Η συνέντευξη Μητσοτάκη στο  «ΒΗΜΑ» έφερε μικρές θύελλες κι (ξανα)άνοιξε εκλογικά σενάρια. Οι θύελλες πνέουν εντός ΝΔ και εκπορεύονται από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κράτησε ανοιχτό – έστω και αποδυναμωμένο – το ενδεχόμενο για μια δεύτερη θητεία Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.  Και τα σενάρια επαναφέρουν στο προσκήνιο την πιθανότητα των διπλών, πρόωρων εκλογών καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα έρθει στην Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.

Ads

Ως προς την προεδρική εκλογή ο Κυριάκος Μητσοτάκης φωτογράφισε το πολιτικό προφίλ του υποψηφίου που θα προτείνει: «Πρέπει», είπε, «να συμβολίζει την ενότητα του έθνους. Κατά συνέπεια, θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί μόνο από την παράταξη που θα τον προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα. Άρα, είναι σημαντικό το πρόσωπο που θα προταθεί να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση. Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

Είναι μια φωτογραφία στην οποία μάλλον χωρούν πολλοί, περιλαμβάνει όμως κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να φέρει μια «ενωτική» διακομματικής δυναμικής υποψηφιότητα, προφανώς και υπό το βάρος της υψηλής φόρτισης στα εθνικά θέματα. Το δεύτερο είναι ότι με την πρότασή του θα επιδιώξει να πιέσει και να εκθέσει πολιτικά εκείνους που θα την απορρίψουν.

Το πρώτο κριτήριο θα μπορούσε να δείχνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, το δεύτερο όμως όχι – εκτός εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει αιφνιδίως ως στρατηγικό του στόχο να εκθέσει το ΚΙΝΑΛ (που σίγουρα δεν θα στηρίξει Παυλόπουλο) ή τους μη καραμανλικούς βουλευτές του ίδιου του κόμματός του, «σαμαρικούς» και μη, που αντιδρούν σφόδρα στην επανεκλογή του νυν Προέδρου. Ή άλλως, και όπως θεωρούν όσοι παρακολουθούν στενά τις κινήσεις και τις επιλογές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα παίξει το «χαρτί» Παυλόπουλου μόνον ως εφεδρική λύση – ήτοι, εάν δεν του βγει η τακτική και οι συμμαχίες που επιδιώκει.

Ads

Ακόμη κι έτσι όμως, δεν είναι μια προοπτική που ενθουσιάζει τους ορκισμένους «αντι-καραμανλικούς» της ΝΔ που στήριξαν Μητσοτάκη το 2016 στην εκλογή για την ηγεσία του κόμματος. Εξ ου και από χθες άρχισαν να εκτοξεύονται πολλαπλά μηνύματα προς το Μαξίμου – ακόμη και διά της αρθρογραφίας σε παραταξιακά μέσα που καλούν τον πρωθυπουργό να προτιμήσει ακόμη και να πάει σε… εκλογές παρά να διαπράξει το «ιστορικό λάθος» να προτείνει Παυλόπουλο.

Το πότε θα στηθούν οι κάλπες όμως, όπως και το ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα κριθεί από το εσωκομματικό θυμικό της ΝΔ. Θα κριθεί από το εάν θα βγει ο ευρύτερος στρατηγικός σχεδιασμός του Μαξίμου, κι εδώ μπαίνει ο δεύτερος άξονας της συνέντευξης Μητσοτάκη – η προαναγγελία κατάθεσης του νέου εκλογικού νόμου, με ενισχυμένη αναλογική, εντός του Ιανουαρίου.

Το timing δεν είναι τυχαίο: Η κυβέρνηση θα φέρει τον νέο εκλογικό νόμο πριν αρχίσει στη Βουλή η διαδικασία ανάδειξης του νέου Προέδρου. Κοινώς, βάζει στο ίδιο πολιτικό καλάθι την προεδρική εκλογή και την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής και ο βασικός αποδέκτης αυτής της πρόκλησης είναι το ΚΙΝΑΛ.

Η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής, άλλωστε, εδώ και καιρό: Θέλει την ανανέωση της προεκλογικής συμμαχίας με το ΚΙΝΑΛ και την επαναβεβαίωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου με προοπτική μιας δεύτερης τετραετίας. Κοινώς, θέλει το ΚΙΝΑΛ σε ρόλο δορυφόρου της ΝΔ και αναχώματος στον χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς, και θέλει επίσης μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του σε έναν νέο δικομματισμό που – ακόμη τουλάχιστον – θεωρεί ότι τον ευνοεί.

Στο πλαίσιο αυτό, θα καταθέσει μέσα στον Ιανουάριο έναν εκλογικό νόμο με κλιμακωτό μπόνους εδρών που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα με ένα ποσοστό περί το 37%.  Η αντίστοιχη, γνωστή πρόταση του ΚΙΝΑΛ βάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας οριακά πάνω από το 40%.

Εάν η απόσταση αυτών των τριών μονάδων γεφυρωθεί και το κόμμα της Φώφης Γεννηματά συναινέσει στο «κάψιμο» της απλής αναλογικής με 200 ψήφους, τότε η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας μπορεί να είναι πρόσωπο από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς – έστω και στην… διασταλτική εκδοχή της. Εάν το ΚΙΝΑΛ πει – ή αναγκαστεί να πει – «όχι», τότε ο Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να έχει μια δεύτερη θητεία στην Ηρώδου Αττικού και οι πρόωρες, διπλές εκλογές ενδέχεται να γίνουν ανά πάσα στιγμή…