Με βαθιές γρατζουνιές στο «ηθικό πλεονέκτημα» του ΣΥΡΙΖΑ και τραύματα στο πολιτικό ηθικό της κυβέρνησης κλείνει ο πρώτος γύρος του πολέμου για τις τηλεοπτικές άδειες – ενός πολέμου, που φέρνει τον πρωθυπουργό σε θέση άμυνας και αναγκάζει το κυβερνητικό επιτελείο σε εσπευσμένες ασκήσεις damage control.

Ads

Στο εν λόγω damage control η πρώτη γραμμή αντεπίθεσης, όπως χαράχθηκε στις αλλεπάλληλες χθεσινές συσκέψεις στο Μαξίμου, ορίζει «διέξοδο δια της νομιμότητας»: Η σημαία της αντι-διαπλοκής δεν υποστέλλεται αλλά ενισχύεται, το ναυάγιο της άδειας Καλογρίτσα επιβεβαιώνει πως δεν υπάρχουν «φίλοι» και «ημέτεροι» παρά μόνον νόμιμοι και παράνομοι, και τα πυρά της αντιπολίτευσης επιστρέφονται με πολλαπλάσια σφοδρότητα αναδεικνύοντας το αμαρτωλό «διαπλεκόμενο» παρελθόν – και παρόν – της Νέας Δημοκρατίας και του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Ερωτήματα για Παππά και Σπίρτζη

Πρόκειται για μια διαχείριση ταχείας αντίδρασης και άμεσης ελαχιστοποίησης της ζημιάς. Η έκπτωση Καλογρίτσα όμως, πέραν των κινήσεων τακτικής, αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς και μέτωπα στην κυβερνητική συνοχή και, πολύ περισσότερο, κληροδοτεί πολιτικές σκιές στο πλέον προνομιακό πεδίο μέχρι σήμερα για την κυβέρνηση, εκείνο της σύγκρουσης με τη διαπλοκή.

Ads

Στο πρώτο επίπεδο, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι – τουλάχιστον – αμήχανη και δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης μονοπώλησαν χθες τις, μη δημόσιες, συζητήσεις και προβληματισμούς των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με γκρίνιες και αιτιάσεις για ατυχείς χειρισμούς, ελλιπή σχεδιασμό του διαγωνισμού, αλλά και για προσωπικές πολιτικές και επιδιώξεις.

«Γιατί υιοθετήσαμε τον Καλογρίτσα;»

«Γιατί δεν έγινε ο έλεγχος πόθεν έσχες των υποψηφίων πριν από την δημοπρασία» είναι ένα από τα ερωτήματα που άκουσαν πολλές φορές χθες, αρμόδια και μη, κυβερνητικά στελέχη, ενώ δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που χρέωναν στον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Σπίρτζη από υποτίμηση του πολέμου των καναλαρχών έως και ταύτιση με την πλευρά Καλογρίτσα.

«Γιατί υιοθετήσαμε τον Καλογρίτσα; Γιατί ο υπουργός Επικρατείας έπρεπε να υπερασπιστεί δημοσίως, από το βήμα της Βουλής, τη φερεγγυότητα ενός από τους υποψηφίους καναλάρχες;», ρωτούσε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ κυβερνητικός – και από τους πλέον μαχητικούς – βουλευτής.

Για το Μαξίμου πάντως οι εν λόγω προβληματισμοί δεν συνιστούν – άμεσο τουλάχιστον – θέμα. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι την απάντηση σε όλα τα ερωτήματα έδωσε η ίδια η έκπτωση Καλογρίτσα και πως δεν υφίσταται ζήτημα με τους χειρισμούς οποιουδήποτε υπουργού. Οι τελικές κρίσεις, ωστόσο, παραπέμπονται στον ανασχηματισμό και δεν θα είναι άσχετες με την έκβαση των επόμενων – και εξίσου σκληρών, όπως ήδη διαφαίνεται – γύρων της τηλεοπτικής σύρραξης.

Το πολιτικό μειονέκτημα

Εως τότε, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τα έτερα, και πιο βαθιά ενδεχομένως τραύματα, που αφήνει η υπόθεση Καλογρίτσα: Ως πρώτο εξ αυτών αξιολογείται το πολιτικό και ηθικό μειονέκτημα που χρεώνει στην κυβέρνηση η εμπλοκή στον διαγωνισμό εν όψει των επόμενων συγκρούσεων με αντιπολίτευση και καναλάρχες, αλλά και εν μέσω κρίσιμων σταθμών στη μνημονιακή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

To σχόλιο της γερμανικής της Süddeutsche Zeitung είναι ενδεικτικό για τις πιθανές καραμπόλες και επιπλοκές, και δεν πέρασε απαρατήρητο από το κυβερνητικό επιτελείο: «Ενα από τα πιο φιλόδοξα σχέδιά του στον αγώνα κατά της διαφθοράς και του νεποτισμού μετατρέπεται για τον Έλληνα πρωθυπουργό σε καταστροφή» έγραψε η γερμανική εφημερίδα, σημειώνοντας: «Οι τηλεοπτικές άδειες δεν είναι αντικείμενο της αξιολόγησης. Η διαμάχη όμως θα αφήσει άσχημη εντύπωση στις Βρυξέλλες».

Οι νομικές επιπλοκές

Ανάλογο προβληματισμό προκαλεί στο Μαξίμου και το κλίμα πολιτικής πίεσης που διαμορφώνεται για την κυβέρνηση εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του ΣτΕ την Παρασκευή για τη συνταγματικότητα ή μη του διαγωνισμού, ενώ ζητούμενο παραμένουν και οι περαιτέρω νομικές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η αποχώρηση Καλογρίτσα ως προς τη συνολική εγκυρότητα της δημοπρασίας. Νομικοί κύκλοι του υπουργείου Επικρατείας χαρακτήριζαν χθες «έωλες» τις όποιες αμφισβητήσεις επικαλούμενοι τα «φίλτρα ασφαλείας» της διαδικασίας, άλλες κυβερνητικές πηγές ωστόσο προειδοποιούσαν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι «ημέρες πολιτικής και νομικής επιφυλακής».

Η ενίσχυση Καμμένου

Στα δε… μετόπισθεν αυτών των προβληματισμών καταγράφεται και η ενδοκυβερνητική ενίσχυση που πέτυχε, μέσα από την υπόθεση Καλογρίτσα, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Μια ενίσχυση που μεγιστοποιείται από το παράλληλο «άδειασμα» και την υπαναχώρηση του Νίκου Φίλη στο ιερό μέτωπο των Θρησκευτικών, και η οποία κρίνεται πλέον από κυβερνητικά στελέχη ως μάλλον δυσανάλογη της κοινοβουλευτικής ισχύος του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων…