».

Ads

Επιπλέον, όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, το υπουργείο έχει ήδη αγοράσει μια τέτοια πανάκριβη πύλη, αξίας 14.260 ευρώ, με απευθείας ανάθεση από τη νεοσύστατη «Υγειονομική Δυναμική Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία» που ανήκει σε συντοπίτη του υπουργού. Αν γίνει δεκτή η πρόταση του υπουργείου να εγκατασταθούν άλλες δέκα πύλες σε δικαστικά μέγαρα, η εταιρεία θα αποκομίσει από το Δημόσιο κέρδη άνω των 150.000 ευρώ.

Το δημοσίευμα προσθέτει, ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτή την εγκατάσταση των απολυμαντικών πυλών στις εισόδους των δικαστηρίων της πρωτεύουσας. Διαφορετική ήταν η εισήγηση του μέλους του Δ.Σ. Αντώνη Αντανασιώτη που επισήμανε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τόνισε ότι δεν τέθηκαν υπόψη του Συλλόγου στοιχεία ικανά να θεμελιώσουν την αποτελεσματικότητα των πυλών για την προστασία της δημόσιας υγείας και την έλλειψη ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Με την πρόταση μειοψηφίας του Αντ. Αντανασιώτη τάχθηκαν οι σύμβουλοι Χρήστος Κακλαμάνης, Θανάσης Καμπαγιάννης, Αρτεμις Κατωπόδη, Γεώργιος Κλεφτοδήμος, Ανδρέας Κουτσόλαμπρος, Μεθόδιος Ματαλιωτάκης και Βασίλης Παπαστεργίου.