Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις από το χώρο του ακραίου κέντρου για τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου σε εκδήλωση με τίτλο “Μένουμε Ευρώπη;” επικεντρωμένη στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ads

“Βαγγέλη, μην πικραίνεις τους φίλους σου” είναι ο τίτλος του άρθρου του ιδρυτή του Liberal, ενώ o Σάκης Μουμτζής στην ίδια ιστοσελίδα καλεί τους επιτιθέμενους να κατεβάσουν τους τόνους γιατί “είναι πολιτικά αντιπαραγωγικό να κόβονται γέφυρες με πρόσωπα με τα οποία στο εγγύς μέλλον μπορεί να παραστεί ανάγκη συνεργασίας.”

Ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης θεωρεί ότι πρόκειται για εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι επιστημονική: “έχω το δικαίωμα να πω ευθαρσώς και δημοσίως ότι ήταν ατυχής η αποδοχή της συμμετοχής του σε αυτή την κομματική και όχι επιστημονική εκδήλωση «Μένουμε Ευρώπη;».

Ο Νίκος Μπίστης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε τη δική του ερμηνεία στις επιθέσεις που δέχεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ευ. Βενιζέλος από τους φανατικότερους νοσταλγούς του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Ads

Η ανάρτησή του:

«Όχι δεν τσακώνονται για το ερωτηματικό στο Μένουμε Ευρώπη. Αλλά γιατί με τον πιο επίσημο, πανηγυρικό – και με την βούλα θα λέγαμε – τρόπο μπαίνει ταφόπλακα στο αντι ΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο. Και αντιστοίχως διευρύνεται το μέτωπο εναντίον της υπονόμευσης του κράτους δικαίου, των θεσμών και των ατομικών δικαιωμάτων. Και επειδή ο υπονομευτής είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξ αντικειμένου εκδηλώσεις όπως αυτή της Πέμπτης με την συμμετοχή έγκυρων Συνταγματολόγων από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα αποδυναμώνουν έτι περαιτέρω – και για το συγκεκριμένο θέμα – την σαθρή κυβερνητική επιχειρηματολογία και πρακτική. Για λόγους που δεν χρειάζεται να αναλύσουμε, το μένος όλων των νοσταλγών του αντι ΣΥΡΙΖΑ Μετώπου διοχετεύεται πρωτίστως στον Βαγγέλη Βενιζελο και ακολούθως στον Νίκο Αλιβιζάτο.

»Με οργή που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει στα όρια της πολιτικής χυδαιότητας, στρέφονται εναντίον τους: «Πως μας το κάνατε αυτό; Ιδιαίτερα εσύ Βενιζέλε, που συγκρούστηκες μετωπικά με τον ΣΥΡΙΖΑ». Δυο πράγματα δεν έχουν συνειδητοποιήσει μέσα στον φανατισμό τους. Πρώτον οτι βρισκόμαστε στο 2023 και όχι στο 2012, ότι η ζωή προχωράει, οι συνθήκες αλλάζουν και όλοι γινόμαστε σοφότεροι. Και δεύτερον ότι η σύμπτωση σε ένα – πράγματι πολύ σοβαρό ζήτημα – ούτε τον Βενιζελο καθιστά Συριζαίο, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σύμφωνο με την συνολική πολιτική του διακεκριμένου πολιτικού και Συνταγματολόγου.

Εμείς πχ στην προτροπή Βενιζέλου προς τον Νίκο Ανδρουλάκη «να μην αφήσει την χώρα ακυβέρνητη» θα προσθέταμε το κρίσιμο ερώτημα: με ποια πολιτική και κυρίως με ποιους συμμάχους; Με οποιονδήποτε, ακόμα και με την ΝΔ;» Ερώτημα καθόλου θεωρητικό, που το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων θα κληθεί σύντομα να απαντήσει και στο οποίο εμείς έχουμε σαφώς τοποθετηθεί. Αλλά όλα αυτά, πλέον, μπορούμε να τα κουβεντιάζουμε ήσυχα και απλά. Να αναζητούμε κοινούς τόπους. Και μέσα από την κοινή εμπειρία των τελευταίων ετών να διαμορφώνουμε πλατείες συμμαχίες για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και του κοινωνικού κράτους».