«Να βρεθούν και οι υπόλοιποι «Μαντέληδες» και να οδηγηθούν «τουλάχιστον στην πάνδημη λαϊκή αποδοκιμασία» ζητά χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος διαμηνύει: «τώρα όλοι οφείλουν να κάνουν αυτό που πρέπει». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνιζει στο tvxs.gr ότι «υπάρχουν ουσιώδεις μάρτυρες οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κληθεί» να καταθέσουν.
Στον απόηχο της ομολογίας του πρώην υπουργού Μεταφορών, Αναστάσιου Μαντέλη, ότι χρηματίστηκε από τη γερμανική εταιρεία, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρει πως «δεν μπορούν όλοι να κρύβονται πίσω από τη δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής» και εκφράζει την ελπίδα ότι «υπό την πίεση των ευρημάτων, η Δικαιοσύνη -έστω και με βραδυπορία- θα κινηθεί όπως πρέπει».
Ο ίδιος επαναλαμβάνει την άποψη ότι «ο κ. Μαντέλης πρέπει να απειληθεί με φυλάκιση μπας και «κελαηδήσει» περισσότερο», σημειώνει ότι το ενδεχόμενο κλήτευσης του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, «είναι ένα θέμα που θα το συζητήσουμε υποθέτω χωρίς κομματικές γραμμές και σκοπιμότητες στην Εξεταστική Επιτροπή» και γενικότερα καταλήγει: «Είναι προφανές ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». Πάντως, επισημαίνει ότι «το κλίμα στην Εξεταστική Επιτροπή είναι αρκετά καλύτερο από αυτή την άθλια κοκορομαχία των ηγεσιών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που βλέπουν μόνο τις βρομιές του άλλου».
Επιπλέον, ο κ. Παπαδημούλης αναγνωρίζει ότι «επιταχύνεται το αίτημα για μία ριζική αλλαγή, για μία εκ των βάθρων ανατροπή και ανοικοδόμηση, ενός πολιτικού συστήματος που καταρρέει» και απεύχεται την εξάντληση της προσπάθειας σε «μικρομερεμέτια και «θυσίες κανά – δυο Ιφιγενειών».
Ακολουθεί, πλήρης, η συνέντευξη του κ. Δημήτρη Παπαδημούλη στο tvxs.gr:
-Με αφορμή την ομολογία περί χρηματισμού από τον κ. Αναστάσιο Μαντέλη, έχετε την αίσθηση ότι αρχίζει να κινείται κάτι ως προς τον καταμερισμό πολιτικών ευθυνών αναφορικά με πολύκροτες υποθέσεις όπως είναι η Siemens; Ή δεν σας πείθουν ακόμη οι εξελίξεις;
Τίθεται επί τάπητος, υπό την πίεση μιας δημόσιας κατακραυγής, η ανάγκη να βρεθούν και οι υπόλοιποι «Μαντέληδες». Διότι διακινήθηκαν 100 εκατ. ευρώ μίζες της Siemens, και μέχρι τώρα οι ομολογίες Τσουκάτου (ότι έλαβε 500.000 ευρώ και τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ) και Μαντέλη (για άλλα 200.000 ευρώ περίπου) καλύπτουν μόνο το 0,7%. Ψάχνουμε το άλλο 99,3%. Το ψάχνουμε, όμως, μετά από χρόνια δικαστικής και πολιτικής συγκάλυψης. Η Εξεταστική Επιτροπή συγκροτήθηκε μόλις το Φεβρουάριο του 2010 και λειτουργεί μέσα σε μεγάλες δυσκολίες, με ελλιπή υποδομή και στήριξη. Να θυμίσω μόνο, για του λόγου το αληθές, ότι ο κ. Τσουκάτος και ο κ. Μαντέλης, έως και σήμερα, δεν έχουν καν κληθεί ως μάρτυρες από τη Δικαιοσύνη. Όταν μια εξεταστική επιτροπή, με τόσες ελλείψεις και μετά από τόση καθυστέρηση, βρίσκει πράγματα που δεν μπόρεσαν να βρουν κυβερνήσεις, η Δικαιοσύνη, η Αρχή για το ξέπλυμα του «μαύρου» χρήματος, τότε κάτι «σάπιο» υπάρχει στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας».
-Προς ποια κατεύθυνση οφείλει να κινηθεί, κατά τη γνώμη σας, από εδώ και στο εξής η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens;
Είναι φανερό ότι δεν μπορούν όλοι να κρύβονται πίσω από τη δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής. Τώρα, όλοι τους, όσοι έχουν δύναμη και σχετική αρμοδιότητα, οφείλουν να κάνουν αυτό που πρέπει. Η Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση, οι ανεξάρτητες ελεγκτικές αρχές και, κυρίως, οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των δύο κομμάτων που εμπλέκονται σε αυτό το σκάνδαλο του «μαύρου» πολιτικού χρήματος, το οποίο δεν αφορά μόνο σε πρόσωπα αλλά και στα κόμματά τους. Αν όλοι αυτοί κάνουν αυτό πρέπει, τότε θα βρούμε κι άλλους «Μαντέληδες». Αν όλοι κρύβονται απλώς πίσω από τη δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής, ουσιαστικά συνεργούν δια πράξεων και παραλείψεων σε μια υπόθεση συγκάλυψης, όπου υποκριτικά θα φορτωθεί το σύνολο του σκανδάλου της Siemens στους ελάχιστους που πιάστηκαν κυριολεκτικά «με τη γίδα στην πλάτη». Αλλά αυτό δεν πείθει πια κανέναν. Και κυρίως δεν «βγαίνει» από τους αριθμούς (100 εκατ. ευρώ).
-Υπάρχουν, λέτε, άτομα που θα έπρεπε αλλά δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή;
Υπάρχουν ουσιώδεις μάρτυρες που έχουν προταθεί και από μένα και από άλλους συναδέλφους οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κληθεί και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορισματική διαδικασία που θα ακολουθήσει στο τέλος. Αναφέρω χαρακτηριστικά τον κ. Λάμπρου και τον κ. Σκαρπέλη, οι οποίοι έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία και την εκτέλεση της αμαρτωλής σύμβασης 8002 του ΟΤΕ. Τον κ. Κόκκαλη, ο οποίος λειτούργησε ως συνεταίρος και όχι ως ανταγωνιστής με τη Siemens στην υλοποίηση των περίφημων προγραμματικών συμβάσεων.
Αναφέρω επίσης τους κ.κ. Λιάπη και Βερελή, οι οποίοι ως υπουργοί Μεταφορών έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε χρυσοφόρες συμβάσεις που υπέγραψε η Siemens με τον ΟΣΕ, ύψους περίπου 1 δις ευρώ. Υπουργούς και υφυπουργούς της ΝΔ που συνέπραξαν στην παραλαβή με διαρκείς τροποποιήσεις των τμημάτων του συστήματος ασφαλείας C4I, όπως και αντίστοιχους υπουργούς που υπέγραψαν την παραγγελία του C4I. Και φυσικά πρόσωπα των οποίων η μαρτυρία συνδέεται με τη χρηματοδότηση των κομματικών ταμείων. Όπως ο κ. Τσουκάτος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τα χρήματα που πήρε τα έδωσε στο ΠΑΣΟΚ, και οι αντίστοιχοι επιτελείς της ΝΔ που είχαν τέτοιο ρόλο -διότι ο Γιάννης Βαρθολομαίος, που αναφέρεται όπως ξέρουμε στην απολογία Χριστοφοράκου, έχει πεθάνει.
-Η ΝΔ ζητά να κλητευθεί και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
Είναι ένα θέμα που θα το συζητήσουμε, υποθέτω, χωρίς κομματικές γραμμές και σκοπιμότητες στην Εξεταστική Επιτροπή. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, τίποτα να κρύψουμε. Και δεν έχουμε κανέναν λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί στην εξέταση μαρτύρων. Αλλά προτιμώ να λειτουργούμε θεσμικά και όχι με όρους επικοινωνιακούς.
-Είναι καθαρό ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για ποινικές κυρώσεις στον κ. Μαντέλη; Και σας ζητώ γενικότερα ένα σχόλιο ως προς το θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με τις ευθύνες των πολιτικών παραγόντων.
Αρμοδιότητα για τη νομική αξιολόγηση και τη δικαστική δίωξη του κ. Μαντέλη έχει η Δικαιοσύνη. Ελπίζω, υπό την πίεση των ευρημάτων της Εξεταστικής Επιτροπής, η Δικαιοσύνη έστω και με βραδυπορία να κινηθεί όπως πρέπει. Λίγες ώρες πριν απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα στον κ. Μαντέλη (Πέμπτη), είχα δηλώσει ότι πρέπει να εξαντληθεί όλο το διαθέσιμο νομικό οπλοστάσιο, έτσι ώστε ο κ. Μαντέλης να απειληθεί με φυλάκιση μπας και «κελαηδήσει» περισσότερο.
Περιμένω τις εξελίξεις. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι ο κ. Μαντέλης και ο κ. Τσουκάτος είναι πολύ λίγοι στον αριθμό και πήραν και πολύ λίγα μπροστά στον ορυμαγδό της μίζας και του «μαύρου» χρήματος που διακίνησε η Siemens, για να κρυφτεί υποκριτικά όλο αυτό το αμαρτωλό πολιτικό σύστημα που έφτιαξε τη συγκεκριμένη εταιρεία στην Ελλάδα μεγάλη και τρανή πίσω από αυτά τα δύο πρόσωπα. Το ζητούμενο είναι να βρούμε και τους άλλους «Μαντέληδες» και να οδηγηθούν -αν όχι στην ποινική τιμωρία, γιατί προστατεύονται από έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών που διευκολύνει την παραγραφή- τουλάχιστον στην πάνδημη λαϊκή αποδοκιμασία.
Τώρα, σε ότι αφορά τη νομική αξιολόγηση των ευθυνών των πολιτικών προσώπων, που είναι το βασικό καθήκον της Εξεταστικής Επιτροπής, ας μου επιτρέψετε να μην προτρέξω. Είναι μια δουλειά που πρέπει να την κάνει η Εξεταστική Επιτροπή στο τέλος, αφού ολοκληρώσει τις μαρτυρικές καταθέσεις και την αξιολόγησή τους. Νομίζω ότι θα ήταν απαράδεκτο, εξευτελιστικό να προδικάζει κανείς από τώρα τι θα γίνει, γιατί υπονομεύει τη λειτουργία και το κύρος της Εξεταστικής Επιτροπής. Επιχειρήθηκε αυτό από κέντρα πάνω από την Εξεταστική Επιτροπή, και αναφέρομαι σε ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Θα βολεύονταν να βγει ένα πόρισμα ερήμην, και πριν από την Εξεταστική Επιτροπή, που να ικανοποιεί το κοινό αίσθημα ότι κάποιοι οδηγούνται στην «πυρά», αλλά ταυτόχρονα να υπηρετούνται και οι δικές τους ηγετικές και εσωκομματικές σκοπιμότητες. Δηλαδή να δοθούν στην «πυρά» κάποιοι πολιτικά τελειωμένοι και ενδεχομένως ενοχλητικοί για τις ηγεσίες των δύο κομμάτων. Αλλά ο πολίτης ζητάει αλήθεια και τεκμηρίωση. Και αυτό είναι το βάρος που πέφτει στους ώμους της Εξεταστικής Επιτροπής.
Ελπίζω στο τέλος να επιβεβαιωθούν οι διακηρύξεις που σήμερα ακούγονται και να εξαντλήσουμε, χωρίς κομματικά χρωματιστά γυαλιά σκοπιμότητας, τις δυνατότητες για την αναζήτηση ενός κοινού τόπου στο πόρισμα. Αλλά, ξέρετε, αυτό πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί εμπράκτως από τη συμπεριφορά των συναδέλφων που εκπροσωπούν τα δύο κόμματα τα οποία εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο σκάνδαλο. Μέχρι τώρα πάντως -θέλω να σημειώσω για να είμαι δίκαιος- το κλίμα στην Εξεταστική Επιτροπή είναι αρκετά καλύτερο από αυτή την άθλια κοκορομαχία των ηγεσιών των δυο κομμάτων, που βλέπουν μόνο τις βρομιές του άλλου.
-Πώς λειτουργούν οι τελευταίες εξελίξεις ως προς τη μετέπειτα πορεία του ελληνικού πολιτικού συστήματος; Προκαλεί συνθήκες κάθαρσης και ανάτασης; Ή συνθήκες απαξίωσης και παρατεταμένης κρίσης και υποβάθμισης;
Είναι φανερό ότι επιταχύνεται το αίτημα για μία ριζική αλλαγή, για μία εκ των βάθρων ανατροπή και ανοικοδόμηση ενός πολιτικού συστήματος που καταρρέει. Αν αυτές οι αλλαγές θα γίνουν σε θετική κατεύθυνση, εξασφαλίζοντας περισσότερη δημοκρατία, διαφάνεια, εντιμότερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, ή αν θα γίνουν «τροφή» σε μια επιχείρηση «καθαρά χέρια» για έναν Μπερλουσκονισμό αλά ελληνικά, είναι ένα ανοιχτό πολιτικό ζήτημα. Είναι φανερό ότι εγώ και ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπώ επιδιώκουμε και επιθυμούμε το πρώτο σενάριο. Αυτό που μου φαίνεται δύσκολο είναι, με «μικρομερεμέτια» και με τη «θυσία κανά δυο Ιφιγενειών», να παραμείνει το σύστημα ως έχει.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >