Παλινωδιών συνέχεια από την κυβέρνηση σε σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας, όπως αυτό της επιστροφής κόσμου στις κερκίδες, η οποία μαζεύτηκε άρον – άρον από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ads

Το πρώτο «άδειασμα» αυτής της απόφασης ήταν στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Διότι το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού η «μερική επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα για το Πρωτάθλημα Super League 1, καθώς και τους αγώνες των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου, κατόπιν έγκρισης της UEFA και με αυστηρή τήρηση πάντα των υγειονομικών κανόνων».

Μετά την απόφαση Μητσοτάκη, την Τρίτη ο  Αυγενάκης υποστήριξε ότι η απόφαση ανακλήθηκε από τον πρωθυπουργό διότι προέκυψαν… νέα δεδομένα

«Η συζήτηση με τη Super League 1 για είσοδο περιορισμένου ποσοστού φιλάθλων στα γήπεδα έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Από τη Λίγκα έχει εκπονηθεί ένα εξαιρετικό και λεπτομερέστατο επιχειρησιακό σχέδιο, με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υφυπουργός αθλητισμού. Και πρόσθεσε: «Πάνω σε αυτό το σχέδιο συνεργαστήκαμε με τον Νίκο Χαρδαλιά και με την υγειονομική επιτροπή, ώστε να ολοκληρωθεί ένα πρωτόκολλο που να επιτρέπει να μπει κόσμος στα γήπεδα με ασφάλεια. Την περασμένη Παρασκευή είχαμε μία εκτενή συζήτηση με την επιτροπή λοιμωξιολόγων. Ακολούθησε ένα σαββατοκύριακο στο οποίο έγιναν βελτιώσεις και βρισκόμασταν σε συνεχή επικοινωνία με ΕΟΔΥ ώστε να έχουμε την απόλυτη έγκριση. Κατά πλειοψηφία, χτες το απόγευμα, οι λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν να μπει κόσμος στα γήπεδα, αλλά κατόπιν προέκυψαν νέα στοιχεία, καθώς η κατάσταση είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη».

Ads

Και ο Λ. Αυγενάκης κατέληξε: «Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε σχετικά για την επιδημιολογική εικόνα και αποφάσισε σήμερα το πρωί πως θα ήταν λάθος μήνυμα να μπει κόσμος στα γήπεδα αυτή τη χρονική στιγμή και ανέστειλε την απόφαση. Όλα είναι ρευστά, η εικόνα διαρκώς αλλάζει, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους και πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών».

Ακόμη κι αν πείσει κάποιος τον εαυτό του να δεχθεί ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν σε τέτοιο βαθμό μέσα σε λίγες ώρες ώστε να επηρεάσουν κομβικές αποφάσεις όπως η επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, το παραπάνω αφήγημα καταρρέει, αφού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, το πρωί της Τρίτης, δυο μόλις ώρες πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακαλέσει την απόφαση – και την επόμενη μέρα από το χρόνο του αφηγήματος Αυγενάκη – την στήριζε στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1, απαντώντας αναφορικά με την κριτική που έφερε η απόφαση της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα απάντησε: «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σε συννενόηση με τις διεθνείς ομοσπονδίες, εν προκειμένω με την UEFA. Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά κι έχουν πολύ αυστηρές κυρώσεις για όποιον δεν τα τηρεί. Επίσης είναι αριθμημένες αυτές οι θέσεις. Ξέρουμε ποιος είναι αυτός που πηγαίνει οπότε είναι πολύ πιο εύκολη και η ιχνηλάτηση αν υπάρξει κάποιο κρούσμα».