Βαριά εκτεθειμένη είναι η Εισαγγελία Χαλκίδας στην υπόθεση Σήφη Βαλυράκη. Καθυστερεί να πάρει το φάκελο από το λιμεναρχείο Χαλκίδας και να τον διαβιβάσει στο τμήμα Ανθρωποκτονιών για να προχωρήσει η διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του που, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, προήλθε από δολοφονία με δράστες δύο ψαράδες που τον χτύπησαν με κοντάρι και γάντζο.

Ads

Τη Δευτέρα ο αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε στο τμήμα Ανθρωποκτονιών επί 14 ώρες (από τις τρεις το μεσημέρι μέχρι τις πέντε τα ξημερώματα) και κατονόμασε τους δράστες που είναι αδέρφια και επαγγελματίες ψαράδες, γνωστά μέλη της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Ερέτριας.

Τους φωνάζουν “πειρατές του Ευβοϊκού” και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν πρωταγωνιστήσει και άλλες φορές σε πράξεις βίας.

Τρεις μήνες μετά το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη η πραγματογνωμοσύνη δεν έχει ακόμη μπει στο φάκελό του που μένει ανοιχτός. Με βάση την εκτίμηση που έχει κάνει ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας Βαλυράκη, οι κακώσεις που φέρει είναι πολύ βαριές και αποκλείεται να έχουν προέλθει μόνο από την προπέλα του φουσκωτού του.

Ads

Διαβάστε επίσης: Δικηγόρος οικ. Βαλυράκη στο tvxs.gr: Γιατί οι αρχές δεν έχουν αναζητήσει από τις 25 Ιανουαρίου το άλλο σκάφος;

Εντύπωση προκαλεί η κωλυσιεργία των τοπικών αρχών που από την αρχή κινούνταν στην κατεύθυνση του ατυχήματος και μόνο χάρη στην επιμονή της συζύγου του Μίνας Παπαθεοδώρου Βαλυράκη έγινε δυνατή η σε βάθος έρευνα των συνθηκών του θανάτου του που βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη.

Είναι ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο ότι ο αυτόπτης μάρτυρας δεν θέλησε να καταθέσει στο λιμενικό αλλά μίλησε στην εκπομπή της Α. Νικολούλη. Στη συνέχεια τον κάλεσαν αλλά δεν έδωσαν βάση στη μαρτυρία του. Αλλωστε δεν έχουν γίνει διώξεις για ψευδορκία σε μάρτυρες που αποδείχθηκε ότι έκαναν ψευδείς καταθέσεις ούτε έχουν ελεγχθεί πλήρως τηλεπικοινωνίες και οπτικό υλικό.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπήρξε βούληση να εξακριβωθεί αν και από ποιους δολοφονήθηκε ο Σήφης Βαλυράκης και έγινε απόπειρα να κλείσει το θέμα με συνοπτικές διαδικασίες και με το αφήγημα ενός θανάσιμου αυτοτραυματισμού.

Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν ένας παθιασμένος και ανυποχώρητος αντιδικτατορικός αγωνιστής. Πόσοι έχουν στο βιογραφικό τους δυο αποδράσεις από χουντικά κολαστήρια; Μία από το ΕΑΤ-ΕΣΑ και μία από τις φυλακές της Κέρκυρας. Τη δεύτερη φορά πήγε κολυμπώντας στην Αλβανία. Κατάφερε να φτάσει αλλά δεν κατάφερε να σωθεί γιατί τον έπιασαν οι δυνάμεις του Χότζα και τον υπέβαλαν σε χειρότερα βασανιστήρια από αυτά που είχε ήδη ζήσει.

Δεν κινδύνεψε παλεύοντας για την ελευθερία και τη δημοκρατία αλλά, όπως όλα δείχνουν, έχασε τη ζωή του από το μίσος ακροδεξιών τραμπούκων που προστατεύονται με την ομερτά ενός άθλιου τοπικού συστήματος εξουσίας που μακάρι να μην αποδειχθεί ανίκητο.