Σε λεπτές ασκήσεις διπλωματικών, αλλά και εγχώριων πολιτικών, ισορροπιών αναγκάζει την κυβέρνηση ο Ζόραν Ζάεφ για τον επόμενο μήνα, επιμένοντας στην ρητορική επικίνδυνων ερμηνειών της συμφωνίας των Πρεσπών – μια ρητορική, που το Μαξίμου αποδίδει μεν στην προσπάθεια του πΓΔΜ να κερδίσει την τελική, και κρίσιμη, ψηφοφορία για τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι ενέχει ρίσκα σοβαρών παρεκκλίσεων και επιπλοκών.

Ads

Σ’ αυτή την ρητορική ήρθε σήμερα να προστεθεί μια ακόμη οριακή τοποθέτηση από τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, ο οποίος υπεραμύνθηκε εκ νέου του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της χώρας του σε ό,τι αφορά την γλώσσα και την εθνότητα, και μάλιστα διαμήνυσε πως και οι δύο πλευρές (Σκόπια και Αθήνα) «πρέπει να προσέχουμε την φρασεολογία μας».
«Είναι γεγονός ότι στη συμφωνία υπάρχει αναφορά σε μακεδονική γλώσσα, είναι γεγονός ότι αυτή ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών και αυτό είναι κάτι που είναι αποδεκτό και αποτελεί μέρος της συμφωνίας», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ κληθείς να απαντήσει εάν τα όσα είχε περί μακεδονικής γλώσσας είναι αντιπαραγωγικά για τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι σημαντικό είναι πως πρέπει και οι δύο πλευρές να προσέχουμε την φρασεολογία μας. Πρέπει να προσέχουμε επειδή το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τη ‘μακεδονική’ μας γλώσσα, είναι αποδεκτό και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα», πρόσθεσε, ενώ απέκρουσε και τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα εξετάζει την προσθήκη ειδικού παραρτήματος ως προς την ερμηνεία της συμφωνίας.

Και από αυτή την τοποθέτηση Ζάεφ είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δεν έχει είτε την πρόθεση, είτε την δυνατότητα να βοηθήσει στην τήρηση των ευαίσθητων πολιτικών ισορροπιών που υπάρχουν για το θέμα του μακεδονικού και στην Αθήνα. Και στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι αυτή η τακτική δύσκολα θα αναστραφεί πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην γείτονα, δηλαδή περί τις 15 Ιανουαρίου όπως προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε σήμερα στα Σκόπια.

Ads

Με αυτό το δεδομένο, και πέραν των δημόσιων μηνυμάτων και παρεμβάσεων, η Αθήνα κινείται και σε διπλωματικό και παρασκηνιακό επίπεδο, προκειμένου να αποτραπεί η επικράτηση στα Σκόπια «ερμηνειών» της συμφωνίας που θα σκίαζαν τα δομικά οφέλη της και θα περιόριζαν την δυναμική της και σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική της επικύρωση, εδώ στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση εργασίας που κλείστηκε ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για μεθαύριο Τετάρτη, στο περιθώριο της επίσκεψης Κατρούγκαλου στην Ουάσιγκτον για τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών και των συνομιλιών του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Το τηλεφώνημα του Μάθιου Νίμιτς προς τα Σκόπια ήταν άλλωστε  εκείνο που οδήγησε στην υπαναχώρηση και τις εξηγήσεις της κυβέρνησης της πΓΔΜ μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ περί «μακεδόνων της Ελλάδας», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε το ζήτημα των «παρερμηνειών» της συμφωνίας των Πρεσπών και στις τελευταίες συναντήσεις του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το πνεύμα που μεταδίδεται από ελληνικής πλευράς στις επαφές αυτές είναι πως οι όποιες «παρερμηνείες» της συμφωνίας μπορούν εν τέλει να λειτουργήσουν εναντίον της και ότι η Αθήνα θα πράξει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλιστεί το γράμμα και το πνεύμα των Πρεσπών. Σ’ αυτό το «ό,τι χρειαστεί» αρκετές πλευρές εξακολουθούν να εντάσσουν και το ενδεχόμενο προσθήκης ερμηνευτικού πρωτοκόλλου στην συμφωνία, παρ’ ότι πρόκειται για προοπτική που – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – απορρίπτεται από την κυβέρνηση. Ορισμένες πληροφορίες φέρουν υπέρμαχο των πρόσθετων γραπτών δεσμεύσεων και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στις εισηγήσεις που υπάρχουν στο Μαξίμου συμπεριλαμβάνεται και η πραγματοποίηση συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην γείτονα και υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδευθεί από δημόσια δήλωση-δέσμευση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ για πλήρη σεβασμό των προβλέψεων της συμφωνίας.