Το ελληνικό πανεπιστήμιο νοσεί. Μια κοινή διαπίστωση όλων των προσκεκλημένων του συγγραφέα. Όσον αφορά στις αιτίες όμως, οι απόψεις διίστανται.
Στο βιβλίο του, ο Λαζαρίδης παρουσιάζει τα σύγχρονα προβλήματα των πανεπιστημίων, όπως η απαξίωση των ελληνικών πτυχίων και η χαμηλή διεθνής κατάταξή τους. Αναλύει τα αίτια που μας οδήγησαν ως εδώ και προτείνει λύσεις για την αναβάθμιση της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα πρόσωπα που επέλεξε να μιλήσουν για το βιβλίο του δεν συμφωνούσαν απαραιτήτως μαζί του. Κι αυτό προσέδωσε μεγάλο ενδιαφέρον στην παρουσίαση. Αποτέλεσε την αφορμή μιας ευρείας συζήτησης γύρω από την παιδεία.
Μεταξύ των προσκεκλημένων, ο Θάνος Βερέμης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ε.ΣΥ.Π. Κατά την άποψή του, δύο είναι οι βασικές αιτίες της σημερινής νοσηρής κατάστασης των πανεπιστημίων: οι αιώνιοι φοιτητές και ο συνδικαλισμός τους. «Τα πανεπιστήμια είναι έλη» ισχυρίστηκε «και οι αιώνιοι φοιτητές, τα κουνούπια. Τα έλη αυτά πρέπει να αποξηρανθούν!» Πρόσθεσε ότι μόνον η ΠΟΣΔΕΠ δεν επιθυμεί τη μεταρρύθμιση, με λίγες εξαιρέσεις.
Ο Κώστας Γαβρόγλου, καθηγητής του τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, διαφώνησε με τον συγγραφέα και τους υπόλοιπους ομιλητές. Σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, οι κυβερνητικές πολιτικές και οι εξαιρετικά χαμηλές δαπάνες για την παιδεία οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.
Με πιο έντονο τόνο απάντησε στους συναδέλφους του ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στους καθηγητές και όχι στους φοιτητές. Το γεγονός ότι το 90% των ακαδημαϊκών δασκάλων δεν έχει εκλεγεί με ανοιχτές διαδικασίες το χαρακτήρισε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά των πανεπιστημίων. Ο κ. Μουτσόπουλος έκανε λόγο για «ενδογαμία, η οποία μόνο σε τερατογενέσεις μπορεί να οδηγήσει».
Καθηγητής του κολεγίου ALBA και του πανεπιστημίου Warwick, ο Χαρίδημος Τσούκας μίλησε, τέλος, για τη σαθρότητα των δημόσιων πανεπιστημίων και την ευθύνη τους γι’ αυτούς που εκλέγουν. «Η μεταρρύθμιση δεν θα πραγματοποιηθεί, γιατί τα συντεχνιακά συμφέροντα στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής κοινότητας δεν θα το επιτρέψουν» υποστήριξε.
Το ενδιαφέρον σε αυτή τη παρουσίαση ήταν ότι πυροδότησε το διάλογο μεταξύ προσκεκλημένων και κοινού. Όλους μάς αφορά η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είτε ως εκπαιδευτικούς είτε ως γονείς είτε ως φοιτητές. Αυτός ήταν, άλλωστε, ο στόχος του συγγραφέα. Να ξεκινήσει η συζήτηση. Μόνο έτσι θα αποκαλυφθούν τα πραγματικά αίτια του προβλήματος. Κι ίσως τότε πάψουμε να τσακωνόμαστε.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >