Έχει «κλείσει»;

Ads

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου σύμφωνα με την οποία η τρόικα θεωρεί δεδομένη τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το συγκεκριμένο αίτημα έχει αποτελέσει κεντρικό σημείο της πολιτικής πλατφόρμας της Ιπποκράτους, για το οποίο η ΝΔ έχει θέσει ως προαπαιτούμενη την προηγούμενη επίδειξη έργου προς τους δανειστές. Την ίδια ώρα η τρόικα τηρεί σκληρή στάση στο μέτωπο των περικοπών ύψους 11.5 δις, αμφισβητώντας προτεινόμενα μέτρα που ξεπερνούν τα 5 δις. Το σχέδιο των ισοδύναμων μέτρων (δες εδώ) δημοσιοποίησε η ΔΗΜΑΡ.

«Το τεχνικό, πάντως, μέρος της συζήτησης μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ και της τρόικα διεξήχθη με δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Βενιζέλου μετά τη χθεσινή συνάντηση με την τρόικα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι προηγουμένως υπενθύμισε στην τρόικα «την προβλεπόμενη στη σύμβαση ρήτρα βαθύτερης ύφεσης που ανοίγει τον δρόμο της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, με στόχο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ανατροφοδότησης της ύφεσης και της ανεργίας».
 
Σε μια σαφή προσπάθεια να επωμιστεί το όποιο επικοινωνιακό όφελος από μία ανάλογη εξέλιξη, η οποία μάλιστα τοποθετήθηκε χρονικά στις 18 Οκτωβρίου, τόνισε πως «δική του αρχική πρόταση ήταν να τεθεί εξ αρχής το ζήτημα της παράτασης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να καταστεί ηπιότερη και για την οικονομία, αλλά ιδίως για τους πολίτες, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με το «άπλωμά» των μέτρων σε τέσσερα χρόνια, ώστε να ανοίξει η προοπτική της επανόδου της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
 
Η τοποθέτηση Βενιζέλου εγείρει πολιτικό ζήτημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεδομένου ότι η ΝΔ προκρίνει την ανάγκη να συμφωνηθούν τα μέτρα ύψους 11.5 δις και γενικότερα να επιδειχθεί έργο προς την τρόικα πριν από οποιαδήποτε συζήτηση περί επιμήκυνσης ή άλλης διευκόλυνσης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έως και σήμερα, άπαντες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραπέμπουν στην επικείμενη έκθεση της τρόικας προτού τοποθετηθούν επί του ελληνικού αιτήματος για «ανάσα» στην εφαρμογή του προγράμματος.
 
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά από οικονομολόγους και πολιτικούς παράγοντες εκτός κυβερνητικής «γραμμής» αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα μιας ενδεχόμενης χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής.
 
Στο μεταξύ, κατά τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά, η τρόικα φέρεται να αξιώνει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και απολύσεις σε Δημόσιο και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα προτεινόμενα μέτρα της κυβέρνησης τα οποία αμφισβητεί με το «καλημέρα» η τρόικα ανέρχονται σε επιλογές που αφορούν περισσότερα από 5 δις.

Ads