Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Ads

Την πλήρη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας στο έργο του Πατριαρχείου για την υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της Ορθοδοξίας, αλλά και των πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι σε μία εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος αποκτά υπαρξιακές διαστάσεις για την ανθρωπότητα, σε μία εποχή που – δυστυχώς – κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το μείζον για τη διατήρηση της ισορροπίας στον πλανήτη δεν είναι τόσο η οικονομική ανάπτυξη, όσο είναι το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, η οικονομική ανάπτυξη για να είναι βιώσιμη δεν μπορεί παρά να γίνεται μέσα σε ένα περιβάλλον που το ίδιο είναι βιώσιμο.

Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, τόνισε ότι υπολογίζουμε στη στήριξη του ελληνικού λαού και της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως επισήμανε, από την πλευρά του Πατριαρχείου δίνεται έμφαση στον πολιτισμό της αλληλεγγύης, αλλά και στις νέες πρωτοβουλίες και δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Η εκκλησιαστική πτυχή των διαφορών Ελλάδας – ΠΓΔΜ, στη συνάντηση Τσίπρα – Βαρθολομαίου

Ads

O πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων του Πατριαρχείου.

«Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να καλωσορίσω τις προσπάθειές σας για τη θετική επίλυση της εκκλησιαστικής πτυχής των διαφορών που έχουμε ανάμεσα στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ. Πιστεύω, θα βλέπετε, ότι και εμείς προσπαθούμε να λύσουμε διαφορές που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και εμποδίζουν τις δύο γειτονικές χώρες να έχουν μια ομαλή συνεργασία και κοινή πορεία. Πιστεύω ότι η δυνατότητα επίλυσης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, που το χρειαζόμαστε, αλλά και καλής συνεργασίας ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ασπάζονται και την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο, που δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: 

«Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι η ακτινοβολία του Πατριαρχείου, ο διεθνώς αναγνωρισμένος θεσμικός σας ρόλος συμβάλλει, ώστε να διαδραματίσετε έναν ιδιαίτερα θετικό ρόλο και σε κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής σκηνής είτε σε κρίσιμα διεθνή ζητήματα, όπως το περιβάλλον. Θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω και να καλωσορίσω τις πρωτοβουλίες σας». 

Ο οικουμενικός πατριάρχης μεταξύ άλλων είπε: «όσον αφορά τα άλλα θέματα της Εκκλησίας των Σκοπίων που εθίξατε, είναι μέσα στα πλαίσια των κανονικών υποχρεώσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου να προσπαθεί να αίρει τα σχίσματα, όπου υπάρχουν, και να εργάζεται για την πανορθόδοξο ενότητα και συνεργασία, όπως το κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Και αποκορύφωμα των προσπαθειών μας αυτών, ήταν η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος που πραγματοποιήσαμε πριν από δύο χρόνια στην Κρήτη, με την ενίσχυση και τη συμπαράσταση και της κυβερνήσεώς σας, για την οποία συμπαράσταση και συμβολή, με την ευκαιρία που μας δίδεται, ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά».