Εκτενή αναφορά στο χθεσινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, γίνεται στον σημερινό ελληνικό Τύπο. Παρατηρούνται «αποκλίσεις» των δημοσιευμάτων ως προς το βαθμό σύγκλισης σε επιμέρους προτάσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο βαθμό αποτυχίας του συμβουλίου.

Ads

Καθημερινή

Για ναυάγιο στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών κάνει λόγο σήμερα η «Καθημερινή», τονίζοντας παράλληλα τη δυσφορία του Όλι Ρεν για την κατάληξη. Σημείο ρήξης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, ήταν πάλι τα φορολογικά μέτρα καθώς ο πρωθυπουργός ενέμεινε στην ανάγκη αποδοχής από την τρόικα ενώ ο κ. Σαμαράς επέμεινε στο Ζάππειο II και στη διαπραγμάτευση με Ε.Ε. και ΔΝΤ.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να ήταν ανοιχτός στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και σε κυβερνητικές συνεργασίες, απέκλεισε όμως πρόωρες εκλογές. Επίσης φάνηκε διατεθειμένος να αξιοποιήσει υπουργούς από άλλα κόμματα ή και πρόσωπα υπεράνω κομμάτων. Προέκρινε το δημοψήφισμα ως πλέον «ανώδυνη» για τη χώρα διαδικασία και ως ασφαλές μέσο για την εξασφάλιση συναίνεσης. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Σαμαρά κυβέρνηση και ΝΔ να διαπραγματευθούν από κοινού με την τρόικα. Στο τέλος της τοποθέτησής του δήλωσε ότι μετά τη συζήτηση αυτή θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Για τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν που ασκείτε στους εργαζόμενους έκανε λόγο η γενική γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Ξεκαθάρισε ότι δεν συνεργάζεται με κανέναν. «Εμείς είμαστε εδώ και οι άλλοι απέναντι», δήλωσε μετά το συμβούλιο. Αναγνώρισε ότι ο δρόμος για τη χώρα είναι δύσκολος και μίλησε για υπαρκτή κρίση που δεν την δημιούργησε το μνημόνιο.

Ads

Για δημιουργία κλίματος πανικού και εκβιασμό για «αντιλαϊκή συναίνεση», κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό. Απέρριψε την πρόταση για τεχνοκράτες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων ενώ αιτήθηκε εκλογές γιατί η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο.

Η πρόταση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργου Καρατζαφέρη για οικουμενική ή κυβέρνηση συνεργασίας απορρίφθηκε από τον κ. Σαμαρά και τον πρόεδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.

Έκκληση για ενότητα απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στους αρχηγούς των κομμάτων υπογραμμίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε οριακό σημείο»

Ελευθεροτυπία

Ως «Χαραμάδα συνεννόησης για τις αποκρατικοποιήσεις» χωρίς κανένα άλλο απτό αποτέλεσμα ερμηνεύει το χθεσινό συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών η «Ελευθεροτυπία». Ο πρωθυπουργός ζήτησε, μάλιστα, να «βάλουν πλάτη όπως κάνει μέχρι τώρα και ο λαός». Κάλεσε τους αρχηγούς σε από κοινού διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους δανειστές για τα θέματα που αφορούν τη φορολογία, ενώ έδειξε αποφασισμένος να πάρει η κυβέρνηση όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων και να πάει σε εκλογές το 2013.

«Θα υπάρξει στάση πληρωμών τον Ιούλιο, αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα», αυτός ήταν ο κεντρικός άξονας της ενημέρωσης του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς τους αρχηγούς των κομμάτων. Τόνισε δε ότι η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου εξαρτάται και από το γενικότερο πολιτικό κλίμα.

Νέα

«Προχωράει μόνος» ο Γιώργος Παπανδρέου μετά το χθεσινό αδιέξοδο, σύμφωνα με τα «Νέα», παρότι δήλωσε ότι θα συνεχίσει να είναι ανοιχτός σε προτάσεις. Η άρνηση του Αντώνη Σαμαρά αποτυπώνεται ως απόλυτη με τον ίδιο να ζητά την πλήρη εφαρμογή του Ζαππείου II και αργότερα να εμφανίζεται απολογητικός στις δηλώσεις του τονίζοντας ότι δεν ευθύνεται η ΝΔ για το αδιέξοδο του Συμβουλίου Αρχηγών. Αναφέρεται, επίσης, η πρόταση του κ. Παπανδρέου για από κοινού διαπραγμάτευση των κομμάτων με την τρόικα.

«Διαφωνήσαμε 100%. Μην τολμήσουν να κάνουν στάση πληρωμών στο λαό γιατί οι πολίτες θα ξεσηκωθούν μια ώρα αρχύτερα» προσέθεσε στην δήλωσή της περί τρομοκρατίας Μπιν Λάντεν η Αλέκα Παπαρήγα.

«Χρησιμοποιείς την πατρίδα, δηλαδή εμείς που έχουμε διαφορετική άποψη δεν είμαστε πατριώτες;» φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για «πατριδοκαπηλία». Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Εσύ είναι σωστό να με αποκαλείς Πινοσέτ;»

Έθνος

Ως «Υπέρβαση με ανοίγματα για συνεργασία» νοηματοδοτεί το «Έθνος» τη στάση του πρωθυπουργού στο χθεσινό Συμβούλιο των Αρχηγών. Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε νέο κύκλο συζητήσεων για αλλαγές και στο φορολογικό με τον όρο «να σα πάμε μαζί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές, τονίζοντας ότι θα προχωρήσει όποια κι αν είναι η απάντηση.

Στα «απανωτά» όχι και στην «καθήλωση στις θέσεις του Ζαππείου» του Αντώνη Σαμαρά περιλαμβάνεται και η κυβερνητική συνεργασία. Σημείο σύγκλισης υπήρξε μόνο στις αποκρατικοποιήσεις με τον όρο να παίζει ενεργό ρόλο η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.

Ελεύθερος Τύπος

«Σε ομηρία» βάζει «τη χώρα» ο πρωθυπουργός μέσα σε ένα «σκηνικό τρόμου», κατά τον «Ελεύθερο Τύπο». Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν έδειξε καμιά ειλικρινή διάθεση να πείσει ότι ζητά συναίνεση. Αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα ότι «έφερε ως παράδειγμα έκθεση της CIA ότι υπάρχει κίνδυνος πραξικοπήματος στην Ελλάδα».

Δεν άφησε περιθώριο συναίνεσης μετά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο Αντώνης Σαμαράς. Για «ωμή τρομοκρατική βία» έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα. «Ο πρωθυπουργός νίπτει τας χείρας του» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πιέσεις Όλι Ρεν

Προειδοποιητικός εμφανίστηκε ο επίτροπος Όλι Ρεν λέγοντας πως «ο χρόνος τελειώνει» (αναφερόμενος στην 5η δόση) σε γραπτή δήλωσή του μετά το Συμβούλιο των Αρχηγών. Επέμεινε στην ανάγκη συναίνεσης τονίζοντας: «Περιμένουμε ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας με το Μνημόνιο της ΕΕ-ΔΝΤ θα συνεχισθούν.