Το γεγονός ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει τη νομική δυνατότητα να κοστολογήσει τα προγράμματα των κομμάτων παραδέχθηκε ο υποψήφιος βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ Μάκης Βορίδης, «αδειάζοντας» τον Άκη Σκέρτσο, ο οποίος υποστήριζε στον «αέρα» πως διαθέτει έγγραφο του Λογιστηρίου, σύμφωνα με το οποίο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κοστολογούνταν 83 δισ. ευρώ.

Ads

Συγκεκριμένα, ευρισκόμενος σε πάνελ τηλεοπτικού σταθμού (MEGA), ο Μ. Βορίδης ρωτήθηκε εάν τα κόμματα μπορούν να πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και να ζητήσουν την κοστολόγηση των προγραμμάτων τους.

«Το νομικό ζήτημα, αν αυτή την στιγμή το ΓΛΚ και δη άνευ της συναίνεσης των κομμάτων έχει τη νομική δυνατότητα να κάνει μία τέτοια κοστολόγηση πράγματι είναι ερωτηματικό, νομίζω πως όχι», δήλωσε.

Παράλληλα, ανέφερε, ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν τα κόμματα να κοστολογηθούν τα προγράμματά τους από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: «Όμως, αν το κάθε κόμμα συναινέσει γιατί αναγνωρίζω την τεχνογνωσία το κύρος την αυθεντία όχι στο ΓΛΚ, στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, θεωρώ ότι τότε έχουμε μία καλή όδευση».

Ads

Τι είχε υποστηρίξει ο Σκέρτσος

«Εγώ θέλω να σας δώσω αυτό κύριε Αυτιά. Το πρόγραμμα Τσίπρα, 83 δισ. ευρώ κοστολογημένα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Όταν θα έρθει ο κύριος Τσίπρας και κάποιος στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, να του το δείξετε αυτό. Είναι η κοστολόγηση μέτρο-μέτρο αυτά που έχει υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν να μην έχει μάθει τίποτα. Σε σύνολο τετραετίας, είναι περίπου 20-21 δισ. ευρώ το χρόνο», είχε δηλώσει ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν από περίπου ένα μήνα, στον ΣΚΑΙ.

Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους –που υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών– έχει τις εξής αρμοδιότητες: Καταρτίζει τον προϋπολογισμό, απολογισμό και ισολογισμό του Κράτους, επιμελείται της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ασκεί έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες.