Ένας θηροφύλακας, ένας μαθηματικός, μια ιδιωτική υπάλληλος, μια συνταξιούχος της ΔΕΗ, ένας δημοτικός σύμβουλος Πατούλη και κατ’ εξαίρεση ένας γεωπόνος είναι οι επιλογές του Μάκη Βορίδη για το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.

Ads

Εκτός από τον τελευταίο όλοι οι υπόλοιποι κατέχουν πτυχία άσχετα με το αγροτικό αντικείμενο. Έχουν όμως κοινά μεταξύ τους. Σύμφωνα με το Documento, είναι είτε πολιτευτές, είτε στελέχη της ΝΔ, είτε πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης εκλεγμένα με «γαλάζιους» συνδυασμούς.

Το επίσημο αφήγημα της ΝΔ, περί αριστείας και αξιοκρατίας είναι γνωστό, όπως επίσης γνωστό είναι ότι σπανίως τηρείται και ο Μάκης Βορίδης δεν έκανε… εξαίρεση. Το νέο επταμελές ΔΣ στο ΙΓΕ καθώς και τα αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν με υπουργική απόφαση Βορίδη στις 29 Αυγούστου. Από αυτά μόνο ο πρόεδρος Νικόλαος Θυμάκης κατέχει την ειδικότητα του γεωπόνου.

Οι υπόλοιποι του ΔΣ είναι οι εξής:

  • Αντιπρόεδρος τοποθετήθηκε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κόκκαλης, θηροφύλακας στο επάγγελμα αλλά και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Είχε διατελέσει αντιπρόεδρος του Πράσινου Ταμείου επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά, ενώ παράλληλα ήταν και γραμματέας οργανωτικού της ΝΔ. 
  • Τακτικό μέλος του ΔΣ του ΙΓΕ ορίστηκε επίσης ο Νίκος Χατζής. Πτυχιούχος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ, φέρεται να προσλήφθηκε το 2018 ως μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του επιτρόπου στην Κομισιόν Δημήτρη Αβραμόπουλου το οποίο λειτουργεί στην Αθήνα. 
  • Αναπληρώτρια του κ. Χατζή ορίστηκε η Γεωργία Ρεμπούτσικα, πρώην υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ και σημερινή υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών, η οποία το 2012 αποσπάστηκε στο γραφείο του τότε υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Η Γ. Ρεμπούτσικα φέρεται επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του 2017, να είναι και στέλεχος της γραμματείας προγράμματος της ΝΔ.
  • Ακόμη ένα τακτικό μέλος είναι η Λουκία Κεφαλογιάννη. Ιδιωτική υπάλληλος με πτυχίο Οικονομικών, ήταν υποψήφια με τον συνδυασμό του Γιώργου Κουμουτσάκου στον Βόρειο Τομέα στις περιφερειακές εκλογές του 2014, ενώ πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η τοποθέτησή της ως αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής από τον Γιώργο Πατούλη.
  • Ένα από τα μέλη του ΔΣ είναι και η Ευφροσύνη Σακελλαρίου. Συνταξιούχος της ΔΕΗ και οικονομολόγος, είχε τοποθετηθεί και το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά ως μέλος του ΔΣ της Ανώνυμης Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ ΑΕ), όπου και παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 2015. Γνωστό στέλεχος της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Σακελλαρίου είναι επίσης πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βορείου Αττικής από το 2018. 
  • Τέλος μέλος ορίστηκε ο Στέφανος Τσιπουράκης, δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Γ. Πατούλη στο Μαρούσι και ιατρός το επάγγελμα.

image

Ads

image

Αυτές είναι οι επιλογές για το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Μόνο ο πρόεδρος έχει κάποια σχέση με το αντικείμενο – στο προηγούμενο ΔΣ τουλάχιστον τέσσερα πρόσωπα σχετίζονταν με το αγροτικό κομμάτι – όλοι  όμως έχουν σχέση με τη ΝΔ. Εξάλλου, ο Μάκης Βορίδης ως υπουργός έχει δηλώσει άσχετος με το αντικείμενό του.