Ο πρόσφατα αναβαθμισμένος ως υπουργός Εσωτερικών, αν και με έντονα βεβαρημένο ακροδεξιό πολιτικό παρελθόν, αντιλαμβανόμενος ότι δε στέκει με τίποτα η κατηγορία της δωροδοκίας (ή της δωροληψίας) για τον Μάκη Μπαλαούρα, γιατί δεν διαχειρίστηκε ο ίδιος ούτε 1 ευρώ για τη χορηγία της Folli Follie σε Νοσοκομεία της Ηλείας, προσπάθησε να βρει άλλον, πιο ισχυρό λόγο κατηγορίας, κατά τη γνώμη του ως δικηγόρου. 
 
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό  «Παραπολιτικά 90,1», δήλωσε ότι «η παραδοχή Μπαλαούρα ότι 80.000 ευρώ από τη Folli Follie πήγαν σε νοσοκομεία της Ηλείας, αποτελεί συνομολόγηση σε δωροδοκία»!
 
 Όμως ο κ. Βορίδης άθελα (;) κάρφωσε συναδέλφους του υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ, που όλο το διάστημα που η ΝΔ έχει τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν ζητήσει και έχουν πάρει από εταιρείες χορηγίες για τις ανάγκες των εκλογικών περιφερειών τους. Έχουν όλοι αυτοί δωροδοκηθεί ή κάνουν το καθήκον τους προς τις εκλογικές τους Περιφέρειες; Ο κ. Βορίδης, ακόμα και με τον ιδιαίτερο δικανικό του τρόπο που κάνει το μαύρο άσπρο, δε θα μπορέσει να τους …απαλλάξει.  Με μια σύντομη περιήγηση στο διαδίκτυο βρήκαμε τα παρακάτω ενδιαφέροντα.
 
Χορηγία Μαρινάκη πληρώνοντας τα γραφεία της ΝΔ Πειραιά
 
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πειραιά και διαμερισματικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Μώραλη Ιωάννης Βοϊδονικόλας, στην κοπή της πίτας πέρυσι, ευχαρίστησε δημόσια τον εφοπλιστή και εκδότη για τη χορηγία στο τοπικό κομματικό γραφείο, γεγονός που ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πειραιά και η ίδια η ΝΔ, το θεώρησαν απολύτως φυσιολογικό επιχειρηματίας να πληρώνει τα δικά τους έξοδα!

Ads

Υπουργοί και χορηγίες
 
Ας μην αναφερθούμε αναλυτικά για τις πρόσφατες χορηγίες που έλαβαν υπουργεία για το γενικό σύνολο, όπως ιατρικό εξοπλισμό νοσοκομείων που έχει αναφερθεί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που ανακοίνωσε προσφορές από 865 φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες, που ξεπερνούν τα 89 εκατ. ευρώ ή της υπουργού Παιδείας, Νίκη Κεραμέως 600.000 παγουριών, δωρεά του Ιδρύματος Αθ. Λασκαρίδη, προς όλους τους μαθητές Δημοτικού.
 
Θα αναφερθούμε σε υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης για δωρεές επιχειρήσεων στις ιδιαίτερες εκλογικές τους περιφέρειες. Θα πείτε ότι τώρα υπάρχει η πανδημία. Σωστό, αλλά «λεφτά υπάρχουν» από αυτά που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον πακτωλό χρημάτων από την ΕΕ. Όμως, ενώ το 2017 δεν είχαμε κορονοϊό, είχαμε τροϊκανοϊό, λεφτά δεν υπήρχαν και οι δανειστές δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα για ιατρικές δαπάνες.

Κώστας Τσιάρας, Υπουργός Δικαιοσύνης – Βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ, όπως έγραψαν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης (11/10/20200, οι Μύλοι Αγίου Γεωργίου δώρισαν 2 τόνους αλεύρι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών με ενέργειες του κ. Τσιάρα.

Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών : «Συγχαίρω και ευχαριστώ τις σημαντικές Δωρεές στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Φθιώτιδας» (2.7.2020). Συγκεκριμένα, για το σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας, της Φθιώτιδας και το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, η επιχείρηση ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ δωρεά 20.000 μάσκες και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανακοίνωσε, δωρεά για το σχεδιασμό, τη κατασκευή, ανακατασκευή ή ανακαίνιση κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου θα στεγαστούν 7 νέες κλίνες ΜΕΘ για το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Ads

Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που το 2014, ως υφυπουργός Παιδείας επιτέθηκε στη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, με το ανήκουστη φράση «Θέλετε Κασιδιάρη κυρία Κανέλλη!», γεγονός που μετά τις διαστάσεις που πήρε αποπέμφθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ευχαρίστησε τον εφοπλιστή κ Θανάση Μαρτίνο για την ευγενική του κίνηση να προσφέρει χορηγία στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας.
 
Βουλευτές της ΝΔ
 
Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρώην υπουργός Παιδείας (2007), βουλευτής Ροδόπης, ευχαρίστησε δημόσια τον κ. Π. Γερμανό, ιδιοκτήτη του Ομίλου Olympia Group για τη μεγάλη χορηγία του (22/4/20) στο Ν. Ροδόπης τεχνολογικού εξοπλισμού για να καλύψει τις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙΠΕ Κομοτηνής, των Δήμων Κομοτηνής και Μαρώνειας – Σαπών και ιδιαίτερα του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής
 
Κώστας. Μαραβέγιας βουλευτής ΝΔ Μαγνησίας, παρέμβαση του για Δωρεά αντιδραστηρίων από την ΑΓΕΤ στο Νοσοκομείο Βόλου (9/11/2020). Σημειώνουμε ότι η ΑΓΕΤ κατηγορείται ότι προβαίνει σε καύση απορριμματογενών καυσίμων, μολύνοντας τον Βόλο. 
Η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε για να μη γίνει ο Βόλος «ο αποτεφρωτήρας της Ελλάδας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης», προχώρησε σε δημοψήφισμα σε 11 εκλογικά κέντρα του Δήμου Βόλου που στήθηκαν με το ερώτημα «Συμφωνείτε με την καύση σκουπιδιών στον Βόλο, από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge;». Το 98,51 % των 5.216 πολιτών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα σε κάλπες ψήφισαν ΟΧΙ, ενώ μόνο το 1,49% ψήφισαν ΝΑΙ. 

Αν και δειγματοληπτικό, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ξεκάθαρο. Φέτος τον Ιούνιο σε ειρηνικό  συλλαλητήριο στον χώρο του εργοστασίου, όπου περίπου 2.000 διαδηλωτές έφτασαν έξω από την ΑΓΕΤ-Lafarge. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απώθησαν τους συγκεντρωμένους έξω από το εργοστάσιο και προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων.

Κριτική ΚΚΕ σε βουλευτές Μαγνησίας της ΝΔ: «Αποποίηση ευθυνών και εξαγνισμός της ΑΓΕΤ» 13 Νοεμβρίου 2020

Σκληρή κριτική σε βουλευτές της ΝΔ στη Μαγνησία για τη χορηγίες της ΑΓΕΤ ασκεί η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η στάση και οι δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, που προσέτρεξαν να «δώσουν τα συχαρίκια» στην τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ για τις χορηγίες στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, δεν μπορούν να αποτελέσουν την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», τόσο για τους ίδιους, όσο και για την τσιμεντοβιομηχανία».
 
Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ηλείας, συντοπίτισσα του Μ. Μπαλαούρα, χορηγία «με την διαμεσολάβηση της Διονυσίας Αυγερινοπούλου από την εταιρία Lancia Jeep για χορηγία εξοπλισμού αυτοκινήτου, όπως φάρο, σύστημα σειρήνας, ασυρμάτους κ.α 9/11/2017
 
Χορηγίες της Siemens προς Κυριάκο Μητσοτάκη
 
Αφήσαμε για το τέλος το πιο τρανταχτό παράδειγμα, αυτό του νυν Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που μάλιστα δε πήρε τις χορηγίες για τον τόπο του, αλλά για τον εαυτό του, σύμφωνα την κατάθεσή της πρώην γραμματέας του τότε διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Ελλάδος Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου.
 
Θυμίζουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεχτεί από τη Siemens εξοπλισμό των δυο πολιτικών γραφείων του που αφορούσε  μηχανολογικό εξοπλισμό, τηλεφωνικά κέντρα και υπολογιστές, ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ, (ο ίδιος ανέφερε 120.000 € ) κατά την προεκλογική περίοδο του 2007. Με επίσημη δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραδέχτηκε την προμήθεια υλικού από τη  Siemens, ισχυρίζεται όμως πώς αγόρασε το υλικό, αλλά  συμφώνησε με την εταιρεία να τον διευκολύνει στις πληρωμές «όπως συνήθως γίνεται» επισήμανε χαρακτηριστικά.
 
Βέβαια ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Παύλος Ελευθεριάδης (καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Σχολή της Οξφόρδης) αρθρογραφώντας στο Βήμα στις 22 Ιουνίου του 2008, με θέμα τη διαφθορά με αφορμή την υπόθεση της Siemens αναφερόταν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το «δώρο» (138.000 ευρώ), καθώς και στην ίδια την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για τη νωχελική αντίδρασή της σε ζητήματα διαφθοράς.
 
Αυτά ως πρώτη δόση κ. Βορίδη! Αν ισχύουν τα όσα δήλωσε για τον Μάκη Μπαλαούρα, θα πρέπει να ισχύουν και για τους υπουργούς και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας… Ή μήπως όχι, γιατί αυτοί είναι τα δικά μας παιδιά;